Nieuws

Meimaand staalproductiemaand

Mei 2024 gaat de boeken in als een productieve maand in het fabriceren van staal, wereldwijd. Op nagenoeg alle continenten is meer staal geproduceerd dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de verse maandstatistiek van worldsteel. De grootste productietoename noteert worldsteel voor ‘Other Europe’: de Europese landen die niet tot de EU behoren. […]

Staalbouwdag 2024: inschrijving geopend

Vanaf vandaag (1 juli) kunt u zich aanmelden voor het kosteloze toegang tot de Staalbouwdag 2024, dinsdag 15 oktober a.s. in het AFAS Theater in Leusden. 1 juli 2024 De Staalbouwdag is het jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor alle professionals en belangstellenden in het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen met staal. Ook dit jaar geeft de […]

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan […]

Bedrijfsgebouw Noom Amsterdam

Aan de Pieter Braaijweg langs de ringweg A10 in Amsterdam prijkt sinds eind 2020 het nieuwe bedrijfsgebouw van schilder- en onderhoudsbedrijf Fred Noom & Zn. Openheid, transparantie, flexibiliteit en duurzaamheid zijn de sleutelbegrippen in het ontwerp van KOW.

Met het 2.400 m2 grote bedrijfspand heeft KOW een opvallende invulling gegeven aan twee van de acht kavels langs de snelweg die voor bedrijfsmatige bebouwing zijn (voor)bestemd. Gezien vanaf de snelweg (en natuurlijk van dichterbij) presenteert het drielaagse gebouw zich als een uitnodigende voorpost van het bedrijventerrein aan de Duivendrechtsevaart in Amsterdam-Duivendrecht.

Die attractiviteit zit ‘m onder meer in de maximale openheid van de gebouwplint met zijn nagenoeg geheel transparante voor- en achtergevel. Om die openheid en transparantie blijvend te borgen, is de begane grond gevrijwaard van een teveel aan functionaliteit. De goederenopslag en parkeergelegenheid, doorgaans bedacht voor begane-grondvloer en buitenterrein, zijn hier verplaatst naar de eerste verdieping. Op dit niveau beschikt het bedrijf over vier opslagruimten en elf parkeerplaatsen. De parkeerplekken liggen op een afgeschermd parkeerdek, ontsloten via een hellingbaan. De tweede verdieping is ingericht met kantoren, wederom achter transparante gevels en rondom een riant dakterras met uitzicht op de naburige haven en een vergezicht richting AmsterdamArena.

Het gehele programma is vervat in een ruimtelijk staalskelet met een minimum aan (slanke) constructiedelen. Hiermee is het gebouw eenvoudig aan te passen aan gewijzigde behoeften van de huidige gebruiker en de eventuele van nieuwe (mede-)gebruikers in de toekomst.

Op de eerste verdieping gaan de toch wat minder bezienswaardige opslag- en parkeerfuncties schuil achter een verdiepinghoge gevel van oranje en roodbruin aluminium panelen. Deze gesloten, stoere band om het gebouwmidden staat in contrast met de ‘delicate’ open omhullingen van begane grond en topetage en zorgt zo voor een welkome geleding van de bouwmassa.

De gevel is opgebouwd uit steeds drie gestapelde panelen, ‘blind’ vastgeschroefd op de achterconstructie. De panelen zijn gepoedercoat in vier verschillende kleuren oranje of roodbruin en voorzien van perforaties. De perforaties zijn vierkant, als verwijzing naar de vierkante vorm van het gebouwvolume en zijn kavel. Daar waar meer ventilatie is gevraagd (zoals bij het parkeerdek), zijn meer perforaties aangebracht. Het samenstel van wisselende kleuren en perforatiepatronen verleent de gevel 24 uur per dag zijn dynamische aanblik. Na zonsondergang treedt de gebouwverlichting via de honderden gaatjes in de gevelbeplating verstrooid naar buiten, waardoor het bedrijfspand werkt als een lichtbaken in de omgeving.

De gevels van begane grond en bovenverdieping zijn van glas in aluminium frames. De verstijvingsribben van deze gevels zijn naar buiten toe gezet. De negge die zo ontstaat, optimaliseert de zontoetreding en voorkomt te hoge opwarming van de werkruimten.

Het slim stapelen van functies heeft ook een positieve impact op de duurzaamheid van het gebouw. Net als de parkeer- en opslagruimten heeft KOW ook de luchtbehandelings- en installatiekasten op de eerste verdieping gesitueerd waardoor op het dak nog meer vierkante meters beschikbaar zijn voor PV-panelen. Behalve zonnecollectoren voor duurzame energieopwekking wordt een aardwarmtepomp ingezet voor het verwarmen van de ruimten. De restwarmte gaat naar het parkeerdek.

Projectgegevens:

Locatie: Pieter Braaijweg, Amsterdam-Duivendrecht • Omvang: 2.400 mw.v. 950 m2 bedrijfsruimte en 950 m2kantoor • Oplevering: eind 2020 • Opdracht: 3xR Vastgoedbeheer en Fred Noom & Zn. • Architectuur: KOW • Adviezen: Aveco de Bondt, DLVD, EPOS, Vos de Boer & Partners • Uitvoering: Bebouw • Aluminium gevelpanelen: Metadecor • Foto’s: BASEPHOTOGRAPHY en Metadecor • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), april 2021