Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Tower 10 WTC Amsterdam

In 2002 waren ze nog verantwoordelijk voor een ingrijpende reconstructie en forse uitbreiding van het complex. Tien jaar later zijn het Amerikaanse PLP/Architecture en het Nederlandse OZ Architects weer samen opgetrokken voor het World Trade Center in Amsterdam; ditmaal voor Tower 10, de renovatie en uitbreiding van de bestaande toren D.

Ook de architect van het eerste uur, Ron Bakker van PLP/Architecture, was weer van de partij. In 1996 schetste hij, toen nog werkzaam bij Kohn Pederson Fox, het masterplan voor het nieuwe zakencentrum aan het hoofdstedelijke Zuidplein, naast Station Zuid. Een dikke 25 jaar en negen torens later, is zijn ontwerp voor Tower 10 klaar voor gebruik. OZ Architects (voorheen: OeverZaaijer Architecten) was wederom betrokken als uitwerkend architect.

Mede dankzij de ‘voorkennis’ die de architecten hebben ingebracht, is Tower 10 een vanzelfsprekend onderdeel geworden van het bestaande gebouwenensemble van WTC. Dat ensemble omvat negen torens (A t/m I), met een collectief vloeroppervlakte van zo’n 150.000 m2. Meer dan 300 bedrijven en instellingen uit 30 verschillende landen houden inmiddels kantoor in het WTC. Ze zijn in het facilitaire gezelschap van onder meer restaurants, cafés, een reisbureau, kapsalon en fysiotherapie- en tandartspraktijken.

Na de oplevering in 1985 ondergingen de bestaande torens tussen 2002 en 2004 een grondige renovatie (onder meer voor nieuwe glasgevels) en werd 40.000 m2 nieuwbouw toegevoegd. Tower 10 doet daar nog eens 32.000 m2 bij, middels uitbreiding van de bestaande toren D. Daarnaast voorziet het project in renovatie van de reeds beschikbare 20.000 m2 in D.

De uitbreiding bestaat uit een nieuwe, twaalflaagse toren, gekoppeld aan de bestaande toren. Daartoe is eerst het betonskelet van de oude toren gestript. Vervolgens is vanaf de parkeergarage, het staalskelet van de nieuwe toren tegen de kale constructie van oude toren aangebouwd. Bovenop de bestaande toren is een tweede staalskelet met nog eens tien bouwlagen gezet.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het bestaande betonskelet voldoende reserve-draagvermogen bezit om de belastingen uit de nieuwe tienlaagse stalen opbouw aan te kunnen. Wel is een groot deel van de betonkolommen versterkt. De centrale kern is met twee lagen verhoogd en krijgt assistentie van een extra stabiliteitskern en twee kleinere kernen. In de parkeergarage is een deel van de kolommen aan weerszijden opgedikt.

Om de hogere belasting op te nemen, zijn in de garage 130 nieuwe funderingspalen ingebracht. Over de nieuwe palen is een staalconstructie geplaatst, met vijzels onder de poeren. Hierdoor kon het gebouw iets omhoog worden gekrikt om de bestaande funderingspalen te ontlasten en tegelijkertijd de nieuwe palen te activeren. Bij verdere toename van de belastingen tijdens het optoppen kan het vijzelen worden herhaald, om uiteindelijk tot de juiste belastingspreiding te komen.

De staalconstructie van de opbouw bestaat uit kolommen, recht op het stramien van toren D, met liggers en breedplaatvloeren. De 160 mm dikke breedplaatvloeren, verkozen vanwege de strenge akoestische eisen, zijn gevlinderd afgewerkt om het vloergewicht te beperken. De breedplaten zijn via deuvels verbonden met de liggers. Hierdoor wordt de dikte van het vloerpakket beperkt en de vrije verdiepinghoogte verruimd. De leidingen van de installaties zijn door de sparingen in de stalen liggers gevoerd.

Tower Ten is compleet met een 35 m hoog ‘podiumgebouw’ met een stalen draagconstructie en een golvend dak van staal en glas, als nieuw lid van de familie van glooiende, lichte en slanke kappen die de torens van het WTC visueel verbinden. Om ook het nieuwe dak licht en slank te maken, is de dakconstructie uitgevoerd met twee stalen hoofdliggers (IPE 550) met ertussen slanke vakwerkliggers. Deze constructie verzorgt de vrije overspanning van twee atria van elk 20 m en kraagt nog eens tot 5 m uit.

De keuze voor stalen hoofddraagconstructies zit ‘m in het relatief geringe eigengewicht, de hoge bouwsnelheid én de beperkte hinder voor de omgeving. Tijdens de bouw moest het World Trade Center gewoon door kunnen draaien, zonder overlast van transportbewegingen, geluid, stof en afval. Bovendien ligt het WTC in het hartje van de drukke Zuidas en dan ligt snel bouwen met geprefabriceerde, maatvaste elementen voor de hand.

Tower 10 doet nu dienst als (verhuur)kantoor. Huurders hebben keuze uit verschillende kantoorgrootten: vanaf 25 m2 (serviced kantoren), vanaf 200 m2 (kantoorunits), van 1.200 tot 3.800 m2 (kantoorvloeren) en van 6.000 tot 12.000 m2 (kantoorpaviljoens). Mede dankzij de open verdiepingplattegronden zijn de kantoorruimten gemakkelijk en op elk gewenst moment kleiner of groter te maken.

Horeca en andere publieke faciliteiten zijn gesitueerd in de tweelaagse plint. De bestaande tweelaagse parkeergarage heeft in horizontale richting de gewenste capaciteitsvergroting gekregen, om geprepareerd te zijn op een grotere toestroom van kantoorpersoneel.

Projectgegevens

Locatie: Strawinskylaan / Beethovenlaan, World Trade Center, Zuidas, Amsterdam • Omvang: 52.000 m2, w.v. 32.000 m2 uitbreiding en 20.000 m2 renovatie • Oplevering: 2022 • Aanvang bouw: november 2018 • Opdracht: CBRE DOF Development • Architectuur: PLP Architecture en OZ Architects • Constructief ontwerp: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs • Hoofduitvoering: Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten • Installatietechniek: Unica • Staalconstructies: Staalbouw Nagelhout Bakhuizen • Projectmanagement: ABC Nova Real Estate • Verhuur (kantoor)ruimten: CBRE en Van Gool Elburg • Impressies: PLP Architecture • Foto’s: Ballast Nedam, Skyscrapercity, Van Rossum, Marcel Steinbach en WTC • Animatievideo (PLP Architecture, feb. 2019, Vimeo) • Redactie: Arend Dolsma, Bouwen met Staal (maart 2023).