Nieuws

BeNeLux Steel Bridge Contest van start

10 juni 2025 Infosteel en Bouwen met Staal geven het startsein aan de 2025-editie van de BeNeLux Steel Bridge Contest. Vanaf vandaag kunt u uw brugprojecten, voltooid tussen januari 2023 en juli 2025, hier aanmelden voor deelname. Met de tweejaarlijkse BeNeLux Steel Bridge Contest willen Infosteel en Bouwen met Staal opdrachtgevers, architecten, constructeurs, staalbouwers en […]

Wereldwijde staalproductie weer in de lift

19 mei 2025 Na twee maanden van afname met enkele procenten, is de fabricage van (ruw) staal in de wereld weer licht gestegen. Voor maart 2025 noteert de World Steel Association (worldsteel) een productiegroei van 2,9 procent ten opzichte van maart 2024. Hiermee komt de totale staalproductie in maart uit op 166,1 miljoen ton. Ontwikkeling […]

DNB: 'Nederlandse industrie gebaat bij Europese afstemming energie- en klimaatbeleid

29 april 2025 Van walserij tot betonproducent, van olieraffinaderij tot voedselmiddelenfabrikant. Zijn bedrijven in de verschillende takken van (basis)industrie in Nederland berekend op de voortdurend stijgende kosten van energie, gebruik van het elektriciteitsnet en de belasting op emissie van broeikasgassen? DNB (De Nederlandsche Bank) heeft ’t onlangs onderzocht. Foto: continue-gietmachine Tata Steel, IJmuiden, © Tata […]

Bedrijfsgebouw KWR Nieuwegein

Vrije indeelbaarheid, duurzaamheid en een nauwe band met de landschappelijke omgeving gaan hand in hand bij het nieuwe bedrijfsgebouw van KWR in Nieuwegein.

KWR Watercycle Research Institute ontwikkelt kennis op het gebied van water en watergebruik en ontsluit deze kennis voor drinkwaterbedrijven, waterschappen, industrie en overheidsinstellingen in binnen- en buitenland. De nieuwe huisvesting dient als opvolger van het verouderde onderkomen, even verderop op het groene terrein aan de Groningenhaven in Nieuwegein.

Eén met het landschap

Met dit natuurlijke landschap onderhoudt de nieuwbouw een even vanzelfsprekende als innige relatie. Architectenbureau Cepezed tilde het gebouw op een plateau, ruim 1 m boven het maaiveld, waardoor het zich presenteert als een parkachtig paviljoen. Binnenin resulteert de verhoging in een nog ruimer zicht op de omgeving. Het riante uitzicht, vanaf elke werkplek, komt vooral voor rekening van de beglaasde gevels. De gevels zijn aan de bovenzijden getooid met een brede luifel, als eenvoudige en doeltreffende zonwering. De glastoepassing is doorgezet in het interieur om zo lichte en open werkruimten te creëren die overleg en samenwerking stimuleren.

Ruimtelijke constructie, ruime indelingsopties

Het gebouw meet (exclusief bijgebouwen) 5.900 m2, verdeeld over een begane grond van 3.500 m2 en een verdieping van 2.400 m2. Het leeuwendeel is vervat in twee identieke zijbeuken, elk met een diepte van 12 m, een bruto verdiepinghoogte van 4 m en zónder dragende wanden. Mede dankzij de draagconstructie – ontworpen door Pieters Bouwtechniek als een licht en slank staalskelet met kanaalplaat-verdiepingvloeren – zijn in deze beuken de meest uiteenlopende combinaties mogelijk van kantoren en laboratoria met vergaderruimten, speciale projectteam-vertrekken, brainstormkamers en stilteplekken.

De beuken zijn onderling verbonden via doorgangen, loopbruggen en het centrale, getrapte atrium dat dienst doet als plek van ontmoeten, overleggen, werken en eten en drinken. Het restaurant ligt aan de zuidzijde van het gebouw onder de brede atriumtrap en is hierdoor afsluitbaar en tevens bruikbaar voor besloten bijeenkomsten.

Integrale duurzaamheid

Duurzaamheid is van meet af aan onlosmakelijk onderdeel geweest van het gebouwontwerp. Om het energieverbruik met 60% te verminderen, zijn in het nieuwe gebouw onder meer energiezuinige apparatuur, LED-verlichting, WKO, zonneboiler en zonnepanelen geïnstalleerd.

Passend bij het profiel van de opdrachtgever, als ‘organisatie in water’, is stevig ingezet op waterbesparing. Per werkdag gebruiken de onderzoekers van KWR zo’n 100 m3 drinkwater voor technologische proeven, het wassen en spoelen van glaswerk en het produceren van gedemineraliseerd water. Met maatregelen als hergebruik van proceswater en waterbesparende toiletten wordt het gebruik van drinkwater met 30% teruggebracht en 60% minder water op het riool geloosd.

Duurzaamheid en landschappelijke inpassing komen samen bij het dak. Het dak is een vegetatiedak dat via het getrapte atrium het gebouw lijkt binnen te lopen.

Projectgegevens

Locatie: Groningenhaven, Nieuwegein • Oplevering: eind 2014 • Opdracht: KWR Watercycle Research Institute • Architectuur: Cepezed • Interieurontwerp: Fokkema & Partners • Landschapsarchitectuur: West 8 • Constructief ontwerp: Pieters Bouwtechniek • Advies installaties: DWA • Advies bouwfysica en brandveiligheid: DGMR • Advies laboratoriuminrichting: S+B • Uitvoering: bouwcombinatie Aqua Redivivus: Van Wijnen Oost (bouw), Alkonder (geveltechniek), Kuijpers (installatietechniek) en Mourik (landschapsinrichting) • Staalconstructies: Van den Brink Staalbouw • KWR-projectvideo's • Foto’s: Leon van Woerkom • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), juni 2015