Nieuws

DTA 8713

Bij het NEN is de officiële Engelse vertaling verschenen van NTA 8713 ‘Hergebruik van constructiestaal’. Net als de Nederlandstalige voorganger uit 2023 biedt de DTA (Dutch Technical Agreement) ‘Reuse of structural steelwork’ een doorwrochte, uniforme procedure voor het direct hergebruik van eerder gebruikte staalconstructie-elementen, zoals kolommen, liggers, verbanden en knopen, in een nieuw bouwproject. Beide […]

Nieuwe impulsen voor circulaire transitie maakindustrie

FME, Koninklijke Metaalunie en de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI). Met de stichting, geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie (17 tot en met 22 maart jl.), willen de drie ondernemersorganisaties de Nederlandse maaksector ondersteunen bij de overgang naar circulair ondernemen. 21 maart 2025 […]

Gemengd toekomstbeeld onder architecten

BNA heeft de Conjunctuurmeting najaar 2024 gepubliceerd. De ondervraagde architectenbureaus blijken gematigd positief gestemd over de toekomst. Voor kantoorbouw verwachten ze een ‘afnemend belang’. Perspectief op groei bieden de woningbouw (nieuwbouw en renovatie) en gemengde projecten. Verduurzaming, herontwikkeling en transformatie vormen voor de architect de meest kansrijke werkgebieden. 10 maart 2025 Daarnaast is de beroepsgroep […]

Sportgebouw Erasmus Rotterdam

Erasmus Universiteit Rotterdam beschikt de herfst van 2022 over een volwaardig sportgebouw op de Erasmus Plaza van de universiteitscampus op Woudestein. Drie sporthallen, twee gyms, een fitness en velerlei voorzieningen zoals een bar/restaurant zijn vervat in een toch relatief compact bouwvolume. Dat lukt, omdat in het ontwerp van Venhoeven CS architecture+urbanism de verschillende sportfuncties op een slimme manier zijn gestapeld. Uitgekiend ruimtegebruik, gecombineerd met efficiënt energiegebruik en hergebruik van eerder gebruikte materialen.

Om het omvangrijke programma van het sportcentrum met respect voor de naaste omgeving te positioneren op de betrekkelijke krappe locatie bij de entree van de universiteitscampus, heeft Venhoeven de sportfuncties georganiseerd in gestapelde doosconstructies. Door deze sportboxen ruim boven de begane-grondvloer op te tillen, ontstaat eronder ruimte voor de fitness en horecagelegenheden.

De sportboxen zijn verzameld in twee volumes, elk aan een zijde van het gebouw. Ze zijn gekoppeld via een centrale, publieke boulevard, begrensd met groen en toegerust met bar en trappen die de verschillende gebouwniveaus ontsluit. De hoge en lichte promenade biedt zicht op alle sportieve activiteiten en enthousiasmeert de passant om ook mee te doen.

Het doorzicht houdt niet op bij de gevels. De gehele, zo’n twee verdiepingen hoge gebouwplint gaat gehuld in een glazen huid met horizontale geleding en verticale vinnen. De strakke gevelritmiek wordt onderbroken door gebouwhoog glas aan weerszijden van de entree en aan de oostzijde van het gebouw. Bij deze oosthoek beschrijft de gevel een flauwe curve.

Dankzij de ver doorgevoerde transparantie in de gevel legt de gebouwplint een connectie met de omgeving en kunnen de (publieke) functies in die plint rekenen op ruim voldoende daglicht. Functies die toch beter af zijn zónder daglicht, vinden hun geëigende plek bovenin het gebouw, achter dichte gevels van aluminium.

Venhoeven CS streeft er standaard naar om gebouwen energieneutraal te maken. In het sportgebouw zijn daartoe voorzieningen opgenomen die water en zonne-energie opvangen, vasthouden, uitwisselen en hergebruiken, om zo het energieverbruik te minimaliseren. De benodigde energie wordt verkregen uit ruim 1.400 zonnepanelen op het dak. Verwarming en koeling van het gebouw gaat via WKO met warmtepomp in combinatie met luchtverwarming.

Daarnaast levert het gebouw een voorbeeldige bijdrage aan de circulaire bouweconomie. Het publieke interieur is uitgevoerd in materialen die zijn geoogst na zorgvuldige demontage uit oude, leegstaande panden. Zo zijn metalen panelen uit een voormalig detentiecentrum in Zeist hergebruikt als plafond en hebben de houten vloerdelen van het TU Eindhoven-paviljoen, gezamenlijk zo’n 1.100 m2, een nieuwe toepassing gekregen als wanden van de inpandige publieksstraat.

Projectgegevens

Locatie: Erasmus Plaza, Rotterdam • Omvang: 8.800 m2 • Oplevering: najaar 2022 • Opdracht: Erasmus Universiteit • Architectuur: Venhoeven CS architecture+urbanism • Constructief ontwerp: Verhoeven en Leenders • Advies bouwfysica, installatietechniek, brandveiligheid en duurzaamheid: Nelissen Ingenieursbureau • Hoofduitvoering: Remmers Sport en Onderwijs • Installatietechniek: Hoppenbrouwers • Video Sports Building Rotterdam by Venhoeven CS (Vimeo, november 2022) • Foto’s: Ossip van Duivenbode • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), maart 2023