Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Kinepolis Utrecht

Veertien zalen met in totaal 3.300 stoelen, een 2.000 m2 groot Foodcourt en uiteenlopende opties voor alternatief gebruik van de ruimten, bijvoorbeeld voor congressen of workshops. Dat biedt megabioscoop Kinepolis in Utrecht, in een verrassend compact volume van maximaal vier niveaus.

Bij het ontwerpen van een bioscoopgebouw geniet de architect vandaag de dag meer vrijheid dan vroeger. De traditionele filmprojectie met filmspoelen heeft plaats gemaakt voor digitale technieken, waardoor minder technische ruimten nodig zijn. Toch heeft de Snelder Architecten voor Kinepolis Utrecht moeten ‘toveren’ met de ruimten, gegeven het gewenste programma en het plot van 100x60 m aan de Centrumboulevard tegenover de Oranjehal van de Jaarbeurs.

Inventief ruimtegebruik

De 14 zalen zijn deels gestapeld in het volume ondergebracht. De drie grootste zalen leveren 651, 491 en 436 zitplaatsen en filmdoeken van 168 tot 265 m2. De horecavoorzieningen zijn verzameld op de tweede verdieping, in de logische nabijheid van de zalen. De begane grond is ingevuld met een 2.000 m2 groot Foodcourt met diverse restaurants. Direct daarnaast ligt de hoofdentree van het gebouw aan de Centrumboulevard, waardoor het Foodcourt zowel vanuit de zalen als vanaf de wandelpromenade gemakkelijk toegankelijk is.

Theatrale beleving

Alleen al aan het ontvangstgebied is te zien dat Snelder Architecten het efficiënte ruimtegebruik en de heldere logistiek in het gebouw heeft weten te combineren met theatrale uitstraling en beleving. Ter attentie van de bioscoopgangers én passanten op de Centrumboulevard, een centrale schakel tussen de binnenstad en het Jaarbeurscomplex, is de entreepartij dubbelhoog uitgevoerd en gehuld in een grote glasgevel, opgebouwd uit structurele elementen van 4x2,7 m in staalprofielen. De verdiepingen zijn gevat in vliesgevels in aluminium profielen. Hierdoor is van buitenaf duidelijk zichtbaar dat de megabioscoop zich tevens leent voor evenementen van de Jaarbeurs.

De bioscoopzalen zijn afgewerkt met verticaal geprofileerde staalplaat op betonnen gevelelementen. De goudgele beplating refereert aan een andere, recent voltooide vestiging van bioscoopexploitant Kinepolis Group: Kinepolis Dordrecht.

Net als in Dordrecht werkte Snelder Architecten in het Utrechtse project samen met bouwfysisch adviseur LBP Sight, installatieadviseur Ingenieursburo Linssen en Ingenieursbureau Broersma als constructeur.

Stille constructies

Om een optimale akoestiek te halen, bedachten zij de bioscoopzalen als aparte constructies in het totale staalskelet van het gebouw (doos-in-doos). Alle zaalvloeren en wanden zijn volledig ontkoppeld van de staalconstructie door ze op te leggen op rubberen steunen met een afveerfrequentie van 8 Hz. De stalen lippen aan de stalen liggers, bedoeld voor horizontale borging van de vloeren, zijn ontkoppeld via een akoestische huls. Aan de onderzijde van de vloeren zijn een geluidwerend gipsplafond en een akoestisch systeemplafond (akoestisch ontkoppeld) opgehangen. De ruime spouw tussen gips- en systeemplafond is benut voor technische installaties. Voor de dakvloeren gelden minder stringente eisen voor reductie van geluid en trillingen. Hier volstaan rubbergranulaat stroken (afveerfrequentie circa 15 Hz).

Om ook de geluidsoverdracht naar de omgeving te minimaliseren, is het staalskelet op enkele knooppunten ontkoppeld via elastomeren. Een elastische ring rondom de bout voorkomt dat via de bout een akoestische brug ontstaat. Daarnaast zijn enkele schuifkolommen ontkoppeld door tussen de schuivende delen een rubber aan te brengen.

De megabioscoop is gebouwd door de combinatie STRABAG-Züblin & Van Laere vof. Reijrink Staalbouw tekent voor de engineering, fabricage en montage van de stalen hoofddraagconstructie (in totaal 1.500 ton). Daarnaast leverde en monteerde het Brabantse bedrijf de draagconstructies van de trappenhuizen en vluchttrappen en 14.000 m2 kanaalplaatvloer.

Hindervrij bouwen

Het gebouw is neergezet op een fundering van 365 trillingvrije, grondverdringende schroefpalen. Hiertoe worden eerst holle stalen buizen, toegerust met boorpunt, in de grond geschroefd en daarna gevuld met beton en getrokken. Bij dit proces wordt de grond in de bodem opzij geduwd. Het funderingssysteem leent zich voor nagenoeg elke bodemgesteldheid en zorgt voor minder geluidsoverlast, trillingen en transportbewegingen. Dat maakt ’t extra interessant voor binnenstedelijk bouwen.

De montage van het staal gebeurde met behulp van twee mobiele, 160 tons rupskranen. De montagewerkzaamheden startten eind april 2016 en werden in de herfst van dat jaar afgerond. Daarna volgde de afbouw, met gevelelementen van J.M. van Delft & Zn.

In maart 2017 is het gebouw officieel geopend. Met in totaal 14.500 m2 is Kinepolis Utrecht nu de grootste bioscoop van de Kinepolis Group in ons land. De bioscoopexploitant hoopt er jaarlijks 1,25 miljoen bezoekers te verwelkomen.

Projectgegevens

Locatie: Centrum Boulevard, Utrecht • Omvang: 14.500 m2 • Start bouw: oktober 2015 • Oplevering: december 2016 • Opening: maart 2017 • Opdracht: Kinepolis Gent • Projectmanagement: Bulters & Bulters • Architectuur: Snelder Architecten • Constructief ontwerp: Adviesbureau Broersma • Advies bouwfysica: LPB Sight • Advies installaties: Ingenieusburo Linssen • Installaties: Kropman • Hoofduitvoering: STRABAG-Züblin & Van Laere vof • Staalconstructies en vloermontage: Reijrink Staalbouw • Gevels: J.M. van Delft & Zn. • Geluid- en trillingbeheersing: Delta-L • Afbeeldingen: CU 2030, Züblin, Reijrink Staalbouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2017