Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Bedrijfsgebouw Regionale Ambulance Voorziening Leiden

De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Hollands Midden staat voor openheid, transparantie en maatschappelijk verantwoord opereren. Dat draagt de ambulancedienst ook uit met het nieuwe onderkomen aan de Vondellaan in Leiden.

De hal van het hoofdkwartier biedt plaats aan ambulances, wasplaats, magazijnen, kleedkamers, douchecabines, rust- en verblijfsruimten en een ambulancemuseum. De verschillende functies zijn zó in de remise gepositioneerd dat de onderlinge loopafstanden kort blijven en de zichtlijnen onbelemmerd. Waar scheidingen nodig zijn, zijn ze transparant. Het open interieur is vanbuitenaf te beleven via hoge glasgevels, verdeeld in horizontale stroken en bekroond met een lijst van verticaal geprofileerde plaat.

Boven de remise huist een tweelaagse ‘optop’ met daarin de kantoren en het opleidingscentrum. De beide verdiepingen zijn bereikbaar via een separate entree met trappenhuis en zijn (voor het glazen wassen) rondom voorzien van balkons met een stoere beplating van geperforeerd aluminium. Ter plaatse van de kantine zijn de balkons ‘uitgetrokken’ waardoor terrassen ontstaan.

Van blijvende en toegevoegde waarde

Het gehele complex lijkt het resultaat van nieuwbouw-op-maat, maar dat is slechts ten dele waar. De hal wás een autoshowroom. VVKH Architecten en IMd Raadgevende Ingenieurs lieten de bestaande stalen draagconstructie in tact en benutten de grote vrije overspanningen voor hergebruik van de constructie voor de ambulancedienst. De nieuwe optop wordt gedragen door verdiepinghoge stalen vakwerkspanten en enkele stalen kolommen. Met twee eigen kernen staat de bovenbouw geheel los van de onderbouw.

Energiezuinig

Behalve op dubbelgrondgebruik en hergebruik van bestaande constructies scoort het project hoog op energiezuinigheid. Het gebouw is hoogwaardig geïsoleerd. De overstekken en de geïntegreerde zonneschermen dragen bij aan het reguleren van het inpandige klimaat. De klimaatplafonds zijn volledig geïntegreerd in het plafond en combineren koeling en verwarming met luchtverversing. In de remise is de ventilatie CO2 gestuurd. De verwarming van de ruimte komt geheel voor rekening van motorblokverwarming, slechts in een kleine gebruikszone ondersteund door bijverwarming.

Economisch

Met de renovatie van de bestaande hal en toevoeging van het kantoor- en opleidingscentrum is een modern, multifunctioneel en flexibel gebouw ontstaan dat zich voor een lange periode leent voor zijn eerste huurder, RAV Hollands Midden. De investering in de renovatie van de hal is beperkt dankzij eenvoudige maar effectieve ingrepen als het verwijderen van toevoegingen uit eerdere gebruiksperioden en het toevoegen van transparante scheidingswanden. Hierdoor is voldoende budget overgebleven voor een optop die aan het gebouw vierkante meters, uitstraling en financiële waarde toevoegt. De bouwkosten bedroegen € 3.670.000,00, exclusief BTW. De totale investeringskosten kwamen uit op € 5.575.000,00, exclusief BTW en inclusief terrein- en gebouwinrichting, stallingruimte en diverse voorzieningen.

Projectgegevens

Locatie: Vondellaan 43, Leiden • Opdracht: Regionale Ambulance Voorziening Hollands Midden, Leiden • Architectuur: VVKH Architecten (Gerrit-Jan van Rijswijk) • Constructief ontwerp: IMd raadgevende ingenieurs • Uitvoering: Du Prie bouw & ontwikkeling • Staalconstructie: A. Blijleven • Fotografie: Roos Aldershoff • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), mei 2015.