Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Kinepolis Utrecht

Veertien zalen met in totaal 3.300 stoelen, een 2.000 m2 groot Foodcourt en uiteenlopende opties voor alternatief gebruik van de ruimten, bijvoorbeeld voor congressen of workshops. Dat biedt megabioscoop Kinepolis in Utrecht, in een verrassend compact volume van maximaal vier niveaus.

Bij het ontwerpen van een bioscoopgebouw geniet de architect vandaag de dag meer vrijheid dan vroeger. De traditionele filmprojectie met filmspoelen heeft plaats gemaakt voor digitale technieken, waardoor minder technische ruimten nodig zijn. Toch heeft de Snelder Architecten voor Kinepolis Utrecht moeten ‘toveren’ met de ruimten, gegeven het gewenste programma en het plot van 100x60 m aan de Centrumboulevard tegenover de Oranjehal van de Jaarbeurs.

Inventief ruimtegebruik

De 14 zalen zijn deels gestapeld in het volume ondergebracht. De drie grootste zalen leveren 651, 491 en 436 zitplaatsen en filmdoeken van 168 tot 265 m2. De horecavoorzieningen zijn verzameld op de tweede verdieping, in de logische nabijheid van de zalen. De begane grond is ingevuld met een 2.000 m2 groot Foodcourt met diverse restaurants. Direct daarnaast ligt de hoofdentree van het gebouw aan de Centrumboulevard, waardoor het Foodcourt zowel vanuit de zalen als vanaf de wandelpromenade gemakkelijk toegankelijk is.

Theatrale beleving

Alleen al aan het ontvangstgebied is te zien dat Snelder Architecten het efficiënte ruimtegebruik en de heldere logistiek in het gebouw heeft weten te combineren met theatrale uitstraling en beleving. Ter attentie van de bioscoopgangers én passanten op de Centrumboulevard, een centrale schakel tussen de binnenstad en het Jaarbeurscomplex, is de entreepartij dubbelhoog uitgevoerd en gehuld in een grote glasgevel, opgebouwd uit structurele elementen van 4x2,7 m in staalprofielen. De verdiepingen zijn gevat in vliesgevels in aluminium profielen. Hierdoor is van buitenaf duidelijk zichtbaar dat de megabioscoop zich tevens leent voor evenementen van de Jaarbeurs.

De bioscoopzalen zijn afgewerkt met verticaal geprofileerde staalplaat op betonnen gevelelementen. De goudgele beplating refereert aan een andere, recent voltooide vestiging van bioscoopexploitant Kinepolis Group: Kinepolis Dordrecht.

Net als in Dordrecht werkte Snelder Architecten in het Utrechtse project samen met bouwfysisch adviseur LBP Sight, installatieadviseur Ingenieursburo Linssen en Ingenieursbureau Broersma als constructeur.

Stille constructies

Om een optimale akoestiek te halen, bedachten zij de bioscoopzalen als aparte constructies in het totale staalskelet van het gebouw (doos-in-doos). Alle zaalvloeren en wanden zijn volledig ontkoppeld van de staalconstructie door ze op te leggen op rubberen steunen met een afveerfrequentie van 8 Hz. De stalen lippen aan de stalen liggers, bedoeld voor horizontale borging van de vloeren, zijn ontkoppeld via een akoestische huls. Aan de onderzijde van de vloeren zijn een geluidwerend gipsplafond en een akoestisch systeemplafond (akoestisch ontkoppeld) opgehangen. De ruime spouw tussen gips- en systeemplafond is benut voor technische installaties. Voor de dakvloeren gelden minder stringente eisen voor reductie van geluid en trillingen. Hier volstaan rubbergranulaat stroken (afveerfrequentie circa 15 Hz).

Om ook de geluidsoverdracht naar de omgeving te minimaliseren, is het staalskelet op enkele knooppunten ontkoppeld via elastomeren. Een elastische ring rondom de bout voorkomt dat via de bout een akoestische brug ontstaat. Daarnaast zijn enkele schuifkolommen ontkoppeld door tussen de schuivende delen een rubber aan te brengen.

De megabioscoop is gebouwd door de combinatie STRABAG-Züblin & Van Laere vof. Reijrink Staalbouw tekent voor de engineering, fabricage en montage van de stalen hoofddraagconstructie (in totaal 1.500 ton). Daarnaast leverde en monteerde het Brabantse bedrijf de draagconstructies van de trappenhuizen en vluchttrappen en 14.000 m2 kanaalplaatvloer.

Hindervrij bouwen

Het gebouw is neergezet op een fundering van 365 trillingvrije, grondverdringende schroefpalen. Hiertoe worden eerst holle stalen buizen, toegerust met boorpunt, in de grond geschroefd en daarna gevuld met beton en getrokken. Bij dit proces wordt de grond in de bodem opzij geduwd. Het funderingssysteem leent zich voor nagenoeg elke bodemgesteldheid en zorgt voor minder geluidsoverlast, trillingen en transportbewegingen. Dat maakt ’t extra interessant voor binnenstedelijk bouwen.

De montage van het staal gebeurde met behulp van twee mobiele, 160 tons rupskranen. De montagewerkzaamheden startten eind april 2016 en werden in de herfst van dat jaar afgerond. Daarna volgde de afbouw, met gevelelementen van J.M. van Delft & Zn.

In maart 2017 is het gebouw officieel geopend. Met in totaal 14.500 m2 is Kinepolis Utrecht nu de grootste bioscoop van de Kinepolis Group in ons land. De bioscoopexploitant hoopt er jaarlijks 1,25 miljoen bezoekers te verwelkomen.

Projectgegevens

Locatie: Centrum Boulevard, Utrecht • Omvang: 14.500 m2 • Start bouw: oktober 2015 • Oplevering: december 2016 • Opening: maart 2017 • Opdracht: Kinepolis Gent • Projectmanagement: Bulters & Bulters • Architectuur: Snelder Architecten • Constructief ontwerp: Adviesbureau Broersma • Advies bouwfysica: LPB Sight • Advies installaties: Ingenieusburo Linssen • Installaties: Kropman • Hoofduitvoering: STRABAG-Züblin & Van Laere vof • Staalconstructies en vloermontage: Reijrink Staalbouw • Gevels: J.M. van Delft & Zn. • Geluid- en trillingbeheersing: Delta-L • Afbeeldingen: CU 2030, Züblin, Reijrink Staalbouw • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2017