Nieuws

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

MKB-maakbedrijven gematigd positief het nieuwe jaar in

Kleinere en middelgrote maakbedrijven in Nederland zijn ingetogen positief over hun actuele en verwachte economische positie, zo blijkt uit de Koninklijke Metaalunie Economische Barometer over het vierde kwartaal 2023. Zowel de binnen- als buitenlandse orderpositie van de bedrijven is gemiddeld genomen stabiel gebleven, het aantal uitstaande vacatures is weer licht gedaald en het leeuwendeel van […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s. 9 januari 2024 Met de prijs wil de Neprom, […]

Bedrijfsgebouw Noom Amsterdam

Aan de Pieter Braaijweg langs de ringweg A10 in Amsterdam prijkt sinds eind 2020 het nieuwe bedrijfsgebouw van schilder- en onderhoudsbedrijf Fred Noom & Zn. Openheid, transparantie, flexibiliteit en duurzaamheid zijn de sleutelbegrippen in het ontwerp van KOW.

Met het 2.400 m2 grote bedrijfspand heeft KOW een opvallende invulling gegeven aan twee van de acht kavels langs de snelweg die voor bedrijfsmatige bebouwing zijn (voor)bestemd. Gezien vanaf de snelweg (en natuurlijk van dichterbij) presenteert het drielaagse gebouw zich als een uitnodigende voorpost van het bedrijventerrein aan de Duivendrechtsevaart in Amsterdam-Duivendrecht.

Die attractiviteit zit ‘m onder meer in de maximale openheid van de gebouwplint met zijn nagenoeg geheel transparante voor- en achtergevel. Om die openheid en transparantie blijvend te borgen, is de begane grond gevrijwaard van een teveel aan functionaliteit. De goederenopslag en parkeergelegenheid, doorgaans bedacht voor begane-grondvloer en buitenterrein, zijn hier verplaatst naar de eerste verdieping. Op dit niveau beschikt het bedrijf over vier opslagruimten en elf parkeerplaatsen. De parkeerplekken liggen op een afgeschermd parkeerdek, ontsloten via een hellingbaan. De tweede verdieping is ingericht met kantoren, wederom achter transparante gevels en rondom een riant dakterras met uitzicht op de naburige haven en een vergezicht richting AmsterdamArena.

Het gehele programma is vervat in een ruimtelijk staalskelet met een minimum aan (slanke) constructiedelen. Hiermee is het gebouw eenvoudig aan te passen aan gewijzigde behoeften van de huidige gebruiker en de eventuele van nieuwe (mede-)gebruikers in de toekomst.

Op de eerste verdieping gaan de toch wat minder bezienswaardige opslag- en parkeerfuncties schuil achter een verdiepinghoge gevel van oranje en roodbruin aluminium panelen. Deze gesloten, stoere band om het gebouwmidden staat in contrast met de ‘delicate’ open omhullingen van begane grond en topetage en zorgt zo voor een welkome geleding van de bouwmassa.

De gevel is opgebouwd uit steeds drie gestapelde panelen, ‘blind’ vastgeschroefd op de achterconstructie. De panelen zijn gepoedercoat in vier verschillende kleuren oranje of roodbruin en voorzien van perforaties. De perforaties zijn vierkant, als verwijzing naar de vierkante vorm van het gebouwvolume en zijn kavel. Daar waar meer ventilatie is gevraagd (zoals bij het parkeerdek), zijn meer perforaties aangebracht. Het samenstel van wisselende kleuren en perforatiepatronen verleent de gevel 24 uur per dag zijn dynamische aanblik. Na zonsondergang treedt de gebouwverlichting via de honderden gaatjes in de gevelbeplating verstrooid naar buiten, waardoor het bedrijfspand werkt als een lichtbaken in de omgeving.

De gevels van begane grond en bovenverdieping zijn van glas in aluminium frames. De verstijvingsribben van deze gevels zijn naar buiten toe gezet. De negge die zo ontstaat, optimaliseert de zontoetreding en voorkomt te hoge opwarming van de werkruimten.

Het slim stapelen van functies heeft ook een positieve impact op de duurzaamheid van het gebouw. Net als de parkeer- en opslagruimten heeft KOW ook de luchtbehandelings- en installatiekasten op de eerste verdieping gesitueerd waardoor op het dak nog meer vierkante meters beschikbaar zijn voor PV-panelen. Behalve zonnecollectoren voor duurzame energieopwekking wordt een aardwarmtepomp ingezet voor het verwarmen van de ruimten. De restwarmte gaat naar het parkeerdek.

Projectgegevens:

Locatie: Pieter Braaijweg, Amsterdam-Duivendrecht • Omvang: 2.400 mw.v. 950 m2 bedrijfsruimte en 950 m2kantoor • Oplevering: eind 2020 • Opdracht: 3xR Vastgoedbeheer en Fred Noom & Zn. • Architectuur: KOW • Adviezen: Aveco de Bondt, DLVD, EPOS, Vos de Boer & Partners • Uitvoering: Bebouw • Aluminium gevelpanelen: Metadecor • Foto’s: BASEPHOTOGRAPHY en Metadecor • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), april 2021