Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Sportcomplex De Meent Alkmaar

Sinds begin februari 2016 beschikt de gemeente Alkmaar over een sportparadijs van zo’n 10.000 m2 met een grote topsporthal (48x28x11 m), turnhal (30x22x6 m), trampolinehal (35x20x11 m), dans-/ballethal (12x12x4 m), tafeltennishal (28x16x6 m) en schermhal (24x18x4 m).

Alle hallen zijn multi-inzetbaar. Met verplaatsbare scheidingswanden zijn de ruimten in twee of meerdere delen te splitsen, al naar gelang het aantal en type sportieve activiteiten. Turnhal, trampolinehal en topsporthal zijn toegerust met een vaste tribune. De grootste (met 500 stoelen) staat in de topsporthal, die hiermee tevens geschikt is voor grotere sportevenementen. Alle sportaccomodaties liggen gegroepeerd rond een grote entreehal met horecavoorziening.

Het hallencollectief is gebouwd op de plaats van de oude sporthal aan de westelijke randweg van Alkmaar, direct naast de bestaande ijshal en de 400 m buitenschaatsbaan. Deze half-overdekte baan uit 1972 is, naast recreatief, ook nog steeds in gebruik voor officiële schaatswedstrijden zoals het NK Allround junioren 2016. Vanuit de sporthallen is de ijsbaan direct bereikbaar via de entreehal.

DBM en BVP

De Meent is de uitkomst van Europese aanbesteding door de gemeente Alkmaar op basis van Design, Build en Maintain en Best Value Procurement (BVP). Bij BVP draait ’t om de meest economische en effectieve sturing en beheersing van het ontwerp-, uitvoering- en beheerproces. Daarbij dienen de inschrijvers de logistieke kansen en risico’s binnen deze processen in kaart te brengen. Vaste gegevens bij de aanbesteding waren het stedenbouwkundig plan, het schetsontwerp van architectenbureau Venhoeven CS met heldere uitgangspunten voor routing, ruimtelijk-functionele indeling en esthetica én een plafondprijs van 15 miljoen euro.

Fors programma op krappe locatie

Van de vijf inschrijvers bleek Vaessen Algemeen Bouwbedrijf de beste papieren te hebben. Met uitgekiende ontwerp-, uitvoerings- en beheersoplossingen gaf het bouwbedrijf het passende antwoord op de uitdaging om een fors programma op een relatief krappe locatie te verwezenlijken. Voor de uitwerking van de architectonische schetsen haalde Vaessen Venhoeven CS aan boord. Vaessen Architecten en Ingenieurs verzorgde het constructief ontwerp van de hallen.

De draagconstructie van het complex bestaat uit een prefab-betonnen plint (geëngineerd door Hopman Ingenieursburo, gebouwd door MBS Cascobouw) met daarbovenop een 550 ton zware staalconstructie in uitvoeringsklasse 3 van Vic Obdam Staalbouw. De grootste segmenten zijn naar de topsporthal gegaan: vakwerkspanten met een lengte van 36,5 m en een hoogte van 2,5 m.

De staalskeletten zijn ingevuld met kanaalplaatvloeren en met dubbele gevels van Cladding Partners: isolerende binnengevels en buitenwanden van blank geanodiseerd en deels geperforeerd staal. Door de openingen in het staal kun je vanbuitenaf de sportbeoefening in het gebouw waarnemen. De verlichting achter de beplating zorgt voor een speciaal effect tijdens de donkere uren. Ook de naam De Meent is in de platen geperforeerd.

Zonne-oase

Dat duurzaamheid ontwerpuitgangspunt is geweest, is onder meer terug te zien op het platte staaldak. Hierop zijn zo’n 600 zonnepanelen aangebracht, behorend tot een totaal 1.700 panelen over het gehele sportcomplex. Gezamenlijk zijn de zonnepanelen goed voor een halve mW eigen energievoorziening.

In het gebouw heeft KIN Installatietechniek een 200 kW warmtepomp opgenomen. Hiermee wordt de restwarmte uit de ijsmachines en de ventilatiesystemen in de ijshal gebruikt voor de gebouwverwarming.

De nieuwbouw is in mei 2014 gestart, na sloop van de bestaande sporthal. Tijdens de bouw hebben de bestaande ijshal en buitenbaan de schaatsseizoenen 2014-2015 en 2015-2016 gewoon af kunnen werken.

Projectgegevens

Locatie: Terborchlaan 301, Alkmaar • Oplevering: december 2015 • Start bouw: mei 2014 • Omvang: 10.000 m2 • Opdracht: Gemeente Alkmaar • Architectuur: architectenbureau Venhoeven CS • Constructief ontwerp: Vaessen Architecten en Ingenieurs & Hopman Ingenieursburo • Uitvoering: Vaessen Algemeen Bouwbedrijf & MBS Cascobouw • Staalconstructies: Vic Obdam Staalbouw • Gevels: Cladding Partners • Installatietechniek: KIN Installatietechnik en Brakel Atmos • Afbeeldingen: Bouwkundig Aannemersbedrijf Hoorn, Brakel Atmos, Holland Schermen, Multivision 3D, Straman Projectmanagement, Sun Projects, VenhoevenCS architecture+urbanism en Vic Obdam Staalbouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), juli 2016