Nieuws

DTA 8713

Bij het NEN is de officiële Engelse vertaling verschenen van NTA 8713 ‘Hergebruik van constructiestaal’. Net als de Nederlandstalige voorganger uit 2023 biedt de DTA (Dutch Technical Agreement) ‘Reuse of structural steelwork’ een doorwrochte, uniforme procedure voor het direct hergebruik van eerder gebruikte staalconstructie-elementen, zoals kolommen, liggers, verbanden en knopen, in een nieuw bouwproject. Beide […]

Nieuwe impulsen voor circulaire transitie maakindustrie

FME, Koninklijke Metaalunie en de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI). Met de stichting, geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie (17 tot en met 22 maart jl.), willen de drie ondernemersorganisaties de Nederlandse maaksector ondersteunen bij de overgang naar circulair ondernemen. 21 maart 2025 […]

Gemengd toekomstbeeld onder architecten

BNA heeft de Conjunctuurmeting najaar 2024 gepubliceerd. De ondervraagde architectenbureaus blijken gematigd positief gestemd over de toekomst. Voor kantoorbouw verwachten ze een ‘afnemend belang’. Perspectief op groei bieden de woningbouw (nieuwbouw en renovatie) en gemengde projecten. Verduurzaming, herontwikkeling en transformatie vormen voor de architect de meest kansrijke werkgebieden. 10 maart 2025 Daarnaast is de beroepsgroep […]

Inschrijving Neprom-prijs 2024 geopend

Met hun recent afgeronde locatie- en gebiedsontwikkelingsprojecten kunnen projectontwikkelaars, vastgoedbeleggers, gemeenten en andere professionele opdrachtgevers weer een gooi doen naar de Neprom-prijs. Dit jaar staat de tweejaarlijkse prijs open voor projecten die in 2023, 2022 of 2021 zijn afgerond. Aanmelden is mogelijk tot 16 februari a.s.

9 januari 2024

Met de prijs wil de Neprom, de landelijke vereniging voor ontwikkelaars, haar waardering kenbaar maken voor voorbeeldige projecten in het ontwikkelen, herstructureren en revitaliseren van locaties en gebieden. Dat biedt dan ook weer een stimulans aan soortgelijke projecten in de toekomst.

Om voor deelname in aanmerking te komen, moeten projecten – naast een recente opleverdatum – van een substantiële omvang zijn: minimaal 5.000 m2 bvo. Projecten kunnen tot 16 februari a.s. worden ingediend door de (direct betrokken) opdrachtgever(s).

Een vakjury met vertegenwoordigers van verschillende opdrachtgevende disciplines neemt de inzendingen onder de loep. De juryleden zijn: Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Maria Piels (architect, Inbo), Denise Notenboom (directeur Rabobank, Real Estate Finance), Marcel Schipper (regiodirecteur VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Nederland, winnaar NEPROM-prijs 2021) en Kristiaan Capelle (directeur MWPO, winnaar NEPROM-prijs 2021). Josja van der Veer (directeur Ruimte & Duurzaamheid, gemeente Amsterdam) fungeert als voorzitter.

De jury beoordeelt de projecten op onder meer gebruikswaarde, duurzaamheid, conceptuele kracht, architectonische uitstraling en de samenwerking tussen de professionele opdrachtgever en de (gemeentelijke) overheid.

De winnaar van de Neprom-prijs 2024 wordt donderdag 16 mei a.s. bekend gemaakt.

Tot de projecten die eerder de NEPROM-prijs in de wacht sleepten, behoren Westdokseiland in Amsterdam, De Oriënt in Den Haag, Strijp-S in Eindhoven en de Rotterdamse Markthal en het Laurenskwartier.