Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Kantoor Amvest Amsterdam

Architectuur = constructie en constructie = architectuur bij het nieuwe kantoor van Amvest op het Cruquius-eiland in Amsterdam. Margaret en Rijk Rietveld van Rietveld Architects uit New York bezorgden de Nederlandse projectontwikkelaar een eigen thuishaven op de Zeeburgerkade met een onderscheidende identiteit, uitstraling, transparantie en openheid in interieur en exterieur door esthetiek en bouwtechniek samen te ballen in een homogeen compositie waarvan de samenstellende delen elkaar faciliteren en versterken.

De harmonieuze integratie vindt zijn wortels in een hoofddraagconstructie van vier stalen bomen met takken die naar boven toe steeds verder verjongen. Ze zijn samengesteld uit staalplaten, gelast en verstijfd met massieve blokken staal die esthetisch aansluiten bij de hoofdvorm van een boomstructuur. De bomen zijn toegerust met een brandwerende coating voor de vereiste 90 minuten brandwerendheid van het 18 m hoge gebouw dat aan beide kopse zijden vanaf een hoogte van 7 m boven het maaiveld uitkraagt.

Het gebouw telt twee verdiepingen. Tussen de verdieping- en dakvloer is een entresolvloer geplaatst over het leeuwendeel van de lengte van het gebouw. Aan de achterkant van het gebouw is onder de verdiepingvloer een kortere entresolvloer aangebracht. Deze vloer is ingericht als bistro.

In samenspel met de gebouwbrede stabiliteitskern draagt de stalen boomstructuur de dakvloer die is uitgevoerd als staalplaat-betonvloer. Aan de dakvloerconstructie zijn de kantoorvloeren en de entresolvloeren opgehangen. Dat geldt ook voor de trappen midden in de kern. Deze wokkeltrappen zijn gemaakt van hogesterkte-beton en afgeschermd met brandwerende glazen wanden. Hierdoor ontstaat een trappenhuis dat tevens dient ter ontvluchting bij brand en het gebouw opdeelt in twee (verticale) brandcompartimenten.

Slimme gevels

De twee uitkragende verdiepingen zijn aan de langszijden toegerust met dubbele huidfaçades van gelaagd glas. Het binnenblad zit direct vast aan de staalconstructie waarmee de vloeren aan het dak hangen. De buitenhuid is vastgemaakt aan gevelhoge vinnen van aluminium vakwerken, aan beide zijden bekleed met aluminium plaat. Voor de benodigde zijdelingse stijfheid zijn deze verticaal geplaatste vinnen ter plaatse van de buitenruiten horizontaal gekoppeld middels een staalkabel in de naden tussen de ruiten.

Vinnen en buitenhuid van de langsgevels lopen door tot voorbij de dakrand en vormen zo de transparante balustrade van het dakterras. In deze balustrade zitten de ventilatiekleppen van de dubbele-huidfaçade. In warme perioden kunnen de kleppen – zowel elektronisch als met de hand – open om de warme lucht uit de spouw af te voeren. In koude tijden blijven de kleppen dicht om de lucht in de spouw te laten opwarmen.

De buitenzonwering krijgt assistentie van een 7,5 m hoog gordijn van roestvast stalen gaas dat hangt in de smalle spouw tussen binnen- en buitenblad. De maaswijdte is zo gekozen dat het gaas voldoende zon en licht kan weren. Als geen zon- en lichtwering nodig is, kan het rvs-gordijn worden ingeschoven tegen de gevelvinnen.

De koppen van het gebouw zijn voorzien van vliesgevels met triple glas. Bij de kern wordt de dubbele glashuid onderbroken door een enkele gevel van glas. Net als vinnen en buitenhuid van de langsgevels klimt ook de kern boven het dak uit om aan te sluiten op de dakopbouw met daarin de boardroom. De gebouwentree is gehuisvest in een halfronde voorzethal, geheel van glas (inclusief het dak). De hal fungeert als wachtruimte voor de lift die op zijn beurt tevens als lobby wordt ingezet.

Projectgegevens

Locatie: Cruquiusweg (Cruquius-eiland), Amsterdam • Oplevering: zomer 2018 • Start bouw: januari 2016 • Opdracht: Amvest • Architectuur: Rietveld Architects • Constructief ontwerp: Zonneveld Ingenieurs • Advies bouwfysica en installatietechniek: DGMR • Hoofduitvoering: M.J. de Nijs en Zonen • Gevelbouw: Groot & Visser • Staalconstructies: Moeskops Staalbouw (GS Staalwerken) • Impressies:  Foto’s: Rietveld Architects, Studio de Nooyer, JG Cladding, De Groot & Visser • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), april 2019