Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

NEXT TU Delft

Nieuwe technieken testen, prototypen ontwikkelen, kennis delen, inspiratie uitwisselen. ’t Kan allemaal in NEXT, het nieuwe accelerator-gebouw op de campus van de TU Delft. Het gebouw, naar ontwerp van Ector Hoogstad Architecten, biedt toptalenten in de techniek de faciliteiten en setting om zich door te ontwikkelen tot professionals op hun vakgebied.

Op de TU Delft Campus komt, naast de faculteiten, gaandeweg een kennis-ecosysteem tot wasdom voor jonge afgestudeerde technici die hun eerste stappen in de werkpraktijk zetten. Voor de ‘startups’ van deze nieuwe generatie techniek-professionals zijn al eerder twee Yes!-gebouwen op de campus neergezet. De spin-offs van deze startups, de scale-ups, kunnen nu doorstromen naar NEXT.

Deze vierlaagse nieuwbouw biedt op de begane grond, mede dankzij de extra verdiepinghoogte, ruimten om te experimenteren met vernieuwende technologie en op kleine schaal producten te vervaardigen. De eerste verdieping kan eveneens de ‘maker space’-functie vervullen, maar is ook inzetbaar voor kantoren. De bovenste twee lagen hebben een volledige kantoorbestemming.

Dé plek voor het ontmoeten, overleggen, werken, presenteren en exposeren is het centrale atrium dat tevens toegang verleent tot het auditorium en vergadercentrum. Vooral de tribunetrap daagt de creatieven binnen de gebruiksgemeenschap uit om er hun producten, concepten of ideeën publiekelijk te maken. Planten, bomen en de houten aankleding zorgen ervoor dat het verblijf in het kloppend hart van NEXT extra gezond en comfortabel uitpakt. Blikvanger van het atrium is de houten kapconstructie, ingevuld met transparante luchtkussens.

Een tweede belangrijke ontmoetingsplek, misschien wel voor de gehele campus, is de ‘community space’ aan de zonnige zuidzijde van het gebouw, met openbaar toegankelijke horecagelegenheden, een terras aan het water, veel groen én de mogelijkheid om vergaderfaciliteiten te huren.

Net als het interieur laat het exterieur zich kenschetsen als een vlot, ietwat eigenzinnig maar tegelijkertijd intrigerend samenspel van hightech en eenvoud. De gebouwplint is vrijwel volledig transparant. In afwisseling met het glas brengen de kozijnstijlen en dichte geveldelen van hout het gebouw op een ‘natuurlijke’ manier in contact met het omringende landschap. Boven de plint zijn horizontaal doorlopende glasstroken gecombineerd met een subtiel diagonaal belijnde metalen huid. De metalen gevelelementen fungeren als borstwering of als zonwerend lamel. In die dubbelrol geeft het metaal de gevel een karakteristiek reliëf mee.

De gevels zijn oriëntatie-afhankelijk ontworpen. Hierbij wordt (bijvoorbeeld) de opwarming van het gebouw door de zoninstraling tegengegaan, maar dan wel met behoud van daglichttoetreding en uitzicht. Bovendien zijn de geveldelen eenvoudig los te maken van de gebouwconstructie, een eveneens demontabel staalskelet. Hierdoor kan het gebouw, nu ongeveer 10.000 m2 groot, doorgroeien naar 20.000 m2.

Projectgegevens

Locatie: TU Delft Campus, Mekelweg 5, Delft • Omvang: 10.000 m2 •Oplevering: augustus 2022 (fase 1) • Opdracht: Stone22 Development • Eigendom: ASR Dutch Science Park Fund • Architectuur: Ector Hoogstad Architecten • Interieurontwerp: Ector Hoogstad en UP Architecture • Bouwkostenmanagement: IGG Building Engineers • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Adviezen installatietechniek, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid: Nieman Raadgevende Ingenieurs • Video When Start-Ups Become Scale-Ups, NEXT Delft (Ector Hoogstad Architecten, oktober 2022) • Foto’s: Marcel van der Burg • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), november 2022