Nieuws

Meimaand staalproductiemaand

Mei 2024 gaat de boeken in als een productieve maand in het fabriceren van staal, wereldwijd. Op nagenoeg alle continenten is meer staal geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de verse maandstatistiek van worldsteel. De grootste productietoename noteert worldsteel voor ‘Other Europe’: de Europese landen die niet tot de EU behoren. […]

Staalbouwdag 2024: inschrijving geopend

Vanaf vandaag (1 juli) kunt u zich aanmelden voor het kosteloze toegang tot de Staalbouwdag 2024, dinsdag 15 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden. 1 juli 2024 De Staalbouwdag is het jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor alle professionals en belangstellenden in het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen met staal. Ook dit jaar geeft de […]

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

UpMountain Amstelveen

UpMountain vormt de bekroning van een driedelig nieuwbouw- en renovatieproject in het centrum van Amstelveen. Het project heeft voorzien in de renovatie van een voormalig V&D-warenhuis, nieuwbouw van een parkeergarage en daarbovenop UpMountain, een woongebouw met 45 luxe appartementen.

Het woongebouw is uitgevoerd in een stalen hoofddraagconstructie met kanaalplaatvloeren rondom een betonnen kern. Binnen deze ruimtelijke structuur zijn de 45 appartementen als doosjes in de doos ingevoegd, volgens het bekende Habraken-principe van scheiding van drager en inbouw. Hierdoor zijn de woningen volledig vrij in te delen en af te werken en in de toekomst eenvoudig aan te passen.

Bovendien kan UpMountain de boeken in als lichtend voorbeeld van binnenstedelijk bouwen met minimale aanspraak op schaarse bouwgrond. Het zevenlaagse casco staat letterlijk op het dak van de nieuwe parkeergarage. Deze Q-Parkgarage doet zijn krappe en benauwde voorganger op deze kavel vergeten via ruime parkeervakken voor 450 auto’s, toegankelijk via comfortabele hellingbanen. Ventilatie, doorzicht en een voorbeeldig aanzicht komen voor rekening van de gevels: driedimensionaal geperforeerde aluminiumpanelen op een stalen achterconstructie.

De bewoners van UpMountain hebben de winkelvoorzieningen onder handbereik, want de parkeergarage biedt vanaf verschillende niveaus toegang tot het naastgelegen warenhuis. Dit voormalig V&D-pand is omgevormd van een gesloten bastion tot een uitnodigend winkelgebouw. Daartoe is het oorspronkelijke betonskelet met cassettevloeren gestript en voorzien van nieuwe transparante gevels.

Sluitstuk van het project (in de volgorde van uitvoering) óf hoogtepunt (zo u wilt) is UpMountain.

Met ruime, omgaande balkons en een schakering aan grote terrassen verheft dit woongebouw zich als een dynamisch bergdorp boven het winkelgebied. De terrassen zijn ontstaan door aan de zonnige zuidzijde de gevels trapsgewijs terug te leggen. De plastisch vormgegeven balkonranden en gevelkolommen bewaken de verwantschap met de nieuwe omhulling van het onderliggende warenhuis. Het is slechts een voorbeeld van afstemming in detaillering waarmee architectenbureau Rijnboutt de drie onderdelen woongebouw, warenhuis en parkeergarage, hoe verschillend ook in functie en karakter, tot een logisch ensemble bijeen heeft gebracht.

Behalve een weids uitzicht over Amstelveen beschikken de woningen over een eigen afgesloten parkeerdek boven op de parkeergarage dat ook vanuit deze garage via een aparte hellingbaan bereikbaar is. Elke woning heeft standaard één plek op het dek. In de onderliggende openbare garage zijn extra plaatsen te huren.

Boven de parkeerdeklaag biedt UpMountain zes woonlagen met in totaal 45 appartementen, verdeeld in 17 woningtypen. Ze variëren in grootte van zo’n 80 m2 tot bijna 400 m2. Grote gemene deler is de flexibiliteit. De in- en afbouw van de woningen is onafhankelijk van de draagconstructie van het woongebouw. Hierdoor zijn de appartementen geheel naar individuele woonwensen in te delen en af te werken en desgewenst in de toekomst te wijzigen. Ook het samenvoegen of splitsen van appartementen is mogelijk. Op hun beurt hebben deze aanpassingen geen effect op het casco dat daarmee een lange economische levensduur tegemoet kan zien.

De ‘optop’ is opgetrokken rondom een betonnen kern die vanaf de begane grond doorsteekt naar de bovenste laag 13. De kern biedt plaats aan de lift, tijdens de bouw heeft de liftkraan er gestaan. Om aan te sluiten op het stramien van de onderliggende parkeergarage (10,3 x 15 m) zijn de onderste twee lagen van UpMountain uitgevoerd als overgangsconstructie van stalen vakwerken die 15 m overspannen. Op de vakwerken rust de constructie van het woongedeelte: een staalskelet met kanaalplaatvloeren. Stabiliteit wordt ontleend aan de betonnen kern, samen met enkele stalen verbanden en raamwerken in de gevel.

In het hart van het woongebouw loopt over de volle hoogte een atrium dat alle woningen ontsluit. Het glazen atriumdak levert het daglicht waarmee het (tijdelijk) verblijf in deze collectieve verkeersruimte wordt veraangenaamd. Aan het buitenplein beschikt het woongebouw over een eigen entree voor aflevering van boodschappen en goederen.

Projectgegevens

Locatie: Buitenplein, Amstelveen • Omvang: 37.000 m2 (woongebouw) • Oplevering: november 2020 • Start bouw: december 2018 • Opdracht: ASR Vastgoed Vermogensbeheer i.s.m. Top Vastgoed en FiMek estate • Projectontwikkeling: AM • Architectuur: Rijnboutt • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Advies installatietechniek: Boersema Installatie Adviseurs • Advies brandveiligheid: LBP Sight • Hoofduitvoering: AKOR • Staalconstructies: Anton Staalbouw • Berekeningen en tekeningen staalconstructies: Anton Constructie- & Adviesbureau • Balkon- en balustradeconstructies: Anton Constructiewerken • Composiet balkonpanelen: Indupol (Arendonk, B.) • www.livingupmountain.nl • Glas: Ruitenvisie • Impressies: Rijnboutt / OC Graphics en Living Up Mountain • 3D-model constructie: IMd • Foto’s staalproductie: Anton Staalbouw • Foto’s bouw: Stieber Fotografie / Kees Hummel, Anton Staalbouw en AM/FiMek ontwikkeling • Foto's oplevering: Stieber Fotografie / Kees Hummel en AKOR • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), nov. 2020