Nieuws

BeNeLux Steel Bridge Contest van start

10 juni 2025 Infosteel en Bouwen met Staal geven het startsein aan de 2025-editie van de BeNeLux Steel Bridge Contest. Vanaf vandaag kunt u uw brugprojecten, voltooid tussen januari 2023 en juli 2025, hier aanmelden voor deelname. Met de tweejaarlijkse BeNeLux Steel Bridge Contest willen Infosteel en Bouwen met Staal opdrachtgevers, architecten, constructeurs, staalbouwers en […]

Wereldwijde staalproductie weer in de lift

19 mei 2025 Na twee maanden van afname met enkele procenten, is de fabricage van (ruw) staal in de wereld weer licht gestegen. Voor maart 2025 noteert de World Steel Association (worldsteel) een productiegroei van 2,9 procent ten opzichte van maart 2024. Hiermee komt de totale staalproductie in maart uit op 166,1 miljoen ton. Ontwikkeling […]

DNB: 'Nederlandse industrie gebaat bij Europese afstemming energie- en klimaatbeleid

29 april 2025 Van walserij tot betonproducent, van olieraffinaderij tot voedselmiddelenfabrikant. Zijn bedrijven in de verschillende takken van (basis)industrie in Nederland berekend op de voortdurend stijgende kosten van energie, gebruik van het elektriciteitsnet en de belasting op emissie van broeikasgassen? DNB (De Nederlandsche Bank) heeft ’t onlangs onderzocht. Foto: continue-gietmachine Tata Steel, IJmuiden, © Tata […]

TechMed Centre Enschede

Via een grootscheepse casco-renovatie is de historische Technohal van de Universiteit Twente omgevormd tot duurzaam onderwijs- en onderzoeksgebouw. Het multidisciplinaire Team T bereidde de herbestemming voor, met erkenning van de architectonische en culturele waarden en herkenning van de reeds geboden functionele en technische opties voor een afgewogen transformatie.

De Technohal is in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontworpen en gebouwd op de campus van de Universiteit Twente, als annex van het gebouw van de faculteit Chemische Technologie. De Technohal diende voor chemisch onderzoek met behulp van omvangrijke proefopstellingen. Deze ‘analoge’ onderzoeksmethode heeft alweer jaren geleden plaatsgemaakt voor een gedigitaliseerde aanpak. De Technohal verloor zijn oorspronkelijke functie en bood de afgelopen jaren tijdelijk huisvesting aan de AKI, Academie van Beeldende Kunsten en Vormgeving.

Nu gaat de proceshal door het (derde) leven als TechMed Centre, ofwel Technisch Medisch Centrum, dat onderzoek- en onderwijsprogramma’s uitvoert ten bate van de gezondheidszorg. Het centrum heeft er de beschikking over onderzoekslaboratoria, onderwijsruimten, kantoren en ontvangst- en overlegruimten. Hiervoor moest de bestaande hal wel grondig worden aangepast. Universiteit Twente ziet echter transformatie-kansen, gesteund door de aanbod-overstijgende vraag naar onderwijsruimten op de campus en door de wens van diverse gebruikersgroepen binnen de universiteit om de historische hal na een opknapbeurt te mogen betrekken.

Het universitaire Facilitair Bedrijf stelt Team T aan om het gebouw te prepareren op een casco-renovatie. Team T is geformeerd uit Defesche Van den Putte architectuur en stedenbouw (DVdP) en Bo.2 Rotterdam voor de architectuur, Buro Bogaarts als interieurontwerper en Aronsohn Raadgevende Ingenieurs als constructeur. Van dit viertal heeft DVdP een handige historische link met de universiteitscampus. De naaste buur van de proceshal – het faculteitsgebouw van Chemische Technologie (inmiddels The Gallery) – is een ontwerp van OD205, de voorloper van DVdP.

Team T doet vooronderzoek om te bepalen welke typologische kenmerken, materiaaltoepassingen en detailleringen richtinggevend moeten zijn voor hergebruik en herbestemming. Bestaande draagconstructie, gevels en gebouwinstallaties blijken dermate flexibel opgezet, dat het pluriforme programma van het TechMed Centre soepeltjes valt in te voegen.

In het daaropvolgende casco-renovatieplan is de rol van centrale ruimtelijke drager weggelegd voor het middengebied van de langshal: ooit het domein van onderzoeksinstallaties, nu het hart van een onderzoek- en onderwijscentrum. Nieuw in deze ruimtelijke middenbeuk zijn de tribune, trappen en loopbruggen die de kantoren, leslokalen en onderzoekslabs in de zijbeuken bereikbaar maken, de route door het gebouw duiden en stilteplekken bieden om eens ademloos door de immense hal te blikken.

De nieuwe constructies in de hal zijn eigenlijk eigentijdse varianten op de bestaande: ook geprefabriceerd en modulair opgezet. Hierdoor voegen de nieuwkomers zich als vanzelfsprekend in de historische context. De oorspronkelijke stalen gevels zijn vervangen door nieuwe, geïsoleerde stalen exemplaren. De bestaande constructie in de gevel is daarbij, net als de andere authentieke constructies, in het zicht gelaten. Ook de forse kanalen van de klimaatinstallaties zijn in beeld gebleven en versterken zo de industriële uitstraling van het atrium. De duurzame installatie voorziet in lage temperatuur verwarming en koeling via vloeren en plafonds. Het systeem is aangesloten op de zogeheten Koudecirkel van de Universiteit Twente.

Dankzij de transformatie staat de Technohal, ofwel de Kathedraal vanwege de gelijkenis met een basiliek, opnieuw op de kaart. Als ‘leading innovation hub’.

Projectgegevens:

Locatie: campus Universiteit van Twente, Drienerlolaan, Enschede • Opdracht: Universiteit van Twente • Ontwerp renovatie: Team T: Defesche Van den Putte archtiectuur en stedenbouw, Bo.2, Buro Bogaarts (interieurontwerp) en Aronsohn Raadgevende Ingenieurs (constructief ontwerp) • Constructief advies: Schreuders Bouwtechniek • Bouwfysisch advies: Peutz • Installatieadvies: Arcadis • Projectmanagement / directievoering / toezicht: Universiteit van Twente, Campus & Facility Management, Centraal Bureau Bouwtoezicht (installaties) en BCC Bouwmanagement (bouwkundig) • bouwkundig aannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo • Installaties: HOMIJ Technische installaties (w) en BAM Bouw en Techniek - Regio Oost (e) • Interieur: Intrema Interieurbouw en Rohde & Grahle • Fotografie: Roos Alderhof en Laurens Kuipers • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), november 2020