Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

CineMec Waalsprong Nijmegen

Filmpje pakken? Dat kan sinds mei 2016 (ook) in de CineMec-bioscoop Waalsprong in Nijmegen-Noord. En er kan nog veel meer in de inmiddels derde CineMec-vestiging in ons land: congressen en symposia, beurzen en tentoonstellingen, e-learning activiteiten en ‘multimediale events’ zoals concerten en theatervoorstellingen.

""

Het complex meet in totaal bijna 13.000 m2, verdeeld over acht zalen met in totaal 2.200 stoelen. De grootste zaal telt 780 zitplaatsen en heeft, volgens CineMec-directeur Gerben Kuipers: ‘het grootste 3D-scherm van Nederland (280 m2) mét Dolby Atmos-geluid waardoor je het geluid niet alleen rondom, maar ook boven je hoofd hoort. Hou ’t dan maar eens droog, als ’t regent in de film.’ Naast zijn bioscoopfunctie leent de hoofdzaal zich eveneens voor congressen en vergelijkbare bijeenkomsten. Voor de expo-vloer is een aparte ruimte gereserveerd.

Teamwork met BIM voor bouwsnelheid

Net als bij de eerder geopende filialen CineMec Utrecht (september 2015) en CineMec Ede (1999, met uitbreiding in 2009) tekent DP6 architectuurstudio voor het architectonisch ontwerp. Het constructief ontwerp komt wederom van ABT. Het ingenieursbureau uit Delft verzorgde ditmaal tevens de bouwkundige uitwerking, het bouwkostenadvies en – samen met DGMR – de adviezen op het gebied van bouwfysica en installatietechniek.

Het project is aanbesteed op basis van design & build: de opdrachtgever levert de functionele specificaties, de andere projectpartners nemen de verantwoordelijkheid voor ontwerp en uitvoering. Om dit effectief en efficiënt te laten verlopen, werken ze met BIM. Vanuit het 3D-werkmodel is een strakke bouwplanning gemaakt om de korte bouwtijd van 8 maanden te halen.

Lichte skelet, dunne vloeren

Overeenkomstig CineMec Ede zijn de acht zalen van bioscoop Waalsprong ondergebracht in afzonderlijke doosconstructies die in zichzelf stabiel zijn. Elke doos is door Nelissen van Gerwen Staalbouw opgebouwd uit stalen kolommen, liggers en windverbanden. Een deel van de staalconstructies heeft een brandwerende coating, afhankelijk van de plek in het gebouw.

De liggers zijn SFB-liggers: uit staalplaat samengestelde liggers met een verbrede onderflens, waarop de kanaalplaatvloeren zijn opgelegd. Door de integratie van ligger in vloerconstructie is de vloer aan de onderzijde vlak en zijn de leidingen gemakkelijk aan te brengen. Bovendien is het vloerpakket dunner, waardoor de netto-verdiepinghoogte groter uitvalt en wordt bespaard op gebouwhoogte.

Het geringe eigen gewicht van de staalconstructies is weer gunstig voor de fundering. Het gehele complex rust namelijk op een cirkelvormige, prefab-betonnen plaat (zo’n 114 m in diameter) op een beperkt aantal, relatief dunne prefab-funderingspalen. Deze ‘tafelconstructie’ ontziet de archeologische kostbaarheden die in de gelaagde ondergrond verscholen liggen.

Publiekstrekker op zichtlocatie

Voor het gebouw zelf moet je, zogezegd, heel wat moeite doen om ’t níet te vinden. CineMec Waalsprong staat op een strategische zichtlocatie aan een recreatieplas en de A325 en A15, met P&R Waalspong en OV-station Lent op steenworp afstand.

De grote volumes van de zalen zijn bekleed met attentieverhogende, felrode staalplaat in verticale banen. De ruimten tussen de zaaldozen zijn voorzien van vliesgevels. De grote glasvlakken in aluminium kozijnen zorgen voor een transparante koppeling tussen de gesloten zaalvolumes. Boven de ruimten tussen de dozen zijn de staalplaten van het dak over enkele lijnen geplooid en ingesneden. Zo kan het daglicht tot diep in het gebouw binnendringen.

De hoofdentree ligt aan de noordoostzijde, waar de grootste toestroom van bezoekers wordt verwacht. De ingang bevindt zich onder het opgetilde bouwdeel met de kantoorfuncties. Een tweede entree is geplaatst bij het restaurant, ‘buitenpaviljoen van de bioscoop’, en richt zich naar de recreatieplas met strand. Een derde toegang met aangrenzend terras kijkt uit op de Mauritssingel.

Projectgegevens

• Locatie: Mauritssingel, Waalsprong, Nijmegen • Omvang: 14.080 m2 • Start bouw: maart 2015 • Oplevering: november 2015 • Opening: mei 2016 • Opdracht: CineMec • Projectmanagement: Advicus • Architectuur: DP6 Architectuurstudio • Constructief ontwerp: ABT Delft • Bouwfysisch advies: DGMR • Hoofduitvoering: Dura Vermeer Bouw • Installaties: Linthorst Techniek • Staalconstructies: Nelissen van Gerwen Staalbouw • Installatietechniek: Lammerink Installatiegroep • Foto's: Hans Roggen / © ABT, DP 6 Architectuurstudio, Dura Vermeer, Linthorst Techniek en CineMec • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2016, aanv. november 2016