Nieuws

Meimaand staalproductiemaand

Mei 2024 gaat de boeken in als een productieve maand in het fabriceren van staal, wereldwijd. Op nagenoeg alle continenten is meer staal geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de verse maandstatistiek van worldsteel. De grootste productietoename noteert worldsteel voor ‘Other Europe’: de Europese landen die niet tot de EU behoren. […]

Staalbouwdag 2024: inschrijving geopend

Vanaf vandaag (1 juli) kunt u zich aanmelden voor het kosteloze toegang tot de Staalbouwdag 2024, dinsdag 15 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden. 1 juli 2024 De Staalbouwdag is het jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor alle professionals en belangstellenden in het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen met staal. Ook dit jaar geeft de […]

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

DSM Rosalind Franklin Biotechnology Center Delft

Chemie- en biotechnologieconcern DSM investeert fors in nieuwe onderzoeksfaciliteiten op de bedrijfslocaties Sittard en Delft. Voor de herinrichting van het terrein in Delft tot ‘Biotech Campus’ leverde architectenbureau cepezed het masterplan én het DSM Rosalind Franklin Biotechnology Center.

Het nieuwe onderzoekscentrum dient ter vervanging van het Beijerincklab op het terrein. Dit gebouw uit 1984 voldoet in meerdere opzichten niet meer aan de hedendaagse eisen. De nieuwbouw is gesitueerd in het verlengde van het Food Innovation Center en het Weteringkantoor, waarmee het lab functioneel en ook fysiek verbonden is. Met in totaal 13.500 m2 biedt het gebouw onderkomen aan onderzoeksruimten, kantoren, twee grote vergaderzalen en een auditorium.

Integraal ontwerp

Cepezed heeft het programma van eisen samen met de DSM-medewerkers opgesteld. Dit pve is uitgewerkt tot een integraal ontwerp waarin functionaliteit, constructies en installaties optimaal op elkaar zijn afgestemd. Het gebouwvolume is weliswaar compact, maar de plattegrond open, ruimtelijk en overzichtelijk, dankzij grote vrije overspanningen en een vrije hoogte van 3,2 m.

Volgens de huidige veiligheidsvoorschriften zijn de laboratorium- en kantoorfuncties strikt gescheiden. De tussenwanden zijn wel zo veel mogelijk transparant. Hierdoor hebben medewerkers onderling visueel contact en kunnen ze snel zien wanneer ergens iets niet goed gaat. Tussen de onderzoeksruimten en de kantoorvertrekken zit tevens een sluis, waarin laboranten hun handen kunnen wassen en lab-jassen aan- en uitdoen.

Indelingsvrije ruimten

Om de gebouwmassa compact te houden en tegelijkertijd de grote, kolomvrije vloervelden en ruime vrije verdiepinghoogten mogelijk te maken, is de draagconstructie uitgevoerd als een slank en licht staalskelet met bollenplaatvloeren. De stabiliteitskern staat in het hart van het gebouw, aan de laboratoriumzijde. In deze kern zijn de schachten en installaties ondergebracht. Ernaast liggen ruimten voor opslag en apparaten die eveneens weinig daglicht nodig hebben.

Het gebouwhart aan de kantoorzijde bevat een atrium met volglazen panoramalift. De werkplekken zijn georganiseerd langs de gevels die zijn opgebouwd uit verdiepinghoge triple-glaspanelen en sandwichpanelen. Beiden typen panelen zijn verticaal en in onderlinge afwisseling geplaatst, in een open-gesloten verhouding van 2:1. Hierdoor ontvangen de werkplekken ruim voldoende daglicht en ontstaat bovendien een strak én levendig gevelbeeld.

Uitwisselbare gevelelementen

Elk gevelpaneel is desgewenst eenvoudig te vervangen door een nieuw paneel van dezelfde of een andere soort. Dat is handig in geval beschadigingen, maar ook als de gebruiksfunctie achter een bepaald geveldeel wijzigt.

De uitwisselbare elementengevel is ontworpen door TGM, op basis van het elementensysteem van Hueck. De profielen van de gevel zijn nieuw ontwikkeld en getest op wind- en waterdichtheid. Het zonwerende doek aan de binnenzijde is geïntegreerd in de gevelstijlen. Als dit doek dicht is, ontstaat tussen doek en schil een spouw waar de zonnewarmte via een mechanisch ventilatiesysteem wordt afgevoerd naar de plenumbakken bij de vloer.

Projectgegevens

Locatie: DSM Biotech Campus, Alexander Fleminglaan 1, Delft • Opening: april 2017 • Ingebruikname: december 2016 • Opdracht: DSM Food Specialties • Architectuur: architectenbureau cepezed • Constructief ontwerp: Royal HaskoningDHV en SWINN • Interieurontwerp: Fokkema & Partners Architecten • Advies installaties e&w: Deerns • Advies bouwfysica, akoestiek en duurzaamheid: DGMR • Advies laboratoriuminrichting: S+B • Landschapsontwerp: Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw • Hoofduitvoering: Heijmans Utiliteit • Staalbouw: Ensel Staalkonstrukties • Foto’s: Joep Jacobs, Leon van Woerkom | cepezed, Sicco van Grieken en DSM • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), april 2017