Nieuws

Meimaand staalproductiemaand

Mei 2024 gaat de boeken in als een productieve maand in het fabriceren van staal, wereldwijd. Op nagenoeg alle continenten is meer staal geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de verse maandstatistiek van worldsteel. De grootste productietoename noteert worldsteel voor ‘Other Europe’: de Europese landen die niet tot de EU behoren. […]

Staalbouwdag 2024: inschrijving geopend

Vanaf vandaag (1 juli) kunt u zich aanmelden voor het kosteloze toegang tot de Staalbouwdag 2024, dinsdag 15 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden. 1 juli 2024 De Staalbouwdag is het jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor alle professionals en belangstellenden in het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen met staal. Ook dit jaar geeft de […]

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

Technova College Ede

Met drie afdelingen – Beeld & Geluid, Media & ICT en Techniek & Technologie – is het ROC A12 sinds oktober 2018 terug te vinden in het Technova College. Bij aankomst op de campus in Ede wordt direct duidelijk dat de school uit is op een hechte relatie met de omgeving en intensieve samenwerking met het bedrijfsleven in de regio. Transparante gevels, open plattegronden en een stoer interieur – bedacht door architectenbureau cepezed en cepezedinterieur – tonen een interactieve leer- en broedplaats voor ontwikkelingen in de techniek en een uitnodigend meetingpoint voor onderwijs en praktijk.

Het hart van de nieuwbouw heet de ‘innovatieve werkplaats’: een dubbelhoge ruimte waar de drie ROC-opleidingen hun vernieuwende producten laten zien en studenten, docenten en representanten van het bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten. Direct naast de innovatieve werkplaats huist het collegetheater. Door de scheidingswand tussen beiden weg te schuiven, ontstaat een nog grotere zaal waarin het theater als podium is te gebruiken en de werkplaats dienst doet als ‘tribune’. De verkeersruimte op de verdieping is dan in te zetten als theaterbalkon.

Werkplaats en theater vormen tevens het centrum van de publiekelijke ruimte op de begane grond, met restauratieve voorzieningen en een entree aan beide langszijden van het gebouw en de receptiebalie midden in de straat tussen de beide entrees. Praktijkruimten voor onder meer engineering en metaalbewerking hebben hun plek gevonden in de zijbeuken van het gebouw, voornamelijk langs de transparante gevels.

Vrij indeelbare school voor de techniek

Eveneens langs de gevels, maar dan op de verdieping liggen de theorielokalen, vergezeld van de robotics-praktijkruimte en de foto- en videostudio’s. Dankzij de vrije indeelbaarheid lenen deze zones zich voor uiteenlopende functies, niet alleen leslokalen maar bijvoorbeeld ook workshopruimten of kantoren. Het interieur van het gebouw past naadloos bij een school voor techniek. De inrichting ademt een industriële sfeer, met sterke kleuraccenten en veelal uitgevoerd in materialen waarmee de studenten zelf ook dagelijks in de weer zijn: hout en staal.

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft de draagconstructie ontworpen als staalskelet met kanaalplaatvloeren. Hiermee zijn grote overspanningen gemaakt waardoor de ruimte optimaal vrij indeelbaar en herindeelbaar zijn. De kanaalplaatvloeren zijn iets uit elkaar gelegd, waardoor in de vloer ruimten ontstaan om installaties te integreren. Hierdoor is de dikte van het vloerpakket en daarmee de verdiepinghoogte beperkt.

Voor de bouw van het Technova College heeft de Christelijke Onderwijsgroep, waartoe ROC A12 behoort, het Team techINnova in de arm genomen. Dit consortium van lokale ondernemingen – Bruil Bouw, Kreeft Bouw en ITN Installatietechniek – heeft het ontwerpwerk vervolgens toebedeeld aan cepezed. Voor het consortium waren – naast de uitvoering– ook het onderhoud en energiegebruik belangrijke componenten van de opdracht.

Het gebouw is BENG (bijna energieneutraal) geworden. De benodigde energie wordt verkregen uit zonnepanelen en een biomassacentrale. De ventilatie voldoet aan de normen voor Frisse Scholen Klasse B. De transparante geveldelen en royale lichtstraten staan garant voor de daglichttoetreding.

Om het Technova College kwijt te kunnen op de Edense campus, zijn enkele oudere gebouwen verwijderd. Eén gebouw is blijven staan en maakt nu integraal deel uit van de nieuwe huisvesting. De oudbouw is toegerust met eenzelfde nieuwe gevel als de nieuwbouw: inpandige integratie, bevestigd door een eenduidig aanzicht. Dat de oudbouw er al eerder was, valt nu alleen nog af te lezen aan de iets grotere hoogte.

Projectgegevens

Locatie: Bovenbuurtweg, Ede • Omvang: 10.297 m2 • Opening: 18 oktober 2018 • Oplevering: augustus 2018 • Opdracht: Christelijke Onderwijsgroep, Ede • Architectuur: architectenbureau cepezed • Interieur ontwerp: cepezed interieur • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Advies bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid: DGMR • Installatietechnisch advies: ITN Installatietechniek • Hoofduitvoering en onderhoud: Team techINova (Bruil Bouw, Kreeft Bouw en ITN Installatietechniek) • Bouwkundige uitvoering: Kreeft Bouw • Staalconstructies: Bruil Bouw • Gevelbouw: InterDam Projects • Installaties: Huisman en Van Muijen • Afbeeldingen: Lucas van der Wee | cepezed, IMd • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), januari 2019