Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Terrace Tower Amsterdam

De Kop Zuidas in Amsterdam heeft er een beeldbepalend gebouw bij: Terrace Tower, met 16.500 m2 kantoorruimte, 3.500 m2 voor de voorzieningen en eveneens 3.500 m2 parkeergelegenheid. BIG | Bjarke Ingels Group en Inbo hebben dit programma vervat in een opzienbarende, traps verspringende stapeling van 14 bouwlagen. Vandaar de naamgeving van het gebouw: Terrace Tower.

Terrace Tower vormt een van de uitwerkingen van het masterplan voor de herontwikkeling van Kop Zuidas. Met station AmsterdamRAI en de ringweg A10 op steenworpafstand dient Kop Zuidas als de toegangspoort tot de Zuidas. Het entreegebied is al ingevuld met diverse woongebouwen en hotels als Motel One en hotel NHow Amsterdam RAI.

Die twee gebouwtypen (woningen en hotels) zijn verdisconteerd in de hoofdvorm van Terrace Tower via een horizontale onderbouw en een verticale bovenbouw, gezamenlijk goed voor 13 verdiepingen. De plint is gereserveerd voor de publieke en facilitaire functies van het gebouw. De lobby met koffiebar en een 1.000 m2 grote fotostudio zijn gesitueerd op de begane grond. De eerste verdieping biedt plaats aan een winkel met koffiecorner (1.000 m2) en verschillende bijeenkomstruimten. De kantoren beslaan de tweede verdieping tot en met 13e verdieping, op verdieping 6 onderbroken door het bedrijfsrestaurant (1.500 m2). Parkeren is mogelijk in de tweelaagse garage (3.500 m2), genoeg voor 80 auto’s. De fietsen kunnen terecht op de begane grond en de mezzanine laag.

De grote attentiewaarde van het 85 m hoge gebouw vloeit voort uit de trapsgewijze stapeling van de bouwlagen. Hierdoor ontstaat aan de voorzijde een geleidelijke setback naar beneden toe en staat het gebouw ruimte af aan het openbare maaiveld. Aan de achterzijde van het gebouw komen, vanaf de zesde bouwlaag, de daken van de verdiepingen vrij te liggen. Ze zijn ingericht als dakterras met tuin en dienen daarmee bijvoorbeeld als open air meeting area voor het kantoorpersoneel.

Om de getrapte stapeling met zijn inspringingen en uitkragingen constructief mogelijk te maken, koos Van Rossum Raadgevende Ingenieurs voor een flinke, verspringende betonnen kern met daaraan een lichtgewicht stalen vakwerkconstructie en schuin geplaatste staalkolommen in de voor- en achtergevel.

Aan de vakwerkconstructie hangen de verdiepingen met staalplaat-betonvloeren. De vakwerkconstructie is via twee zware, gedrongen trekkolommen gekoppeld aan de achterliggende vloeren van de laagbouw. Hierdoor werkt de laagbouw als een soort contragewicht voor de uitkragende hoogbouw. De uitkraging krijgt van onderaf extra steun van een van de lange, gekromde kolommen in de gevelzone.

Projectgegevens:

Locatie: Europaboulevard / Gelrestraat, Kop van Zuidas, Amsterdam • Omvang: 24.000 m2 (w.v. 16.500 m2 kantoor) • Oplevering: 2020 • Start bouw: eind 2018 • Projectontwikkeling: C2 Vastgoed • Architectonisch ontwerp: BIG Bjarke Ingels Group • Uitwerkend architect: Inbo • Constructief ontwerp: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs • Advies bouwfysica en brandveiligheid: Nieman raadgevende ingenieurs • Advies installatietechniek: Techiplan • Advies duurzaamheid: Kontek en RPS advies- en ingenieursbureau • Bouwmanagement: Brink Management / Advies • Hoofduitvoering: JP van Eesteren • Staalconstructies: Buiting Staalbouw • Impressies: BIG Bjarke Ingels Group • Model: Van Rossum • Foto’s: Skyscapercity, J.P. van Eesteren, Zuidas/Marcel Steinbach, Jan Vonk en Bouwen met Staal • Video Terrace Tower Amsterdam (YouTube, april 2020, Jurian Schipper / Shield • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), oktober 2021