Nieuws

Meimaand staalproductiemaand

Mei 2024 gaat de boeken in als een productieve maand in het fabriceren van staal, wereldwijd. Op nagenoeg alle continenten is meer staal geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de verse maandstatistiek van worldsteel. De grootste productietoename noteert worldsteel voor ‘Other Europe’: de Europese landen die niet tot de EU behoren. […]

Staalbouwdag 2024: inschrijving geopend

Vanaf vandaag (1 juli) kunt u zich aanmelden voor het kosteloze toegang tot de Staalbouwdag 2024, dinsdag 15 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden. 1 juli 2024 De Staalbouwdag is het jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor alle professionals en belangstellenden in het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen met staal. Ook dit jaar geeft de […]

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

SC Delfland Delft

De VMBO-afdelingen van het Grotius College en het Christelijk Lyceum Delft hebben hun intrek genomen in een nieuw schoolgebouw in de Spoorzone Delft. De school is een van de eerste gebouwde wapenfeiten bij de inrichting van het goeddeels nog braakliggende gebied rondom het vernieuwde station van Delft.

Binnen de Spoorzone is het gebouw een prominente plek toebedeeld, aan de toekomstige, centrale Ireneboulevard in de wijk ‘Nieuw Delft’. DP6 Architectuurstudio heeft dit gegeven aangewend om een school te ontwerpen die ‘communiceert’ met zijn omgeving. De gevels zijn grotendeels transparant, waardoor voorbijgangers een helder beeld krijgen van de dagelijkse bezigheden van de leerlingen. Viceversa houdt de transparantie de leerlingen in contact met de buitenwereld.

Het restaurant, de winkel en een beautysalon zijn dan ook direct aan de gevels op de begane grond gesitueerd. De begane grond is verder ingevuld met praktijklokalen en de kleedruimten en douches als voorzieningen bij de grote sportzaal die het leeuwendeel van de eerste en tweede verdieping in beslag neemt. Deze zaal leent zich tevens voor gebruik door de lokale basketbal- en badmintonverenigingen. De overige ruimten op de verdiepingen zijn ingericht als leslokalen. De lokalen staan in verbinding met leerpleinen die her en der door het gebouw lopen.

Compact op kleine kavel

De kavel is relatief krap. Daarom is het complete programma vervat in een compact volume van drie bouwlagen met een collectief vloeroppervlakte van 7.750 m2, toegerust op 550 tot 600 leerlingen. Aan de constructieve basis van dit economisch, intensief ruimtegebruik staat de hoofddraagconstructie van slanke stalen kolommen en liggers. Door de gevels van de begane grond in te laten springen en de verdiepingen op slanke kolommen boven het maaiveld te tillen, beschikt de school ondanks de beperkte kavelafmetingen bovendien over een riante buitenruimte. Deze buitenruimte is benut voor het schoolplein, fietsenstallingen, een sportveld en een bijgebouw voor de technische installaties.

Frisse School

Dat het gebouw een beperkt aantal kubieke meters telt, werkt eveneens gunstig uit voor een energiezuinige klimaathuishouding. In de duurzame energievoorziening wordt voorzien middels zonnepanelen op het dak van de sporthal. Een duurzaam warmtesysteem met luchtwarmtepomp regelt de verwarming en koeling van het gebouw. De luchtkwaliteit in het gebouw is geoptimaliseerd door het aantal retourkanalen te beperken. De glasgevels en de daklichten garanderen de daglichttoetreding.

De school is dan ook een zogeheten Frisse School: een schoolgebouw waarbij een gering energiegebruik hand in hand gaat met een gezond binnenmilieu. Immers, als de luchtkwaliteit, temperatuur, (dag)licht en geluid(reductie) in het schoolgebouw in orde zijn, heeft dat een positief effect op het welzijn en functioneren van leerlingen en leerkrachten en zorgt dat voor minder gezondheidsklachten en een lager ziekteverzuim.

Opdrachtgevers voor de scholenbouw zijn de gemeente Delft en de Scholencombinatie Delfland, waarin het Grotius College en het Christelijk Lyceum Delft zijn verenigd. Halverwege 2013 selecteerden zij DP6 architectuurstudio voor het ontwerp. De uitvoering werd in 2015 aanbesteed als Engineering & Construct project, volgens de UAV-GC 2005. Slokker Bouwgroep kreeg de opdracht en werkte het definitief ontwerp in 3D uit tot technisch- en uitvoeringsontwerp. De bouw startte in november 2015 en werd in december 2016 afgerond.

Locatie: Van Bleyswijckstraat / Westlandseweg, Delft • Start bouw: november 2015 • Oplevering: december 2016 • Ingebruikname: maart 2017 • Opdracht: Gemeente Delft en Scholencombinatie Delfland • Architectuur: DP6 architectuurstudio • Advies bouwfysica, installatietechniek, constructies en geotechniek: ABT • E-installaties: Verhoven Elektrotechniek • Overige installaties: Scheer & Foppen Installatietechniek • Hoofduitvoering: Slokker Bouwgroep, vestiging Breda • Interieur: Maas & Hagoort • Afbeeldingen: DP6 Architectuurstudio, Michel Kievits, Slokker Bouwgroep, Maas & Hagoort, Nieuw Delft • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), juli 2017