Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Het Paviljoen Utrecht

Naast Utrecht Centraal presenteert het ruim 3.600 m2 grote retail- en horecagebouw Het Paviljoen zich als een evenwichtskunstenaar, op de rand van het verhoogde Stationsplein Oost en boven de treinsporen 1,2 en 3.

Voeg toe dat op deze locatie het openbaar vervoer van oost naar west Utrecht wordt afgehandeld en het treinverkeer van en naar het drukste station van Nederland te allen tijde doorgang moet vinden en je hebt een bijzonder complexe bouwomgeving. De bouwlocatie zelf is een constructieve plaat die al boven de treinsporen aanwezig is.

Licht en snel in staal en glas

Daarom is Het Paviljoen uitgevoerd met een staalskelet met staalplaat-betonvloeren en eveneens geprefabriceerde glazen gevels. Dankzij het beperkte gewicht kan de draagconstructie haar verticale belasting volledig afdragen op de staalkolommen van de onderliggende treinperrons. Tijdens de bouw konden alle bouwdelen gefaseerd, in vooraf geplande treinvrije periodes worden aangevoerd, ingehesen en gemonteerd. De totale bouwtijd bleef hierdoor beperkt tot 1,5 jaar.

De keuzes voor constructie-opzet, materialen en bouwmethodiek vloeiden echter niet alleen voort uit de gegeven lokale omstandigheden, maar vooral ook uit een heldere architectonische visie op hoe het paviljoen zich programmatisch en esthetisch voegt in de stationsomgeving en aan die omgeving belevings- en gebruikswaarde toevoegt.

Puristisch rustpunt

Binnen een context van grote, expressieve gebaren zoals de OV-terminal met haar golfdak en Stationsplein Oost met haar bollendak op sigaarvormige staalkolommen werkt het transparante doosvormige volume van Het Paviljoen als een rustpunt.

De puristische hoofdvorm heeft geleding en verfijning gekregen door de gevels in speklagen te verdelen. De ritmiek in de verticale stijlen geeft het casco haar dynamiek. Strakke kaders vormen de entrees tot de winkels op de begane grond. De verdieping is het domein van café en restaurants, getooid met terras op het dak met fraai zicht op de OV-terminal, de sporen en Stationsplein Oost waarvan je het bollendak bijna kunt aanraken.

Aan een langszijde ‘hangt’ de verdieping op zo’n 2 m boven de bovenleidingen van de sporen. Een kooi van Faraday is hier aangebracht om de paviljoenbezoeker af te schermen van elektromagnetische straling.

Projectgegevens

Locatie: Stationsplein Oost, Utrecht • Omvang: 3.600 m2 • Opening: oktober 2018 • Oplevering: november 2017 • Start bouw: februari 2016 • Opdracht: Klépierre Vastgoed Ontwikkeling • Architectuur: MoederscheimMoonen Architects • Uitvoering: Boele & van Eesteren • Gevelelementen: Blitta • Foto’s: Bart van Hoek, MoederscheimMoonen, Volker Wessels, Blitta, impressie: Ector Hoogstad Architecten • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), januari 2020