Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Bouwdeel D Delft

Aan de Ezelsveldlaan in het hartje van Delft is razendsnel een vierlaags, flexibel en aanpasbaar kantoorgebouw neergezet. Desgewenst kan het gebouw ook weer net zo snel uit elkaar voor herbouw op een andere locatie of hergebruik van de onderdelen bij nieuwe projecten.

De uitvoering van Bouwdeel D was – so to speak – voorbij voordat je ’t goed wel in de gaten had. Donderdag 2 mei 2019 klonk het startschot voor de montage van het staalskelet. Zo'n vier weken later was de draagconstructie compleet, met geprefabriceerde houten vloeren op de verdiepingen, trappenhuis en dakbedekking. Ook binnen een maand (juni) werden de glazen vliesgevels aangebracht. Het gebouw werd eind 2019 opgeleverd.

Rationeel

De hoge bouwsnelheid zit ‘m in de modulaire bouwwijze, met geprefabriceerde en droog te monteren elementen die bovendien zo weinig mogelijk materiaal opsnoepen. De korte bouwtijd is tevens terug te voeren op de rationele, ongecompliceerde gebouw-opzet, bedacht en uitgewerkt in een nauwe samenwerking tussen de architecten en interieurontwerpers van cepezed, ontwikkelingsbedrijf cepezedprojects en het cepezedbouwteam dat de coördinatie van de uitvoering voor zijn rekening heeft genomen, ter vervanging van de traditionele hoofdaannemer.

De nieuwbouw is bedoeld voor ondernemingen in de kennisintensieve creatieve industrie. Hiertoe is elke verdieping van zo’n 200 m2 separaat te verhuren. Functioneel voegt de nieuwkomer zich als vanzelfsprekend bij het naburige Creatief Cluster C2, het verzamelgebouw voor creatieve bedrijven. C2 is de uitkomst van de renovatie en uitbreiding van het voormalige Techniekmuseum, eveneens een cepezed-project dat halverwege 2014 is afgerond.

Circulair

Cepezed zelf is de hoofdgebruiker van C2 en heeft met Bouwdeel D een ‘staaltje van eigen kunnen’ direct naast de deur, op het eigen terrein tussen de Ezelsveldlaan en de Nieuwelaan in Delft. De nieuwe buur laat zien hoe cepezed aankijkt tegen architectuur, maar vooral tegen de toepassing van de principes van circulaire economie in de bouw. Het hoofdkenmerk van circulair bouwen – de herbruikbaarheid van een gebouw en zijn onderdelen – is het leidmotief bij Bouwdeel D.

Het gebouw is voorbereid op een lange economische levensduur op de huidige locatie, maar kan ook in de toekomst gemakkelijk uit elkaar voor ‘remontage’ op een andere plaats óf voor hergebruik van de onderdelen in andere projecten. Aan de basis van de herbruikbaarheid staat het staalskelet met houten verdiepingvloeren (Kerto Ripa). Alle verbindingen binnen deze draagconstructie zijn gebout.

De constructie rust op een uitkragende, gestort betonnen funderingsplaat op schroefinjectiepalen. Via de funderingsplaat worden de belastingen afgevoerd naar de palen. De nieuwe fundering is aangebracht binnen de contouren van een oudere fundering van houten palen en gemetselde sloven die in de grond zijn achtergebleven. Hergebruik van de oude fundering voor het nieuwe gebouw is wel overwogen, maar niet haalbaar gebleken.

Geïntegreerd

Constructie, afbouw en installaties zijn volledig op elkaar afgestemd. Zo zijn de verdiepinghoge glaspanelen van de vliesgevel direct gemonteerd op de slanke stalen gevelkolommen die op een grid van 1,8 m staan. Het glas is voorzien van een zonwerende coating. De gevels zijn toegerust met verticale lamellen die open kunnen om de kantoorvertrekken natuurlijk te ventileren. Verse lucht wordt aangezogen via de koele noordgevel. Hierdoor blijft in de zomer de temperatuur in het gebouw altijd lager dan erbuiten. Leidingen en kanalen zijn opgenomen tussen de ribben van de houten vloeren. Op de constructievloeren liggen dekvloeren van houtvezelplaten en rubber korrels die gemakkelijk te verwijderen is voor toegang tot het leidingwerk in de vloer.

Projectgegevens

Locatie: Ezelsveldlaan / Nieuwelaan, Delft • Start bouw: mei 2019 • Oplevering: eind 2019 • Ontwikkeling: cepezedprojects • Architectuur: architectenbureau cepezed • Interieurontwerp: cepezedinterieur • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Advies installaties en bouwfysica: Nelissen ingenieursbureau • Uitvoering: cepezedbouwteam • Staalconstructies: Voortman Steel Construction • Verdiepingvloeren: Metsä Wood / De Groot Vroomshoop • Gevels: Erdo en iFS Building Systems • Dak: Roof Protection • Trappen: EeStairs • Installatietechniek: Kuijpers • Afbeeldingen: Lucas van der Wee | cepezed, IMd Raadgevende Ingenieurs, cepezedinterieur • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), februari 2020