Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Kantoorgebouw FOX Vakanties Hoofddorp

Direct naast het BSH-kantoorgebouw is het gebouw van FOX Vakanties als tweede voltooid op Park 20/20 in Hoofddorp. Dit businesspark wordt geheel ontwikkeld en uitgevoerd naar de principes van Cradle-to-Cradle (C2C). FOX Vakanties is een onderneming van de ANWB. Zo'n 100 medewerkers leggen zich toe op verre-buitenlandreizen. In het nieuwe gebouw beschikken zij over zo’n 1.950 m2 kantoorruimte, een 1.700 m2 groot ‘reistheater’, 800 m2 restaurant en diverse algemene voorzieningen.

Het reistheater, uitgerust met een beeldscherm van 250 m2, beslaat een deel van de begane grond en de eerste verdieping. Dit ronde gebouwdeel gaat gehuld in een lampion-vormige gevel van rood polyester doek, ondersteund door ellipsvormige stalen liggers en spankabels. In de randliggers zit een onzichtbaar, maar ingenieus mechanisme waarmee het membraan op spanning wordt gehouden.

Op de ‘tafel’ boven het theater staan drie kantoorverdiepingen. Ze zijn voorzien van vliesgevels met doorzichtbeglazing. Aan de buitenkant heeft dit glas een zeefdruk van verticale strepen in zeven kleurschakeringen, aan de binnenzijde zit een overwegend witte deklaag. Het kantoordeel ernaast, van drie bouwlagen boven de entree, is afwisselend bekleed met zink, accoya hout en zonwerend glas. Alle kantoorvloeren ontmoeten elkaar in het atrium, in het hart van het gebouw.

Cradle-to-Cradle getoetst

Net als het BSH-kantoor heeft het kantoor van FOX Vakanties een staalskelet met Slimline-vloeren op de verdiepingen. Wederom zijn de Slimline-vloeren gebruikt voor opname van leidingen en kabels, onder meer in het kader van bouwdeelactivering. Behalve de draagconstructie zijn alle materialen en producten voor afbouw en inbouw vooraf beoordeeld op algehele C2C-criteria zoals de daadwerkelijke mogelijkheden van hergebruik en terugwinning en de bijdrage aan milieu, gezondheid van gebruikers en onderhoudsgemak. Vrijwel alle toegepaste producten (al of niet C2C-gecertificeerd) bleken niet of nauwelijks duurder uit dan hun traditionele alternatieven.

""

BREAAM-NL Excellent

De toepassing van C2C-producten én de geavanceerde, energiezuinige installatietechniek hebben het gebouw een BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat gebracht. Al eerder kreeg het ontwerp het BREEAM-NL ontwerpcertificaat met het predikaat Excellent (ofwel vier sterren). Slechts negen andere gebouwen in Nederland haalden tot nu toe deze hoge kwalificatie. En dan te bedenken dat sommige aspecten van C2C (nog) niet in BREEAM-NL worden gehonoreerd.

Projectgegevens

Opgeleverd: mei 2012 • Start bouw: maart 2011 Locatie: Park 20/20, Beukenhorst Zuid, Hoofddorp • Opdracht: Delta Development/Volker Wessels/Reggeborgh • Architectuur: William McDonough, KOW Architecten en N3O, Den Haag • Bouwfysisch en duurzaam bouwen advies: DGMR • Constructief advies: Van der Vorm Engineering • Uitvoering: IBB Kondor • Staalconstructies: Voortman Staalbouw • Gevelbouw: Rollecate • Gevelsystemen: Rollecate en Schüco • Glas: AGC • Slimline-vloeren: Slimline Buildings • Foto’s interieur: Michael van Oosten • Meer info: www.park2020.com • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)