Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Yes!Delft Delft

Yes!Delft, het verzamelgebouw voor startende hightech ondernemingen, gaat sinds september 2016 vergezeld van Yes!Delft Labs.

Op het Science Park Technopolis aan de A13, direct naast het bestaande gebouw, voorziet de uitbreiding in laboratorium- en kantoorfaciliteiten, speciaal voor biotech-bedrijven. Met het bestaande gebouw uit 2005 is de nieuwbouw via een corridor vanaf de achterzijde ook fysiek is verbonden.

Yes!Delft Labs biedt bijna 5.500 m2, verdeeld over zes bouwlagen. Dat is genoeg voor laboratoria, kantoren en enkele collectieve voorzieningen zoals pantry’s, vergaderruimten en een ‘shared facility lab’. Het restaurant en andere extra gemeenschappelijke faciliteiten zitten al in het Yes!Delft-gebouw en zijn vanuit de nieuwbouw bereikbaar via de volledig transparante corridor.

Open constructie

Yes!Delft Labs is de uitkomst van een Design & Build-opdracht van de TU Delft aan ontwikkelaar cepezedprojects, architectenbureau cepezed en aannemer Cordeel Nederland. Dit drietal tekent tevens voor het nieuwe hoofdkantoor van 3M dat in 2014 op een nabijgelegen kavel aan de A13 in gebruik is genomen. Net als het 3M-hoofdkantoor en vele andere telgen in het portfolio van architectenbureau cepezed is het nieuwe gebouw vormgegeven als een open volume met vrij indeelbare plattegronden, op basis van een skeletvormige stalen draagconstructie met kanaalplaatvloeren op de verdiepingen.

Multifunctionele vides

De gevels zijn opgebouwd uit stalen sandwichpanelen, afgewisseld met isolatieglas in aluminium kozijnen. Met hun doorgekoppelde regels en enkelvoudige stijlen leveren de kozijnen een bijdrage aan het strakke gevelbeeld. Het rechthoekige en horizontaal gelede volume wordt aan de entreezijde onderbroken door twee grote, ‘verticale’ vides die in de hoogte ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Eén vide begint op de begane grond en eindigt op de vijfde bouwlaag. De andere beslaat de derde tot en met zesde bouwlaag.

Door de beide vides lopen trappen die de werk- en gemeenschappelijke ruimten koppelen. De vides zijn verder gezamenlijk te gebruiken voor informele ontmoeting en overleg, maar bijvoorbeeld ook als klimaatbuffer voor de aangrenzende vergaderruimte op de tweede verdieping. De vides vormen een aangename doorbreking van de zuiver functionele stapeling van werkvertrekken en bevorderen zo de ruimtelijke beleving. Bovendien zorgen ze voor lucht in het gebouw. De transparante gevels staan voor daglicht tot diep in de ruimten, een weids uitzicht en goede oriëntatie-opties. Zo markeert de gevel van de vide op de begane grond de entree tot het gebouw.

Aanpasbare ruimten

Op alle verdiepingen liggen de laboratorium- en kantoorruimten aan weerszijden van een centrale gangzone. Zo zijn ze gemakkelijk uit te wisselen of samen te voegen. Bovendien zijn de hoofdtrajecten van de installaties geïntegreerd in het vloersysteem. Deze integratie heeft tevens geresulteerd in een aanzienlijke besparing op de benodigde hoogte en daarmee op de kosten (van bijvoorbeeld gevelconstructies en -materialen) en op bijkomende voorzieningen zoals tussenbordessen voor trappen of een brandweerlift.

Projectgegevens

Locatie: TU Delft Science Park Technopolis, Delft • Oplevering: september 2016 • Opdracht: TU Delft • Projectontwikkeling: cepezed projects • Architectuur: architectenbureau cepezed • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Adviezen bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid: DGMR • Adviezen installatietechniek: De Jong Schiedam (w) en Steegman Den Haag (e) • Hoofduitvoering: Cordeel Nederland • Staalbouw: Hutten Metaal Staalbouw • Stalen gevels: SAB-profiel • Foto’s: Leon van Woerkom | cepezed • Redactie: Arend Dolsma (april 2017)