Nieuws

DTA 8713

Bij het NEN is de officiële Engelse vertaling verschenen van NTA 8713 ‘Hergebruik van constructiestaal’. Net als de Nederlandstalige voorganger uit 2023 biedt de DTA (Dutch Technical Agreement) ‘Reuse of structural steelwork’ een doorwrochte, uniforme procedure voor het direct hergebruik van eerder gebruikte staalconstructie-elementen, zoals kolommen, liggers, verbanden en knopen, in een nieuw bouwproject. Beide […]

Nieuwe impulsen voor circulaire transitie maakindustrie

FME, Koninklijke Metaalunie en de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI). Met de stichting, geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie (17 tot en met 22 maart jl.), willen de drie ondernemersorganisaties de Nederlandse maaksector ondersteunen bij de overgang naar circulair ondernemen. 21 maart 2025 […]

Gemengd toekomstbeeld onder architecten

BNA heeft de Conjunctuurmeting najaar 2024 gepubliceerd. De ondervraagde architectenbureaus blijken gematigd positief gestemd over de toekomst. Voor kantoorbouw verwachten ze een ‘afnemend belang’. Perspectief op groei bieden de woningbouw (nieuwbouw en renovatie) en gemengde projecten. Verduurzaming, herontwikkeling en transformatie vormen voor de architect de meest kansrijke werkgebieden. 10 maart 2025 Daarnaast is de beroepsgroep […]

Inschrijving Nationale Staalprijs geopend

U wilt kans maken op een Nationale Staalprijs 2024? Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw recente staalbouwproject(en) aanmelden voor deelname. Daarna is ’t oordeel aan de vakjury. En misschien bent ú, bij bekendmaking van de uitslag op de Staalbouwdag, wel een van de gelukkige winnaars… . Het inschrijven van projecten kan sinds 1 februari jl. en nog tot 1 mei a.s.

8 februari 2024

Via www.nationalestaalprijs.nl kunt u projecten indienen die in 2023 of 2022 zijn opgeleverd of in gebruik genomen. Zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten kunnen meedoen. Ook projecten van over de landsgrenzen komen in aanmerking. Voorwaarde is wel dat ten minste twee projectpartners (bijvoorbeeld de architect en de staalbouwer) van Nederlandse komaf zijn. ’t Spreekt voor zich dat in het project een hoofd- dan wel bijzondere bijrol is weggelegd voor het bouwmateriaal staal.

De inzendingen doen mee in een van de vijf categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. Tot deze vijfde rubriek behoren onder meer kappen, luifels, masten, daken, trappenhuizen, gevels, balkons, straatmeubilair, interieurelementen en openbaar kunstbezit van staal.

Naast een Nationale Staalprijs kunnen alle projecten, los van de categorie-indeling, ook een gooi doen naar de Nationale Hergebruiksprijs Staal 2024. Deze categorie-overstijgende prijs, de opvolger van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal, is bestemd voor het project waarin de (toekomstige) hergebruiksmogelijkheden van stalen constructies of onderdelen daarvan, op een optimale en inspirerende manier zijn benut.

Het inzenden van projecten kan nog tot 1 mei a.s. In juli/augustus maakt Bouwen met Staal de genomineerden bekend. Bekendmaking van de winnaars volgt op 15 oktober, tijdens de Staalbouwdag 2024 in het AFAS Theater in Leusden.

Alle deelnemende projecten worden tegen het licht gehouden door een multidisciplinaire vakjury, geformeerd uit:

  • Cor van Dijken, Building for Good
  • Daphne Deckers, Victor Buyck
  • Egbert-Jan Rots, Rotsbouw
  • Jelle Roks, ABT
  • Josine Crone, journalist
  • Thijs Asselbergs, Thijs Asselbergs architectuurcentrale (voorzitter)
  • Silvia Pubben, Havenbedrijf Rotterdam
  • Kees Nieuwenhuizen, Bijlbouw
  • Marcel van Odenhoven, Staalbouwkundig Adviesburo van Odenhoven

  • Foto: de gelukkige winnaars van de Nationale Staalprijs 2022 – Industriebouw, met bedrijfsgebouw Wila De Tool, Lochem (WILA B.V., Maas-Kristinsson Architecten, WSP Nederland, Kreunen Bouw, Brink Staalbouw) (© Pieter Kers | Beeld.nu).