Nieuws

BeNeLux Steel Bridge Contest van start

10 juni 2025 Infosteel en Bouwen met Staal geven het startsein aan de 2025-editie van de BeNeLux Steel Bridge Contest. Vanaf vandaag kunt u uw brugprojecten, voltooid tussen januari 2023 en juli 2025, hier aanmelden voor deelname. Met de tweejaarlijkse BeNeLux Steel Bridge Contest willen Infosteel en Bouwen met Staal opdrachtgevers, architecten, constructeurs, staalbouwers en […]

Wereldwijde staalproductie weer in de lift

19 mei 2025 Na twee maanden van afname met enkele procenten, is de fabricage van (ruw) staal in de wereld weer licht gestegen. Voor maart 2025 noteert de World Steel Association (worldsteel) een productiegroei van 2,9 procent ten opzichte van maart 2024. Hiermee komt de totale staalproductie in maart uit op 166,1 miljoen ton. Ontwikkeling […]

DNB: 'Nederlandse industrie gebaat bij Europese afstemming energie- en klimaatbeleid

29 april 2025 Van walserij tot betonproducent, van olieraffinaderij tot voedselmiddelenfabrikant. Zijn bedrijven in de verschillende takken van (basis)industrie in Nederland berekend op de voortdurend stijgende kosten van energie, gebruik van het elektriciteitsnet en de belasting op emissie van broeikasgassen? DNB (De Nederlandsche Bank) heeft ’t onlangs onderzocht. Foto: continue-gietmachine Tata Steel, IJmuiden, © Tata […]

Galapagos Oegstgeest

Galapagos, internationale onderneming in biotechnologie, heeft een nieuwe Nederlandse hoofdvestiging op het Leiden Bio Science Park bij Oegstgeest. Direct aan de A44 is de nieuwe hoofdzetel het boegbeeld van openheid. OZ Architects heeft het begrip ‘open’ gevangen in een vergaande transparantie van het exterieur en een nagenoeg onbegrensde indelingsvrijheid en aanpasbaarheid van het interieur.

Gesitueerd aan de A44, meelopend in de flauwe curve die de snelweg ter plaatse maakt, trekt het langgerekte, zevenlaagse volume direct de aandacht met een integraal transparante uitstraling. Vrijwel het gehele gebouw is ‘open’ gehouden met verdiepinghoge glaspanelen in ranke aluminium kaders. De dragende kolommen achter deze vliesgevel zijn dermate slank dat ze visueel in de gevelzone wegvallen. Alleen de twee dakopbouwen, bestemd voor de installaties, zijn letterlijk gesloten met een goudbruine gevelbeplating. Die goudbruine kleur keert terug in de 1,5 m lange luifels die boven elke verdieping zijn aangebracht, als zonwering en ter geleding van de bouwmassa.

De inpandige openheid van de bovenste vijf verdiepingen, voorbehouden aan de kantoren en laboratoria, vindt zijn grondslag in een ruimtelijk staalskelet met kanaalplaatvloeren en enkele slanke betonnen stabiliteitskernen. Door deze constructieve opzet ontstaan ruime, obstakelvrije plattegronden met een flinke vrije hoogte die niet alleen het indelen voor huidig gebruik faciliteren, maar ook alle perspectief bieden aan herindelen voor veranderd gebruik of een nieuwe functie in de toekomst.

De kantoor- en onderzoeksruimten lopen vanaf de kopse zijden van het gebouw naar het midden toe om elkaar te ontmoeten in een riant ‘open’ atrium met brede podiumtrap. Aan de langszijde van het gebouw aan de A44 is deze verkeers- en contactruimte vier verdiepingen hoog. Aan de tegenoverliggende gebouwzijde, met daarin onder meer de entree, beslaat het atrium drie verdiepingen.

Aan weerszijden van het atrium zijn de werkverdiepingen gezamenlijk goed voor zo’n 17.000 m2 vloeroppervlakte, naar wens te besteden aan kantoor- en laboratoriumfuncties. Op de begane grond en eerste verdieping is circa 4.000 m2 voorhanden voor de parkeergarage, magazijnruimten en de entree en ontvangstruimten van Galapagos. Deze plint is voornamelijk uitgevoerd in dragende betonwanden, als basis voor het lichtgewicht staalskelet van de bovenliggende vijf bouwlagen. De dakopbouwen voor de installaties hebben eveneens een lichte stalen draagconstructie. Deze volumes zijn kleiner van omvang en bescheiden teruggelegd uit de gebouwgevels, maar in hun goudbruine ‘jas’ met het groene Galapagos-logo opgespeld, stellen ze zich toch allerminst verdekt op.

Flexibiliteit en aanpasbaarheid zijn evenzeer wezenskenmerken van de installatietechniek. Alle installaties, inclusief klimaatplafonds en de speciale filterkasten voor de laboratoria, maken deel uit van één systeem dat allerlei handige gebruiksgegevens verzamelt. Hierdoor is de inzet van installaties snel en efficiënt aan te passen aan de veranderende personele bezetting en bedrijfsactiviteiten. Hoeveel automobilisten de parkeergarage in- of uitrijden, welke laadpalen vrij zijn, welke werkplekken bezet zijn; van alles wordt door het systeem bijgehouden.

In zo’n ‘Smart Building’ waarin ook nog eens laboratoria te allen tijde operationeel dienen te zijn, is een ononderbroken energievoorziening cruciaal. Daartoe beschikt het gebouw over twee transformatoren met een gezamenlijk vermogen van 2.000 kVA en een noodstroomaggregaat van 640 kVA. Mocht dit aggregaat in storing vallen of onderhoud behoeven, dan is het mogelijk een mobiele accu aan te sluiten.

Projectgegevens

Locatie: Oegstgeest • Omvang: 21.000 m2 waarvan 17.000 m2 kantoor en laboratorium en 4.000 m2 parkeergarage en ondersteunde voorzieningen • Oplevering: eind 2021 • Start bouw: augustus 2020 • Opdracht: Galapagos NV • Ontwikkeling: Provast Development • Projectmanagement: PM2 bouwadviseurs en CBRE Nederland • Architectuur: OZ Architects • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Installatietechniek: Schulte & Lestraden • Bouwfysisch advies: DGMR • Advies BREEAM: Ingenieursburo Linssen • Hoofduitvoering: De Vries en Verburg Bouw • Staalconstructies: Bincx, en Stalent • Bouwwebcam • Afbeeldingen: OZ Architects, Provast en De Vries en Verburg Bouw • Redactie: Arend Dolsma, Bouwen met Staal (juli 2021)