Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Stadhuis Almelo

Almelo heeft een nieuw stadhuis. Kraaijvanger• heeft de gemeentelijke thuishaven ontworpen als drielaagse plint met daarboven twee onderling verbonden torens die tot ruim 50 m hoog reiken. Het totaal aantal m2 bvo bedraagt 17.500.

In de laagbouw zijn de publieke en representatieve functies ondergebracht. Vanuit de riante publiekshal op de begane grond voert een uitnodigende trap naar de raadszaal, het vergadercentrum en de bestuurlijke ruimten op de eerste verdieping. Vanaf deze verdieping bieden grote raampartijen panoramische uitzicht over de omgeving. De centrale vide gunt vanaf deze bouwlaag een onbelemmerde blik op de stadsplattegrond van Almelo die in de begane-grondvloer van de publiekshal is geëtst.

Afgestemd op Almelo

De kantoren zijn verdeeld over de twee torens die ten opzichte van de plint enkele meters zijn teruggelegd. Hierdoor lijkt het stadhuis vanaf de straat slechts drie verdiepingen hoog en voegt zich zo bij kleinschaligheid van de Twentse stad. Door het inspringen van de kantoren ontstaat op het dak van de plint bovendien ruimte voor een parkeerdek met 100 plekken. De rest van het dak is bedekt met sedum, dat het zicht op het dak vanuit de naburige (woon)gebouwen veraangenaamt.

De laagbouw is afgewerkt met aluminium vliesgevels. De kantoortorens hebben composiet gevels. Deze gevels zijn voornamelijk wit, maar in de negges zijn op bepaalde plekken rood-oranje tinten aangebracht. Dit kleuraccent verloopt op elke toren in een andere richting, waardoor de hoogbouwdelen zich vanuit verschillende kijkrichtingen steeds iets anders presenteren. ’s Avonds kleurt de westgevel bijvoorbeeld helemaal mee met het avondrood.

Geschikt voor het Nieuwe Werken

De kantoortorens ondersteunen de principes van functionele flexibiliteit en het Nieuwe Werken. De 555 vrij indeelbare werkplekken zijn geplaatst rondom centrale vides die fungeren als ontmoetingscentra. De verdiepingvloeren liggen in hoogte ten opzichte van elkaar verschoven (‘split level’). Ze zijn verbonden via trappen in atriumachtige trappenhuizen.

Omwille van de vrije indeelbaarheid van de plattegronden, gewichtsbesparing en bouwsnelheid koos Aronsohn Constructies voor skeletvormige stalen draagconstructies met bollenplaatvloeren rondom twee stabiliteitskernen van gestort beton. In de kernen zijn de liftschachten en trappenhuizen opgenomen. De installaties zijn ondergebracht in de holle verdiepingvloeren. De dakconstructie van de raadszaal op de eerste verdieping is gemaakt van vakwerkspanten. Het grootste spant – het hoofdspant van 31 m lang, 2 m hoog en 18 ton – is per ‘convoi exceptionnel’ naar zijn eindbestemming gereden en in één keer met twee mobiele kranen ingehesen.

In totaal heeft Voortman Staalbouw 450 ton constructiestaal verwerkt. Het staalbouwbedrijf uit Rijssen deed dit in opdracht van Koopmans – J.P. van Eesteren. Deze bouwcombinatie, onderdeel van TBI Holding, sleepte op haar beurt de opdracht tot hoofduitvoering in de wacht via een economisch meest voordelige inschrijving (EMVI) op alle bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische werkzaamheden en de contante waarde van 15 jaar onderhoud.

Excellent in duurzaamheid

De gemeentelijke duurzaamheidsambitie bij het stadhuis heeft geleid tot de score Excellent in BREEAM. Deze vier-sterrenkwalificatie komt voor rekening van een afgewogen mix van duurzaamheidsmaatregelen, zoals natuurlijke en kunstmatige zonwering, daglichtoptimalisatie en LED-verlichting en energiezuinig verwarmen en koelen via bouwdeelactivering in combinatie met isolatie en warmte- en koudeopslag. De vloerconstructie levert haar aandeel in de duurzaamheid door de thermische activering én de integratie van installatietechniek, waardoor bovendien de verdiepinghoogte en daarmee de totale gebouwhoogte beperkt blijven.

Sinds 30 maart is het stadhuis open voor medewerkers en inwoners van de gemeente. Het gebouw is begin februari opgeleverd.

Projectgegevens

Locatie: hoek Haven Noordzijde/Egbert Gorterstraat, Almelo • Oplevering: februari 2015 • Opdracht: Gemeente Almelo • Bouwmanagement en directievoering: ABC Management Groep • Architectuur: Kraaijvanger• • Constructief ontwerp: Aronsohn Constructies • Hoofduitvoering: bouwcombinatie Koopmans – J.P. van Eesteren • Staalconstructies: Voortman Staalbouw • Advies bouwfysica en brandveiligheid: DGMR Bouw • Advies installatietechniek: Valstar Simonis • Foto’s: Kraaijvanger• en Voortman Staalbouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), oktober 2015