Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Kantoorgebouw BSH Hoofddorp

Het kantoorgebouw van BSH Huishoudapparaten biedt zo'n 4.000 m2 hoogwaardige kantoorruimte en 4.000 m2 compleet ingerichte showrooms voor de huishoudelijke apparatuur van Bosch en Siemens. Het gebouw bevindt zich, samen met onder meer de kantoren van FOX Vakanties en FIFPro, op Park 20/20 in Hoofddorp. Dit 95.000 m2 grote park – een initiatief van Delta Development, Volkers Wessels Groep en Reggeborgh Groep – is het eerste full service businesspark van Nederland dat volledig is ontwikkeld, ontworpen en uitgevoerd volgens de filosofie van Cradle-to-Cradle (C2C).

Een van de C2C-grondleggers zelf – architect William McDonough – heeft het masterplan van Park 20/20 opgesteld. Dit plan stoelt op de overtuiging dat een duurzame, inspirerende en comfortabele werkomgeving niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor medewerkers, bedrijfsvoering en bedrijfsresultaten. Het plan is naar de Hoofddorpse projectpraktijk vertaald door Delta Projectontwikkeling, Copijn Tuin- en landschapsarchitecten, KOW Architecten, bouwfysisch adviseur DGMR en aannemer IBB Kondor.

Al vanaf de eerste projectfase heeft dit team gewerkt volgens de bekende C2C-principes van hergebruik van afval, energie, water en materialen. De gebouwen op het park maken dan ook gebruik van gezamenlijke, duurzame systemen voor afvaltransport en -verwerking, waterzuivering, en energiewinning uit duurzame bronnen zoals warmte- en koudeopslag (WKO) en het opwekken van elektriciteit uit het gas dat ontstaat bij waterzuivering. De beperking van het energiegebruik komt per gebouw voor rekening van geavanceerde klimaatinstallaties, afdoende isolatie en slimme gebouworiëntaties.

Staal = C2C

Bij het criterium 'hergebruik van materialen zonder kwaliteitsverlies' was de keuze van staal voor de draagconstructie van het kantoor een logische, vanwege de vrijwel onbeperkte mogelijkheden van recycling (van de materialen) en hergebruik (van de bouwdelen). Hiervan hoeft 't echter voorlopig niet te komen, want het kantoor is mede dankzij hun ruimtelijke stalen drager voorbereid op een lange economische levensduur. De ruime opties in flexibiliteit en aanpasbaarheid van gebouwindeling, gevels, daken, vloeren en de installatietechniek maakt dat het gebouw eventueel ander gebruik óf andere gebruikers in de toekomst gemakkelijk aankan. De krachtige architectuur met het opvallende atrium, het hoge afwerkingsniveau en de innige relatie met het omringende parklandschap geeft het gebouw sowieso een blijvende waarde mee.

Materiaal- en gewichtsbesparing

Besparen op materiaal en gewicht van de bouwdelen was een belangrijk vertrekpunt bij het ontwerp. Daarom viel de keuze op een staalskelet met Slimline-vloeren. Hierdoor kon ook de fundering lichter worden.

De Slimline-vloer bestaat uit een prefab betonnen onderplaat met deels ingestorte stalen liggers en een flexibele topvloer. In de holle ruimten lopen de leidingen en kabels, zowel tussen de liggers als dóór de sparingen in de liggers. Via luiken in de topvloer is het leidingwerk altijd bereikbaar. Door de leidingenintegratie blijven verlaagde plafonds achterwege en gaan de bruto-verdiepinghoogten omlaag. Per kantoorverdieping is de gevelhoogte zo’n 40 cm kleiner geworden. Hierdoor is bespaard op bevestigingsconstructies en bekledingsmaterialen voor de gevels.

De Slimline-vloeren zijn tevens benut voor betonkernactivering. De lage energienota voor het kantoor komt onder meer voor rekening van PV-cellen in de sheddaken van het atrium, WKO in de bodem, vaste zonwering, aanwezigheidsschakeling op ventilatie en verlichting en daglichtafhankelijke regeling van de armaturen.

Projectgegevens

Opgeleverd: november 2011 • Start bouw: april 2010 • Locatie: Park 20/20, Beukenhorst Zuid, Hoofddorp • Opdracht: Delta Development/Volker Wessels/Reggeborgh • Architectuur: William McDonough, KOW Architecten en N3O • Constructief advies: Van der Vorm Engineering • Uitvoering: IBB Kondor • Staalconstructies: Voortman Staalbouw • Slimline-vloeren: Slimline Buildings • Gevelbouw: Rollecate • Gevelsystemen: Rollecate en Alcoa • Glas: Pilkington • Dakconstructie: Licotec • Foto’s: Thomas Mayer • Meer info: www.park2020.com • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal)