Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

De Loods Amsterdam

Op het Cruquiuseiland in Amsterdam Oost heeft nieuwbouw met hergebruik van een authentieke staalconstructie geresulteerd in een gedenkwaardig saluut aan het industriële verleden van het gebied. Naar ontwerp van LEVS architecten is een bestaande loods uit 1959 gereconstrueerd voor de ‘historische’ huisvesting van acht eigentijdse loftwoningen, bijpassend genaamd ‘De Loods’.

Samen met drie andere woonprojecten van LEVS – De Bocht, 2 Peer en (even verderop) de Harbour Club – markeert De Loods de entree tot het herontwikkelde Cruquiuseiland; van verlaten bedrijventerrein tot vitaal, multifunctioneel stedelijk gebied met veel groen aan het water. De voorloper van De Loods stond op precies dezelfde locatie, in De Binnenbocht: een typisch industriële loods, gebouwd in 1959 als magazijn, om nog tot 2015 dienst te doen als bedrijfsgebouw voor papier-recycleraar Remepa.

De loods bezat een karakteristieke opzet met hoge middenbeuk en aan weerszijden twee lagere zijbeuken, getooid met zadeldak. Evenzeer kenmerkend voor een bedrijfsgebouw uit die tijd waren de draagconstructie van stalen spanten met vakwerkliggers, de bakstenen gevels en de lichtstraten onder de dakvlakken.

Op de zogeheten spelregelkaart van de gemeente Amsterdam voor de herstructurering van het eiland werd de loods dan ook aangemerkt als ‘behoudenswaardig’. Vervuiling van de bodem met asbest maakte het behoud en één-op-één hergebruik van het bestaande gebouw voor een nieuwe woonfunctie echter niet mogelijk. Daarop ontwierp LEVS een nieuwbouw waarmee en waarin de oudbouw in alle opzichten voortleeft.

Zowel in structuur als afwerking is het nieuwe gebouw één herkenbare, hedendaagse interpretatie van het industriële pakhuis. Door de oorspronkelijke stalen spanten terug te laten keren in de nieuwbouw wordt de herrinering aan de geschiedenis van de locatie binnenin het gebouw geactiveerd.

Net als toen, staat de ranke staalconstructie garant voor inpandige ruimtelijkheid. Ditmaal zijn de open volumes benut voor het projecteren van 18 parkeerplaatsen op de begane grond, in het hart van het gebouw. Daaromheen en daarboven zijn de acht loftwoningen ondergebracht. Vanaf de begane-grondvloer lopen de appartementen, variërend in grootte van 140 tot 200 m2, trapsgewijs omhoog naar een patio in de nok van het zadeldak. Buiten, bij de toegangen aan de kopgevels versterken rode en blauwe schuifdeuren de attentiewaarde van De Loods.

Projectgegevens

Locatie: De Binnenbocht, Cruquiuseiland, Amsterdam Oost • Oplevering: juni 2022 • Start bouw: 4e kwartaal 2020 • Omvang: 2.300 m2 • Opdracht: Amvest• Architectuur: LEVS architecten • Landschapsontwerp: Buro Lubbers • Constructief advies: Snijders Ingenieursgroep • Hoofduitvoering: Koopmans Bouwgroep • Gevels: Kolf & Molijn • Foto’s: LEVS, impressies: Zes X Zes • www.cruquius.nl/de-loods • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), augustus 2022