Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan sinds 1 februari jl. en nog tot 1 mei a.s.

8 februari 2024

Via www.nationalestaalprijs.nl kunt u projecten indienen die in 2023 of 2022 zijn opgeleverd of in gebruik genomen. Zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten kunnen meedoen. Ook projecten van over de landsgrenzen komen in aanmerking. Voorwaarde is wel dat ten minste twee projectpartners (bijvoorbeeld de architect en de staalbouwer) van Nederlandse komaf zijn. ’t Spreekt voor zich dat in het project een hoofd- dan wel bijzondere bijrol is weggelegd voor het bouwmateriaal staal.

De inzendingen doen mee in een van de vijf categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. Tot deze vijfde rubriek behoren onder meer kappen, luifels, masten, daken, trappenhuizen, gevels, balkons, straatmeubilair, interieurelementen en openbaar kunstbezit van staal.

Naast een Nationale Staalprijs kunnen alle projecten, los van de categorie-indeling, ook een gooi doen naar de Nationale Hergebruiksprijs Staal 2024. Deze categorie-overstijgende prijs, de opvolger van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal, is bestemd voor het project waarin de (toekomstige) hergebruiksmogelijkheden van stalen constructies of onderdelen daarvan, op een optimale en inspirerende manier zijn benut.

Het inzenden van projecten kan nog tot 1 mei a.s. In juli/augustus maakt Bouwen met Staal de genomineerden bekend. Bekendmaking van de winnaars volgt op 15 oktober, tijdens de Staalbouwdag 2024 in het AFAS Theater in Leusden.

Alle deelnemende projecten worden tegen het licht gehouden door een multidisciplinaire vakjury, geformeerd uit:

  • Cor van Dijken, Building for Good
  • Daphne Deckers, Victor Buyck
  • Egbert-Jan Rots, Rotsbouw
  • Jelle Roks, ABT
  • Josine Crone, journalist
  • Thijs Asselbergs, Thijs Asselbergs architectuurcentrale (voorzitter)
  • Silvia Pubben, Havenbedrijf Rotterdam
  • Kees Nieuwenhuizen, Bijlbouw
  • Marcel van Odenhoven, Staalbouwkundig Adviesburo van Odenhoven

  • Foto: de gelukkige winnaars van de Nationale Staalprijs 2022 – Industriebouw, met bedrijfsgebouw Wila De Tool, Lochem (WILA B.V., Maas-Kristinsson Architecten, WSP Nederland, Kreunen Bouw, Brink Staalbouw) (© Pieter Kers | Beeld.nu).