Nieuws

Schoon en Emissieloos Bouwen bekrachtigd

Om de overgang naar schoon en emissieloos bouwen in Nederland te laten slagen en waar mogelijk te versnellen, hebben zo’n 45 overheden, marktpartijen en branche- en kennisorganisaties afgelopen maandag 30 oktober het convenant ‘Schoon en Emissieloos Bouwen’ (SEB) geratificeerd. Het akkoord is van goedkeurende handtekeningen voorzien door vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Binnenlandse […]

European Steel Design Award 2023 voor BioPartner 5

’t Kon eigenlijk niet uitblijven. In Nederland krijgt het laboratoriumgebouw BioPartner 5 in Oegstgeest al langer de handen op elkaar als lichtend voorbeeld van hergebruik van eerder gebruikte constructiedelen in de projectpraktijk. Zo werd in 2022 de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal van Bouwen met Staal binnengehaald. De waardering blijkt nu de landsgrenzen overgestoken. Tijdens de internationale […]

NTA voor beoordelen constructieve veiligheid grote publieke gebouwen gepubliceerd

Het NEN heeft begin deze maand de NTA 8790 ‘Periodieke beoordeling betrouwbaarheid van constructieve veiligheid van bestaande bouwwerken’ uitgebracht. Aan de hand van deze Nederlands Technische Afspraak kunnen eigenaren van grote publieksgebouwen, zoals sportstadions, stationshallen, theaters en overdekte winkelcentra geregeld en volgens een uniforme methode onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van hun vastgoed. […]

Bouwdeel D Delft

Aan de Ezelsveldlaan in het hartje van Delft is razendsnel een vierlaags, flexibel en aanpasbaar kantoorgebouw neergezet. Desgewenst kan het gebouw ook weer net zo snel uit elkaar voor herbouw op een andere locatie of hergebruik van de onderdelen bij nieuwe projecten.

De uitvoering van Bouwdeel D was – so to speak – voorbij voordat je ’t goed wel in de gaten had. Donderdag 2 mei 2019 klonk het startschot voor de montage van het staalskelet. Zo'n vier weken later was de draagconstructie compleet, met geprefabriceerde houten vloeren op de verdiepingen, trappenhuis en dakbedekking. Ook binnen een maand (juni) werden de glazen vliesgevels aangebracht. Het gebouw werd eind 2019 opgeleverd.

Rationeel

De hoge bouwsnelheid zit ‘m in de modulaire bouwwijze, met geprefabriceerde en droog te monteren elementen die bovendien zo weinig mogelijk materiaal opsnoepen. De korte bouwtijd is tevens terug te voeren op de rationele, ongecompliceerde gebouw-opzet, bedacht en uitgewerkt in een nauwe samenwerking tussen de architecten en interieurontwerpers van cepezed, ontwikkelingsbedrijf cepezedprojects en het cepezedbouwteam dat de coördinatie van de uitvoering voor zijn rekening heeft genomen, ter vervanging van de traditionele hoofdaannemer.

De nieuwbouw is bedoeld voor ondernemingen in de kennisintensieve creatieve industrie. Hiertoe is elke verdieping van zo’n 200 m2 separaat te verhuren. Functioneel voegt de nieuwkomer zich als vanzelfsprekend bij het naburige Creatief Cluster C2, het verzamelgebouw voor creatieve bedrijven. C2 is de uitkomst van de renovatie en uitbreiding van het voormalige Techniekmuseum, eveneens een cepezed-project dat halverwege 2014 is afgerond.

Circulair

Cepezed zelf is de hoofdgebruiker van C2 en heeft met Bouwdeel D een ‘staaltje van eigen kunnen’ direct naast de deur, op het eigen terrein tussen de Ezelsveldlaan en de Nieuwelaan in Delft. De nieuwe buur laat zien hoe cepezed aankijkt tegen architectuur, maar vooral tegen de toepassing van de principes van circulaire economie in de bouw. Het hoofdkenmerk van circulair bouwen – de herbruikbaarheid van een gebouw en zijn onderdelen – is het leidmotief bij Bouwdeel D.

Het gebouw is voorbereid op een lange economische levensduur op de huidige locatie, maar kan ook in de toekomst gemakkelijk uit elkaar voor ‘remontage’ op een andere plaats óf voor hergebruik van de onderdelen in andere projecten. Aan de basis van de herbruikbaarheid staat het staalskelet met houten verdiepingvloeren (Kerto Ripa). Alle verbindingen binnen deze draagconstructie zijn gebout.

De constructie rust op een uitkragende, gestort betonnen funderingsplaat op schroefinjectiepalen. Via de funderingsplaat worden de belastingen afgevoerd naar de palen. De nieuwe fundering is aangebracht binnen de contouren van een oudere fundering van houten palen en gemetselde sloven die in de grond zijn achtergebleven. Hergebruik van de oude fundering voor het nieuwe gebouw is wel overwogen, maar niet haalbaar gebleken.

Geïntegreerd

Constructie, afbouw en installaties zijn volledig op elkaar afgestemd. Zo zijn de verdiepinghoge glaspanelen van de vliesgevel direct gemonteerd op de slanke stalen gevelkolommen die op een grid van 1,8 m staan. Het glas is voorzien van een zonwerende coating. De gevels zijn toegerust met verticale lamellen die open kunnen om de kantoorvertrekken natuurlijk te ventileren. Verse lucht wordt aangezogen via de koele noordgevel. Hierdoor blijft in de zomer de temperatuur in het gebouw altijd lager dan erbuiten. Leidingen en kanalen zijn opgenomen tussen de ribben van de houten vloeren. Op de constructievloeren liggen dekvloeren van houtvezelplaten en rubber korrels die gemakkelijk te verwijderen is voor toegang tot het leidingwerk in de vloer.

Projectgegevens

Locatie: Ezelsveldlaan / Nieuwelaan, Delft • Start bouw: mei 2019 • Oplevering: eind 2019 • Ontwikkeling: cepezedprojects • Architectuur: architectenbureau cepezed • Interieurontwerp: cepezedinterieur • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Advies installaties en bouwfysica: Nelissen ingenieursbureau • Uitvoering: cepezedbouwteam • Staalconstructies: Voortman Steel Construction • Verdiepingvloeren: Metsä Wood / De Groot Vroomshoop • Gevels: Erdo en iFS Building Systems • Dak: Roof Protection • Trappen: EeStairs • Installatietechniek: Kuijpers • Afbeeldingen: Lucas van der Wee | cepezed, IMd Raadgevende Ingenieurs, cepezedinterieur • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), februari 2020