Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

CineMec Waalsprong Nijmegen

Filmpje pakken? Dat kan sinds mei 2016 (ook) in de CineMec-bioscoop Waalsprong in Nijmegen-Noord. En er kan nog veel meer in de inmiddels derde CineMec-vestiging in ons land: congressen en symposia, beurzen en tentoonstellingen, e-learning activiteiten en ‘multimediale events’ zoals concerten en theatervoorstellingen.

""

Het complex meet in totaal bijna 13.000 m2, verdeeld over acht zalen met in totaal 2.200 stoelen. De grootste zaal telt 780 zitplaatsen en heeft, volgens CineMec-directeur Gerben Kuipers: ‘het grootste 3D-scherm van Nederland (280 m2) mét Dolby Atmos-geluid waardoor je het geluid niet alleen rondom, maar ook boven je hoofd hoort. Hou ’t dan maar eens droog, als ’t regent in de film.’ Naast zijn bioscoopfunctie leent de hoofdzaal zich eveneens voor congressen en vergelijkbare bijeenkomsten. Voor de expo-vloer is een aparte ruimte gereserveerd.

Teamwork met BIM voor bouwsnelheid

Net als bij de eerder geopende filialen CineMec Utrecht (september 2015) en CineMec Ede (1999, met uitbreiding in 2009) tekent DP6 architectuurstudio voor het architectonisch ontwerp. Het constructief ontwerp komt wederom van ABT. Het ingenieursbureau uit Delft verzorgde ditmaal tevens de bouwkundige uitwerking, het bouwkostenadvies en – samen met DGMR – de adviezen op het gebied van bouwfysica en installatietechniek.

Het project is aanbesteed op basis van design & build: de opdrachtgever levert de functionele specificaties, de andere projectpartners nemen de verantwoordelijkheid voor ontwerp en uitvoering. Om dit effectief en efficiënt te laten verlopen, werken ze met BIM. Vanuit het 3D-werkmodel is een strakke bouwplanning gemaakt om de korte bouwtijd van 8 maanden te halen.

Lichte skelet, dunne vloeren

Overeenkomstig CineMec Ede zijn de acht zalen van bioscoop Waalsprong ondergebracht in afzonderlijke doosconstructies die in zichzelf stabiel zijn. Elke doos is door Nelissen van Gerwen Staalbouw opgebouwd uit stalen kolommen, liggers en windverbanden. Een deel van de staalconstructies heeft een brandwerende coating, afhankelijk van de plek in het gebouw.

De liggers zijn SFB-liggers: uit staalplaat samengestelde liggers met een verbrede onderflens, waarop de kanaalplaatvloeren zijn opgelegd. Door de integratie van ligger in vloerconstructie is de vloer aan de onderzijde vlak en zijn de leidingen gemakkelijk aan te brengen. Bovendien is het vloerpakket dunner, waardoor de netto-verdiepinghoogte groter uitvalt en wordt bespaard op gebouwhoogte.

Het geringe eigen gewicht van de staalconstructies is weer gunstig voor de fundering. Het gehele complex rust namelijk op een cirkelvormige, prefab-betonnen plaat (zo’n 114 m in diameter) op een beperkt aantal, relatief dunne prefab-funderingspalen. Deze ‘tafelconstructie’ ontziet de archeologische kostbaarheden die in de gelaagde ondergrond verscholen liggen.

Publiekstrekker op zichtlocatie

Voor het gebouw zelf moet je, zogezegd, heel wat moeite doen om ’t níet te vinden. CineMec Waalsprong staat op een strategische zichtlocatie aan een recreatieplas en de A325 en A15, met P&R Waalspong en OV-station Lent op steenworp afstand.

De grote volumes van de zalen zijn bekleed met attentieverhogende, felrode staalplaat in verticale banen. De ruimten tussen de zaaldozen zijn voorzien van vliesgevels. De grote glasvlakken in aluminium kozijnen zorgen voor een transparante koppeling tussen de gesloten zaalvolumes. Boven de ruimten tussen de dozen zijn de staalplaten van het dak over enkele lijnen geplooid en ingesneden. Zo kan het daglicht tot diep in het gebouw binnendringen.

De hoofdentree ligt aan de noordoostzijde, waar de grootste toestroom van bezoekers wordt verwacht. De ingang bevindt zich onder het opgetilde bouwdeel met de kantoorfuncties. Een tweede entree is geplaatst bij het restaurant, ‘buitenpaviljoen van de bioscoop’, en richt zich naar de recreatieplas met strand. Een derde toegang met aangrenzend terras kijkt uit op de Mauritssingel.

Projectgegevens

• Locatie: Mauritssingel, Waalsprong, Nijmegen • Omvang: 14.080 m2 • Start bouw: maart 2015 • Oplevering: november 2015 • Opening: mei 2016 • Opdracht: CineMec • Projectmanagement: Advicus • Architectuur: DP6 Architectuurstudio • Constructief ontwerp: ABT Delft • Bouwfysisch advies: DGMR • Hoofduitvoering: Dura Vermeer Bouw • Installaties: Linthorst Techniek • Staalconstructies: Nelissen van Gerwen Staalbouw • Installatietechniek: Lammerink Installatiegroep • Foto's: Hans Roggen / © ABT, DP 6 Architectuurstudio, Dura Vermeer, Linthorst Techniek en CineMec • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2016, aanv. november 2016