Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Technova College Ede

Met drie afdelingen – Beeld & Geluid, Media & ICT en Techniek & Technologie – is het ROC A12 sinds oktober 2018 terug te vinden in het Technova College. Bij aankomst op de campus in Ede wordt direct duidelijk dat de school uit is op een hechte relatie met de omgeving en intensieve samenwerking met het bedrijfsleven in de regio. Transparante gevels, open plattegronden en een stoer interieur – bedacht door architectenbureau cepezed en cepezedinterieur – tonen een interactieve leer- en broedplaats voor ontwikkelingen in de techniek en een uitnodigend meetingpoint voor onderwijs en praktijk.

Het hart van de nieuwbouw heet de ‘innovatieve werkplaats’: een dubbelhoge ruimte waar de drie ROC-opleidingen hun vernieuwende producten laten zien en studenten, docenten en representanten van het bedrijfsleven elkaar kunnen ontmoeten. Direct naast de innovatieve werkplaats huist het collegetheater. Door de scheidingswand tussen beiden weg te schuiven, ontstaat een nog grotere zaal waarin het theater als podium is te gebruiken en de werkplaats dienst doet als ‘tribune’. De verkeersruimte op de verdieping is dan in te zetten als theaterbalkon.

Werkplaats en theater vormen tevens het centrum van de publiekelijke ruimte op de begane grond, met restauratieve voorzieningen en een entree aan beide langszijden van het gebouw en de receptiebalie midden in de straat tussen de beide entrees. Praktijkruimten voor onder meer engineering en metaalbewerking hebben hun plek gevonden in de zijbeuken van het gebouw, voornamelijk langs de transparante gevels.

Vrij indeelbare school voor de techniek

Eveneens langs de gevels, maar dan op de verdieping liggen de theorielokalen, vergezeld van de robotics-praktijkruimte en de foto- en videostudio’s. Dankzij de vrije indeelbaarheid lenen deze zones zich voor uiteenlopende functies, niet alleen leslokalen maar bijvoorbeeld ook workshopruimten of kantoren. Het interieur van het gebouw past naadloos bij een school voor techniek. De inrichting ademt een industriële sfeer, met sterke kleuraccenten en veelal uitgevoerd in materialen waarmee de studenten zelf ook dagelijks in de weer zijn: hout en staal.

IMd Raadgevende Ingenieurs heeft de draagconstructie ontworpen als staalskelet met kanaalplaatvloeren. Hiermee zijn grote overspanningen gemaakt waardoor de ruimte optimaal vrij indeelbaar en herindeelbaar zijn. De kanaalplaatvloeren zijn iets uit elkaar gelegd, waardoor in de vloer ruimten ontstaan om installaties te integreren. Hierdoor is de dikte van het vloerpakket en daarmee de verdiepinghoogte beperkt.

Voor de bouw van het Technova College heeft de Christelijke Onderwijsgroep, waartoe ROC A12 behoort, het Team techINnova in de arm genomen. Dit consortium van lokale ondernemingen – Bruil Bouw, Kreeft Bouw en ITN Installatietechniek – heeft het ontwerpwerk vervolgens toebedeeld aan cepezed. Voor het consortium waren – naast de uitvoering– ook het onderhoud en energiegebruik belangrijke componenten van de opdracht.

Het gebouw is BENG (bijna energieneutraal) geworden. De benodigde energie wordt verkregen uit zonnepanelen en een biomassacentrale. De ventilatie voldoet aan de normen voor Frisse Scholen Klasse B. De transparante geveldelen en royale lichtstraten staan garant voor de daglichttoetreding.

Om het Technova College kwijt te kunnen op de Edense campus, zijn enkele oudere gebouwen verwijderd. Eén gebouw is blijven staan en maakt nu integraal deel uit van de nieuwe huisvesting. De oudbouw is toegerust met eenzelfde nieuwe gevel als de nieuwbouw: inpandige integratie, bevestigd door een eenduidig aanzicht. Dat de oudbouw er al eerder was, valt nu alleen nog af te lezen aan de iets grotere hoogte.

Projectgegevens

Locatie: Bovenbuurtweg, Ede • Omvang: 10.297 m2 • Opening: 18 oktober 2018 • Oplevering: augustus 2018 • Opdracht: Christelijke Onderwijsgroep, Ede • Architectuur: architectenbureau cepezed • Interieur ontwerp: cepezed interieur • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Advies bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid: DGMR • Installatietechnisch advies: ITN Installatietechniek • Hoofduitvoering en onderhoud: Team techINova (Bruil Bouw, Kreeft Bouw en ITN Installatietechniek) • Bouwkundige uitvoering: Kreeft Bouw • Staalconstructies: Bruil Bouw • Gevelbouw: InterDam Projects • Installaties: Huisman en Van Muijen • Afbeeldingen: Lucas van der Wee | cepezed, IMd • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), januari 2019