Nieuws

DTA 8713

Bij het NEN is de officiële Engelse vertaling verschenen van NTA 8713 ‘Hergebruik van constructiestaal’. Net als de Nederlandstalige voorganger uit 2023 biedt de DTA (Dutch Technical Agreement) ‘Reuse of structural steelwork’ een doorwrochte, uniforme procedure voor het direct hergebruik van eerder gebruikte staalconstructie-elementen, zoals kolommen, liggers, verbanden en knopen, in een nieuw bouwproject. Beide […]

Nieuwe impulsen voor circulaire transitie maakindustrie

FME, Koninklijke Metaalunie en de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI). Met de stichting, geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie (17 tot en met 22 maart jl.), willen de drie ondernemersorganisaties de Nederlandse maaksector ondersteunen bij de overgang naar circulair ondernemen. 21 maart 2025 […]

Gemengd toekomstbeeld onder architecten

BNA heeft de Conjunctuurmeting najaar 2024 gepubliceerd. De ondervraagde architectenbureaus blijken gematigd positief gestemd over de toekomst. Voor kantoorbouw verwachten ze een ‘afnemend belang’. Perspectief op groei bieden de woningbouw (nieuwbouw en renovatie) en gemengde projecten. Verduurzaming, herontwikkeling en transformatie vormen voor de architect de meest kansrijke werkgebieden. 10 maart 2025 Daarnaast is de beroepsgroep […]

Keen Systems Gemert

Wellicht geheel tegen de verwachting in, is de Brabantse telecom-provider Keen Systems níet neergestreken in techniekstad Eindhoven, maar in het landelijke Gemert. Een andere, maar een evenzeer inspirerende werkomgeving waarin het nieuwe Keen-werkgebouw, een ontwerp van Denkkamer architectuur & onderzoek, glansrijk uit de verf komt.""

Als locatie voor de nieuwbouw van Keen was Eindhoven ook zeker geen verplichte optie. De hardware waarop het bedrijf een beroep doet, bevindt zich al in de internethub van Amsterdam. Het ontwikkelen, testen en onderhouden van software kan Keen in beginsel overal. De keuze voor het groene Gemert pakt voorbeeldig uit. De drielaagse nieuwbouw vormt de beëindiging van de geluidswal aan de plaatselijke randweg, deels in en deels op de wal geprojecteerd.

De begane grond met de ondersteunende functies is geheel in de geluidswal opgenomen. De eerste verdieping, tevens de grootste van de drie bouwlagen, herbergt alle operationele disciplines: van development tot sales. Op dit niveau bevindt zich ook de hoofdentree, bereikbaar via het pad dat over de geluidswal omhoog meandert. De langgerekte gevels van dit gebouwdeel verwijzen naar de bijzondere ‘assets’ van de locatie: een vijver in het groen in het noordwesten en de historische ‘Bolle akker’ in het noordoosten.

De natuurlijke omgeving wordt letterlijk gereflecteerd via het spiegelglas in de gevels van de tweede verdieping, die ongeveer een kwart slag gedraaid op de eerste verdieping staat. Op deze bovenverdieping draait ’t om het ontmoeten, in de presentatie- annex spreekkamer en in de kantine. De kantine is uitgerust met een buitenruimte, omzoomd door het gras van het sedumdak op de eerste verdieping.

In materialisering en detaillering van zowel constructie als bouwkundige onderdelen heeft het gebouw eenzelfde karakteristiek als zijn opdrachtgever en gebruiker: hightech. Typische exponenten daarvan zijn bijvoorbeeld de stalen vakwerken in de gevels van de eerste verdieping. Aan de kopse voorzijde van het gebouw maken ze een opzienbarende uitkraging mogelijk. Het overstek resulteert op het maaiveld in ruimte voor de benodigde parkeerplaatsen en het openbare wandelpad naar de gebouwentree.

De vakwerken zijn consequent in alle gevels van dit rechthoekige volume toegepast, omwille van de stabiliteit maar ook voor een uniform en daarmee rustig beeld. In plaats van vakwerken laat de kleinere rechthoek van de tweede verdieping zich zien en stabiel houden met slanke stalen kokerprofielen en ragfijne trekstangen.

Alle gebouwdelen zijn voorzien van volglazen vliesgevels in koperkleurige, geborstelde aluminium extrusieprofielen. Het vliesgevelsysteem hangt aan de beide verdiepingvloeren. De stijlen lopen voor de verdiepingvloeren langs, met de ankers erin opgenomen en met de klemlijsten aan de buitenzijde verdiept aangebracht met verborgen schroeven. Hierdoor verdwijnen de vloeren geheel achter de gevels. De even minimale als precieze bouwkundige detaillering vroeg hier wel om minimale toleranties van de constructie. Daarom is tijdens de uitvoering, aan de hand van simulaties en metingen in het werk, de doorbuiging van de constructie bij toevoeging van belastingen in de gaten gehouden. Belastingen in de eindsituatie, zoals uit de dekvloeren en het sedumdak, zijn tijdens de bouw nagebootst met behulp van zandzakken op de vloeren.

De verdiepingvloeren zijn uitgevoerd als kanaalplaatvloeren. De onderzijden hiervan zijn in het zicht gebleven, maar dan zónder een ratjetoe aan kanalen en goten. Alleen de armaturen, roosters en andere relevante installatie-elementen zijn zichtbaar aan de vloer afgehangen. De luchtkanalen voor het verwarmen en koelen van de kantoorverdieping zijn bovenop de kanaalplaatvloer gelegd, in de verhoogde vloer van de tweede verdieping.

Projectgegevens:

Locatie: Molenrand, Gemert • Oplevering: 2019 • Opdracht: KeenSystems, Gemert • Architectuur: Denkkamer Architectuur & Onderzoek • Constructief ontwerp: Archimedes • Installaties (w): vd Velden installatiebedrijf en Verbrugge koeltechniek • Installaties (e): Hendriks installatietechniek • Hoofduitvoering: Bouwbedrijf Hendriks Gemert • Staalconstructies: J. vd Mortel • Foto’s: Maciej Grelewicz | Denkkamer • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), juni 2020