Nieuws

DTA 8713

Bij het NEN is de officiële Engelse vertaling verschenen van NTA 8713 ‘Hergebruik van constructiestaal’. Net als de Nederlandstalige voorganger uit 2023 biedt de DTA (Dutch Technical Agreement) ‘Reuse of structural steelwork’ een doorwrochte, uniforme procedure voor het direct hergebruik van eerder gebruikte staalconstructie-elementen, zoals kolommen, liggers, verbanden en knopen, in een nieuw bouwproject. Beide […]

Nieuwe impulsen voor circulaire transitie maakindustrie

FME, Koninklijke Metaalunie en de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI). Met de stichting, geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie (17 tot en met 22 maart jl.), willen de drie ondernemersorganisaties de Nederlandse maaksector ondersteunen bij de overgang naar circulair ondernemen. 21 maart 2025 […]

Gemengd toekomstbeeld onder architecten

BNA heeft de Conjunctuurmeting najaar 2024 gepubliceerd. De ondervraagde architectenbureaus blijken gematigd positief gestemd over de toekomst. Voor kantoorbouw verwachten ze een ‘afnemend belang’. Perspectief op groei bieden de woningbouw (nieuwbouw en renovatie) en gemengde projecten. Verduurzaming, herontwikkeling en transformatie vormen voor de architect de meest kansrijke werkgebieden. 10 maart 2025 Daarnaast is de beroepsgroep […]

Minder woningen uit transformaties

Van een zorgwekkende teruggang is weliswaar geen sprake, maar er zit toch wel minder schot in het ombouwen van voormalige utiliteitsgebouwen zoals kantoren en winkels tot woningen. In 2023 is het aantal ‘woningtransformaties’ met acht procent geslonken, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd op grond van onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

24 december 2024

Het herbestemmen van leegstaande panden tot woningen is a priori een geschikte, duurzame methode om de woningvoorraad te vergroten en tegelijkertijd ingrijpende sloop van dikwijls nog waardevol vastgoed zoveel mogelijk te voorkomen. Naast nieuwbouw wordt transformeren dan ook geregeld opgevoerd als een probaat middel tegen het actuele woningtekort.

Afgelopen jaar zijn via transformatie in totaal 8.800 woningen aan de bestaande voorraad toegevoegd. De omvorming van kantoorpanden leverden de meeste nieuwe woningen op: 2.500. De laatste jaren vermagert die oogst overigens wel. In 2021, bijvoorbeeld, noteerde het CBS nog 4.500 nieuwe huizen uit kantoortransformaties.

Het herbestemmen van winkelpanden zit daarentegen in de lift. Hieruit kwamen vorig jaar 2.200 woningen tot stand, ruim een derde meer dan het jaar ervoor. Ook het omzetten van gewezen industrie- en onderwijsfuncties wordt steeds meer praktijk, zij het vooralsnog minder vaak dan bij kantoren en winkels.

Bij een derde deel van alle geregistreerde woningtransformatieprojecten werd (nagenoeg) het gehele gebouw getransformeerd. In veel andere gevallen ging ‘t om ongeveer de helft van het beschikbare vloeroppervlakte.

De meeste woningtransformaties voltrokken zich in Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland. Binnen de provincie Noord-Holland neemt Amsterdam zo’n beetje de helft van het aantal projecten voor haar rekening.

Over de opbrengst van het eerste halfjaar 2024 doet het CBS een voorzichtige voorlopige schatting: waarschijnlijk zo’n 3.700 nieuwkomers.

  • Foto’s: Verto, Arnhem: tijdelijk gemeentehuis uit 1960, verbouwd voor 85 luxe huurappartementen (V8 Architects, foto nieuwe situatie: Jeroen Musch, foto oude situatie: Gelders Archief.