Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Hotel Hilton Amsterdam Airport Amsterdam

Hotel Hilton Amsterdam Airport is per december 2015 open voor het publiek. De aanwinst van de Schiphol Hotel Property Company telt ruim 43.000 m2 en vervangt het oude Hilton-hotel uit 1972.

Het oude hotel ligt direct achter de nieuwbouwlocatie en is tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon in bedrijf gebleven, maar maakt zich nu op voor sloop.

Het nieuwe Hilton bezet een bekende zichtlocatie van de nationale luchthaven: op de hoek van de Schipholboulevard, met het WTC als buurman en de verhoogde uitvalsweg vanaf de A4 als omsluiting. Mecanoo architecten heeft dit gegeven aangewend voor de vormgeving van een icon: een langgerekte laagbouw van drie bouwlagen en een kubusvormige, twaalflaagse hoogbouw die in een hoek van 45º op zijn plint staat.

Icon

De iconische werking van het hotel wordt versterkt door gevels van ruitvormige composietplaten in een afwisseling van wit en grijs. De ruitvormen worden op schijnbaar willekeurige plaatsen onderbroken door eveneens ruitvormige ramen. Sommige composietplaten zijn recht, andere in verschillende stralen gebogen om de kubus de gewenste rondingen mee te geven. Compleet met diagonale belijning oogt de gevelbekleding als een abstracte reptielenhuid waarachter de afzonderlijke bouwlagen en vertrekken niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Toch zijn alle 433 hotelkamers ondergebracht in de hoogbouw, deels aan de buitengevel en deels rondom het 35 m hoge atrium dat het ‘beddenhuis’ zijn carrévorm meegeeft. Het enorme glasdak boven het atrium zorgt voor de daglichttoetreding.

Hetzelfde doet het 30 m brede venster in de noordgevel, dat oploopt van de 3e tot de 9e verdieping. In plaats van hotelkamers vertrekken vanachter dit venster stalen loopbruggen om de kamers rondom het atrium te ontsluiten. De onderste twee lagen van de hoogbouw zijn ingericht met vergaderzalen, spa, fitnesscentrum en kantoor. Restaurant, bar, ballroom en bijbehorende functies zijn gesitueerd in de laagbouw.

Hoogstandjes

De drielaagse onderbouw (‘podium’) kreeg van ABT – los van het beddenhuis – een gangbaar staalskelet met kanaalplaatvloeren op geïntegreerde stalen liggers. Hierdoor bleef tijd en geld over voor constructieve hoogstandjes in de hoogbouw.

De hoogbouwconstructie begint met stalen buis- en kokerkolommen over twee lagen (begane grond en 1e verdieping) met een staalplaat-betonvloer als tussenvloer. Op de kolommen rust het betonskelet van de kamerverdiepingen. De kamers bestaan uit betonwanden op breedplaatvloeren. Bij de insnijding van het volume aan de westzijde zorgt een extra HEM 300-profiel voor de geleidelijke overgang tussen de staalkolommen en de betonconstructie.

Om de drie kamerverdiepingen boven het venster in de noordgevel ‘in de lucht te houden’, zijn in de wanden evenwijdig aan de gevel uitkragende stalen vakwerken opgenomen. De vakwerken rusten op drie buiskolommen die tot op de fundering lopen. De vloeren zijn hier staalplaat-betonvloeren op HEB-300 profielen.

Net als de gevel zijn ook de stalen atriumbruggen, via hangkolommen, aan de uitkragende vakwerken opgehangen. Hierdoor wordt ook de architectonische incisie tussen de hoogbouw en de laagbouw in ere gehouden. De vakwerken zorgen voor de afdracht van de belastingen uit de atriumbruggen, de gevel en de verdiepingvloeren, daarbij gestabiliseerd door de betonnen vloeren óf – zoals boven het venster – door een stalen stabiliteitsverband.

Het 35 m hoge atrium is bedekt met een glasdak dat bijna 40 m overspant op een shedvormige constructie van gelaste kokerprofielen, voorzien van een zeeg tegen verticale doorbuiging en trekstangen als horizontale steun.

Hotel Hilton Amsterdam Airport is bereikbaar via het maaiveld én middels een inpandige traverse vanaf de luchthaventerminal via WTC naar de 1e hotelverdieping. Parkeren is mogelijk in de (eenlaagse) parkeergarage onder de laagbouw en het voorplein.

Projectgegevens

Locatie: Schiphol Boulevard, Schiphol • Oplevering: december 2015 • Opdracht: Schiphol Hotel Property Company • Architectuur: Mecanoo architecten • Constructief ontwerp: ABT • Advies bouwfysica: DGMR • Advies installatietechniek: Deerns • Hoofduitvoering: Ballast Nedam • Staalbouw: Hutten Metaal Staalbouw • Composiet gevelelementen: Rollecate • Glas gevelelementen: Vetrotech Saint-Gobain Benelux • Foto’s: Mecanoo en Hutten Metaal • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), februari 2016