Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

The Joan Amsterdam

Opvallend, uitnodigend, inspirerend, multifunctioneel, flexibel, gezond en bijzonder duurzaam. Met deze karakteristieken vervult kantoor- en bedrijfsverzamelgebouw The Joan I de voortrekkersrol en voorbeeldfunctie voor de bebouwing van Werkstad OverAmstel, de herontwikkeling van het bestaande Amstel Business Park in Amsterdam-Zuid. The Joan I, in de oksel van de A10/A2, heeft de beschikking over 24.000 m2 kantoor-, bedrijfs- en publieksruimten. Ruim 240 parkeerplaatsen zijn voorhanden in het naburige parkeerhuis The Joan II. Het ontwerp van het gebouwenpaar komt op naam van OZ architecten.

Deelgemeente Ouder-Amstel heeft ’t helder op het netvlies staan: het monofunctionele en ietwat verstilde Amstel Business Park in Amsterdam Zuid moet de komende jaren veranderen in een levendige, multifunctionele en toekomstbestendige ‘Werkstad OverAmstel’. Het gebied, ingeklemd tussen de A10 en de A2, is voorbestemd als ‘the place to be’ voor een rijke schakering aan bedrijven en organisaties uit tal van bedrijfstakken, van IT & multimedia en mobiliteit & logistiek tot food & hospitality en fashion & design. Met zo’n pluriforme populatie is de werkstad dan de plek om met elkaar te creëren, innoveren en produceren, maar dan wel graag op een duurzame en gezonde manier.

Voor de implementatie van deze visie in de praktijk, werkt The Joan I als ambassadeur. Als een van de eerste nieuwbouwprojecten in het kader van de gebiedstransformatie, laat het negenlaagse gebouw zien hoe je werk, comfort, gezondheid en duurzaamheid effectief combineert. De transparante huid van het gebouw en hoge plafonds zorgen voor een ruime toetreding van daglicht en een riant uitzicht over de omgeving. Door de verdiepingen ten opzichte van elkaar te verschuiven, ontstaat op elke laag aan de ene zijde een geriefelijke binnen-buitenruimte en aan de tegenoverliggende zijde een overstek dat de bouwmassa een geleding meegeeft. Rond de liften en trappenhuizen is, doorlopend over de verdiepingen, echte beplanting aangebracht. Behalve deze ‘groene longen’ heeft het gebouw klimaatplafonds, een met sedum bedekt dak, een WKO-installatie en pv-panelen op het dak voor de duurzame energievoorziening.

The Joan I is voorbereid op verandering van gebruik en functies. De verdiepingen, elk zo’n 2.600 m2 groot, zijn geheel naar wens van huurders in te delen. Dat kan zowel horizontaal als verticaal; ook het verbinden van twee verdiepingen via een nieuwe inpandige trap behoort tot de flexibele mogelijkheden. Al direct vanaf de oplevering is het gebouw multifunctioneel. Van het totaal van 24.000 m2 is zo’n 10.000 m2 bestemd voor kantoren, circa 12.500 m2 fungeert als werkplaats of atelier voor bedrijven in de creatieve industrie en zo’n 4.000 m2 dient als vergadervoorziening. De horecafunctie beslaat zo’n 500 m2 in de plint van het gebouw en staat ook open voor publiek.

De transparantie, openheid, flexibiliteit en duurzaamheid van het pand worden gefaciliteerd door de skeletvormige draagconstructie met kanaalplaatvloeren en ruimtelijke vakwerken in de gevelzones.

Wie met auto of fiets naar The Joan I komt, kan parkeren aan de overzijde van de straat in The Joan II. Dit parkeerhuis van circa 11.000 m2 biedt 376 plaatsen voor auto’s en 155 voor fietsen, verdeeld over de drie bovengrondse bouwlagen. De installaties van de Joan II worden volledig gevoed door de (duurzame) hoofdinstallatie van The Joan II.

Projectgegevens:

Locatie: Joan Muyskenweg 28–32, Amsterdam • Omvang: 24.000 m2 • Oplevering: april 2022 • Start bouw: oktober 2020 • Opdracht: Being • Vastgoedbelegging: Cromwell Property Group • Architectuur: OZ architecten • Constructief ontwerp en advies duurzaamheid, brandveiligheid, bouwfysica en installatietechniek: Arcadis • Projectmanagement en kostenadvies: Drees & Sommer • Hoofduitvoering: Visser & Smit Bouw en Kropman Installatietechniek • Staalconstructies en kanaalplaatvloeren: Voortman Steel Construction • Impressies: Proloog en A2 Studio / OZ architecten • Foto’s: Being, Visser & Smit Bouw, skycrapercity • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), november 2021, update september 2023