Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Hotel Hilton Amsterdam Airport Amsterdam

Hotel Hilton Amsterdam Airport is per december 2015 open voor het publiek. De aanwinst van de Schiphol Hotel Property Company telt ruim 43.000 m2 en vervangt het oude Hilton-hotel uit 1972.

Het oude hotel ligt direct achter de nieuwbouwlocatie en is tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon in bedrijf gebleven, maar maakt zich nu op voor sloop.

Het nieuwe Hilton bezet een bekende zichtlocatie van de nationale luchthaven: op de hoek van de Schipholboulevard, met het WTC als buurman en de verhoogde uitvalsweg vanaf de A4 als omsluiting. Mecanoo architecten heeft dit gegeven aangewend voor de vormgeving van een icon: een langgerekte laagbouw van drie bouwlagen en een kubusvormige, twaalflaagse hoogbouw die in een hoek van 45º op zijn plint staat.

Icon

De iconische werking van het hotel wordt versterkt door gevels van ruitvormige composietplaten in een afwisseling van wit en grijs. De ruitvormen worden op schijnbaar willekeurige plaatsen onderbroken door eveneens ruitvormige ramen. Sommige composietplaten zijn recht, andere in verschillende stralen gebogen om de kubus de gewenste rondingen mee te geven. Compleet met diagonale belijning oogt de gevelbekleding als een abstracte reptielenhuid waarachter de afzonderlijke bouwlagen en vertrekken niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Toch zijn alle 433 hotelkamers ondergebracht in de hoogbouw, deels aan de buitengevel en deels rondom het 35 m hoge atrium dat het ‘beddenhuis’ zijn carrévorm meegeeft. Het enorme glasdak boven het atrium zorgt voor de daglichttoetreding.

Hetzelfde doet het 30 m brede venster in de noordgevel, dat oploopt van de 3e tot de 9e verdieping. In plaats van hotelkamers vertrekken vanachter dit venster stalen loopbruggen om de kamers rondom het atrium te ontsluiten. De onderste twee lagen van de hoogbouw zijn ingericht met vergaderzalen, spa, fitnesscentrum en kantoor. Restaurant, bar, ballroom en bijbehorende functies zijn gesitueerd in de laagbouw.

Hoogstandjes

De drielaagse onderbouw (‘podium’) kreeg van ABT – los van het beddenhuis – een gangbaar staalskelet met kanaalplaatvloeren op geïntegreerde stalen liggers. Hierdoor bleef tijd en geld over voor constructieve hoogstandjes in de hoogbouw.

De hoogbouwconstructie begint met stalen buis- en kokerkolommen over twee lagen (begane grond en 1e verdieping) met een staalplaat-betonvloer als tussenvloer. Op de kolommen rust het betonskelet van de kamerverdiepingen. De kamers bestaan uit betonwanden op breedplaatvloeren. Bij de insnijding van het volume aan de westzijde zorgt een extra HEM 300-profiel voor de geleidelijke overgang tussen de staalkolommen en de betonconstructie.

Om de drie kamerverdiepingen boven het venster in de noordgevel ‘in de lucht te houden’, zijn in de wanden evenwijdig aan de gevel uitkragende stalen vakwerken opgenomen. De vakwerken rusten op drie buiskolommen die tot op de fundering lopen. De vloeren zijn hier staalplaat-betonvloeren op HEB-300 profielen.

Net als de gevel zijn ook de stalen atriumbruggen, via hangkolommen, aan de uitkragende vakwerken opgehangen. Hierdoor wordt ook de architectonische incisie tussen de hoogbouw en de laagbouw in ere gehouden. De vakwerken zorgen voor de afdracht van de belastingen uit de atriumbruggen, de gevel en de verdiepingvloeren, daarbij gestabiliseerd door de betonnen vloeren óf – zoals boven het venster – door een stalen stabiliteitsverband.

Het 35 m hoge atrium is bedekt met een glasdak dat bijna 40 m overspant op een shedvormige constructie van gelaste kokerprofielen, voorzien van een zeeg tegen verticale doorbuiging en trekstangen als horizontale steun.

Hotel Hilton Amsterdam Airport is bereikbaar via het maaiveld én middels een inpandige traverse vanaf de luchthaventerminal via WTC naar de 1e hotelverdieping. Parkeren is mogelijk in de (eenlaagse) parkeergarage onder de laagbouw en het voorplein.

Projectgegevens

Locatie: Schiphol Boulevard, Schiphol • Oplevering: december 2015 • Opdracht: Schiphol Hotel Property Company • Architectuur: Mecanoo architecten • Constructief ontwerp: ABT • Advies bouwfysica: DGMR • Advies installatietechniek: Deerns • Hoofduitvoering: Ballast Nedam • Staalbouw: Hutten Metaal Staalbouw • Composiet gevelelementen: Rollecate • Glas gevelelementen: Vetrotech Saint-Gobain Benelux • Foto’s: Mecanoo en Hutten Metaal • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), februari 2016