Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Meldkamer Oost-Nederland Apeldoorn

U woont of werkt in het oosten des lands en maakt melding van brand, ongeval of onraad? Dikke kans dat u via alarmnummer 112 ‘binnenkomt’ in de nieuwe centrale Meldkamer Oost Nederland in Apeldoorn, met 62 meldkamers en diverse werkruimten voor politie, brandweer en ambulance van vijf veiligheidsregio’s. Dat het gebouw zoveel verschillende functies en gebruikersgroepen tegelijk kan herbergen, zit ‘m in het ontwerp van architectenbureau cepezed.

In de Meldkamer Oost Nederland aan de Europaweg in Apeldoorn zijn de bestaande meldkamers van Arnhem, Nijmegen, Hengelo en Apeldoorn samengevoegd tot één centrale meldkamer met 62 meldtafels. Daarnaast voorziet het 5.500 m2 grote gebouw in de benodigde kantoor-, vergader-, kleed/douche-, facilitaire- en technische ruimten voor politiediensten en brandweerkorpsen van een vijftal regio’s, de Regionale Ambulancevoorziening en de Landelijke Meldkamer Organisatie.

Om te voorkomen dat de diverse gebruikersgroepen en hun relaties en bezoekers elkaar in de weg zitten of voor de voeten lopen, heeft cepezed de nieuwbouw een duidelijke functionele zonering meegegeven. Binnenklimaat, akoestiek, verlichting en beveiliging zijn daarbij afgepast op de functies van de zones, die dikwijls 24 uur per dag in bedrijf zijn. Drie geschakelde atria in het gebouw zorgen voor de fysieke en visuele verbindingen tussen de zones. Samen met het glas in de gevels staan de atria tevens in voor voldoende daglichttoetreding en een riant uitzicht op het naburige Van Gelderpark.

Zoals gebruikelijk bij cepezed is de duurzaamheid ‘gewoon’ mee-ontworpen. Zo wordt in de eigen energiebehoefte voorzien middels zonnepanelen op het dak en een ‘solar carport’ op het parkeerterrein. Hierin staan ook de elektrische laadpalen waarmee een deel van de opgewekte hernieuwbare energie direct kan worden benut voor auto of fiets.

De hoofddraagconstructie van het gebouw is een lichtgewicht, ruimtelijk staalskelet, want daarmee bespaar je op kilo’s constructiemateriaal en investeert in flexibiliteit. Dankzij de grote kolomloze overspanningen zijn de vloeren vrij indeelbaar en her-indeelbaar, zodat het gebouw nog decennialang (multi)functioneel inzetbaar blijft.

Het constructiestaal is verwerkt in twee opvallende, doosvormige bouwvolumes, elk van drie bouwlagen, die dwars op elkaar zijn gestapeld. De bovenbouw kraagt daarbij aan beide kopse zijden uit. In de gevels van de beide volumes zijn de verticale glasstroken in een vaste ritmiek gecombineerd met stroken weervast staal. Ook de onderzijden van de uitkragende vloeren zijn afgewerkt met deze beplating, zodat de gehele bouwmassa eenzelfde warme, ‘natuurlijke’ uitstraling heeft als zijn groene omgeving.

Projectgegevens

Locatie: Europaweg, Apeldoorn • Omvang: 5.500 m2 • Oplevering: eind 2022 • Start bouw: februari 2021 • Opdracht: Politie Nederland • Bouwdirectie en -begeleiding: BBC Bouwmanagement • Architectuur: cepezed • Interieurontwerp: cepezed • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Adviezen installaties, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid: Nelissen ingenieursbureau • Landschapsarchitectuur: BoschSlabbers • Hoofduitvoering: Friso Bouwgroep • Installaties: Lammerink Installatiegroep • Verlichting: Robert Jan Vos • Staalconstructies: Moors Constructie en Machinebouw Bergharen • Weervast stalen gevelbeplating: Leebo • Timelapse bouw (Politie Gelderland & Overijssel, 2021, YouTube) • Foto’s: cepezed | Lucas van der Wee • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal).