Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Koedood Hendrik Ido Ambacht

Passie voor ambacht, vakmanschap en technologie, respect voor het verleden, gericht op de toekomst en verslingerd aan de maritieme sector. Alles wat het familiebedrijf Koedood Dieselservice zo karakteriseert, heeft RoosRos Architecten tot uitdrukking gebracht in de nieuwe vestiging van de onderneming in Hendrik-Ido-Ambacht.

Koedood Dieselservice levert al sinds jaar en dag dieselmotoren aan de maritieme sector, is voornemens daar nog generaties lang mee door te gaan en wil dat dan ook duidelijk uitdragen. RoosRos Architecten heeft dit begrepen door het product van de onderneming – de scheepsdieselmotor – centraal te stellen in de nieuwbouw. Elke ruimte van het bijna 4.200 m2 grote gebouw staat in visueel contact met de loods en showroom, daar waar de motoren worden opgeslagen en geëtaleerd. Het hart van het bedrijf in het hart van het bedrijfsgebouw.

De showroom en de loods erachter vallen ook bij binnenkomst direct in het oog. De hal van de entree voert over de volle gebouwhoogte en koppelt zo de verkoopruimte op de begane grond met de kantoor- en vergaderplekken op de verdieping. Achter de loods is nog een tweede hal geplaatst. Beide hallen zijn berekend op alle voorkomende werkzaamheden – van laden en lossen van vrachtwagens tot het verplaatsen van de zware dieselmotoren met behulp van heftrucks en kranen – en de mogelijk toekomstige veranderingen daarin.

Om de vrije (her)indeelbaarheid, de openheid en transparantie te maximaliseren, zijn alle gebouwdelen toegerust met een ruimtelijke stalen draagconstructie met een minimum aan kolommen op de plattegronden. Bovendien roept de staalconstructie de gewenste associatie met de scheepvaart op.

In de gevel zijn de dragende staalkolommen geïntegreerd. Bij de gevel op de verdieping komt de zonwering voor rekening van verticale lamellen. Een deel van de lamellen is aan de zijkanten voorzien van perforaties, waardoor de buitenlucht het gebouw in kan: een subtiele vorm van spuitventilatie. De verticale lamellen zorgen bovendien voor dieptewerking en schaduw en maken dat het gebouw zich op verschillende tijdstippen van de dag zich steeds weer net iets anders presenteert.

Daarentegen heeft het gebouw – zowel buiten als binnen – een duidelijk uniforme uitstraling. Dat zit ‘m in de consequente toepassing van maatsystematiek, materialen en detaillering. Zo heeft de zorg voor de details het mogelijk gemaakt om de stalen persroosters onder de overstekken van de verdiepingvloer naadloos over te laten gaan in het plafond van de begane grond.

Het pand valt extra op door de rondingen in de gevels. Deze rondingen zijn ingegeven door de lokale omstandigheden. Door de ligging aan een kruising van wegen, met veel verkeer en aangrenzende bebouwing, dient het nieuwe gebouw van Koedood ter plaatse van het kruispunt de gebogen contour van de bouwkavel te volgen. De ronding is echter ook te vinden aan de andere gebouwzijde. Dat komt omdat de plattegronden nagenoeg geheel symmetrisch zijn. Deze symmetrie komt weer voort uit de wens voor een centrale entree.

De inzet van 300 m2 aan zonnepanelen op het dak, warmtepompen en vloerverwarming hebben het gebouw de status Excellent in BREEAM opgeleverd.

Projectgegevens:

Locatie: Frankepad 1, Hendrik-Ido-Ambacht • Oplevering: december 2018 • Opdracht: Arie Koedood - Koedood Dieselservice • Architectuur: Roos Ros Architecten • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Uitvoering: U-Build Bouw / DWT Groep • Staalconstructies: Reijrink Staalconstructies • Foto’s: Roos Ros Architecten | Luuk Kramer • Redactie: Arend Dolsma, Bouwen met Staal (juni 2020)