Nieuws

BeNeLux Steel Bridge Contest van start

10 juni 2025 Infosteel en Bouwen met Staal geven het startsein aan de 2025-editie van de BeNeLux Steel Bridge Contest. Vanaf vandaag kunt u uw brugprojecten, voltooid tussen januari 2023 en juli 2025, hier aanmelden voor deelname. Met de tweejaarlijkse BeNeLux Steel Bridge Contest willen Infosteel en Bouwen met Staal opdrachtgevers, architecten, constructeurs, staalbouwers en […]

Wereldwijde staalproductie weer in de lift

19 mei 2025 Na twee maanden van afname met enkele procenten, is de fabricage van (ruw) staal in de wereld weer licht gestegen. Voor maart 2025 noteert de World Steel Association (worldsteel) een productiegroei van 2,9 procent ten opzichte van maart 2024. Hiermee komt de totale staalproductie in maart uit op 166,1 miljoen ton. Ontwikkeling […]

DNB: 'Nederlandse industrie gebaat bij Europese afstemming energie- en klimaatbeleid

29 april 2025 Van walserij tot betonproducent, van olieraffinaderij tot voedselmiddelenfabrikant. Zijn bedrijven in de verschillende takken van (basis)industrie in Nederland berekend op de voortdurend stijgende kosten van energie, gebruik van het elektriciteitsnet en de belasting op emissie van broeikasgassen? DNB (De Nederlandsche Bank) heeft ’t onlangs onderzocht. Foto: continue-gietmachine Tata Steel, IJmuiden, © Tata […]

Stadhuis Almelo

Almelo heeft een nieuw stadhuis. Kraaijvanger• heeft de gemeentelijke thuishaven ontworpen als drielaagse plint met daarboven twee onderling verbonden torens die tot ruim 50 m hoog reiken. Het totaal aantal m2 bvo bedraagt 17.500.

In de laagbouw zijn de publieke en representatieve functies ondergebracht. Vanuit de riante publiekshal op de begane grond voert een uitnodigende trap naar de raadszaal, het vergadercentrum en de bestuurlijke ruimten op de eerste verdieping. Vanaf deze verdieping bieden grote raampartijen panoramische uitzicht over de omgeving. De centrale vide gunt vanaf deze bouwlaag een onbelemmerde blik op de stadsplattegrond van Almelo die in de begane-grondvloer van de publiekshal is geëtst.

Afgestemd op Almelo

De kantoren zijn verdeeld over de twee torens die ten opzichte van de plint enkele meters zijn teruggelegd. Hierdoor lijkt het stadhuis vanaf de straat slechts drie verdiepingen hoog en voegt zich zo bij kleinschaligheid van de Twentse stad. Door het inspringen van de kantoren ontstaat op het dak van de plint bovendien ruimte voor een parkeerdek met 100 plekken. De rest van het dak is bedekt met sedum, dat het zicht op het dak vanuit de naburige (woon)gebouwen veraangenaamt.

De laagbouw is afgewerkt met aluminium vliesgevels. De kantoortorens hebben composiet gevels. Deze gevels zijn voornamelijk wit, maar in de negges zijn op bepaalde plekken rood-oranje tinten aangebracht. Dit kleuraccent verloopt op elke toren in een andere richting, waardoor de hoogbouwdelen zich vanuit verschillende kijkrichtingen steeds iets anders presenteren. ’s Avonds kleurt de westgevel bijvoorbeeld helemaal mee met het avondrood.

Geschikt voor het Nieuwe Werken

De kantoortorens ondersteunen de principes van functionele flexibiliteit en het Nieuwe Werken. De 555 vrij indeelbare werkplekken zijn geplaatst rondom centrale vides die fungeren als ontmoetingscentra. De verdiepingvloeren liggen in hoogte ten opzichte van elkaar verschoven (‘split level’). Ze zijn verbonden via trappen in atriumachtige trappenhuizen.

Omwille van de vrije indeelbaarheid van de plattegronden, gewichtsbesparing en bouwsnelheid koos Aronsohn Constructies voor skeletvormige stalen draagconstructies met bollenplaatvloeren rondom twee stabiliteitskernen van gestort beton. In de kernen zijn de liftschachten en trappenhuizen opgenomen. De installaties zijn ondergebracht in de holle verdiepingvloeren. De dakconstructie van de raadszaal op de eerste verdieping is gemaakt van vakwerkspanten. Het grootste spant – het hoofdspant van 31 m lang, 2 m hoog en 18 ton – is per ‘convoi exceptionnel’ naar zijn eindbestemming gereden en in één keer met twee mobiele kranen ingehesen.

In totaal heeft Voortman Staalbouw 450 ton constructiestaal verwerkt. Het staalbouwbedrijf uit Rijssen deed dit in opdracht van Koopmans – J.P. van Eesteren. Deze bouwcombinatie, onderdeel van TBI Holding, sleepte op haar beurt de opdracht tot hoofduitvoering in de wacht via een economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) op alle bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden en de contante waarde van 15 jaar onderhoud.

Excellent in duurzaamheid

De gemeentelijke duurzaamheidsambitie bij het stadhuis heeft geleid tot de score Excellent in BREEAM. Deze vier-sterrenkwalificatie komt voor rekening van een afgewogen mix van duurzaamheidsmaatregelen, zoals natuurlijke en kunstmatige zonwering, daglichtoptimalisatie en LED-verlichting en energiezuinig verwarmen en koelen via bouwdeelactivering in combinatie met isolatie en warmte- en koudeopslag. De vloerconstructie levert haar aandeel in de duurzaamheid door de thermische activering én de integratie van installatietechniek, waardoor bovendien de verdiepinghoogte en daarmee de totale gebouwhoogte beperkt blijven.

Sinds 30 maart is het stadhuis open voor medewerkers en inwoners van de gemeente. Het gebouw is begin februari opgeleverd.

Projectgegevens

Locatie: hoek Haven Noordzijde/Egbert Gorterstraat, Almelo • Oplevering: februari 2015 • Opdracht: Gemeente Almelo • Bouwmanagement en directievoering: ABC Management Groep • Architectuur: Kraaijvanger• • Constructief ontwerp: Aronsohn Constructies • Hoofduitvoering: bouwcombinatie Koopmans – J.P. van Eesteren • Staalconstructies: Voortman Staalbouw • Advies bouwfysica en brandveiligheid: DGMR Bouw • Advies installatietechniek: Valstar Simonis • Foto’s: Kraaijvanger• en Voortman Staalbouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), oktober 2015