Nieuws

DTA 8713

Bij het NEN is de officiële Engelse vertaling verschenen van NTA 8713 ‘Hergebruik van constructiestaal’. Net als de Nederlandstalige voorganger uit 2023 biedt de DTA (Dutch Technical Agreement) ‘Reuse of structural steelwork’ een doorwrochte, uniforme procedure voor het direct hergebruik van eerder gebruikte staalconstructie-elementen, zoals kolommen, liggers, verbanden en knopen, in een nieuw bouwproject. Beide […]

Nieuwe impulsen voor circulaire transitie maakindustrie

FME, Koninklijke Metaalunie en de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) hebben zich verenigd in de Stichting Circulaire Maakindustrie (CMI). Met de stichting, geïntroduceerd tijdens de Week van de Circulaire Economie (17 tot en met 22 maart jl.), willen de drie ondernemersorganisaties de Nederlandse maaksector ondersteunen bij de overgang naar circulair ondernemen. 21 maart 2025 […]

Gemengd toekomstbeeld onder architecten

BNA heeft de Conjunctuurmeting najaar 2024 gepubliceerd. De ondervraagde architectenbureaus blijken gematigd positief gestemd over de toekomst. Voor kantoorbouw verwachten ze een ‘afnemend belang’. Perspectief op groei bieden de woningbouw (nieuwbouw en renovatie) en gemengde projecten. Verduurzaming, herontwikkeling en transformatie vormen voor de architect de meest kansrijke werkgebieden. 10 maart 2025 Daarnaast is de beroepsgroep […]

CineMec Leidsche Rijn Utrecht

Per november 2015 heeft megabioscoop- en infotainmentcenter CineMec er een vestiging bij: CineMec Leidsche Rijn ofwel ‘De Sterrenkijker’. De nieuwe accommodatie gaat de agglomoratie Utrecht bedienen met zo’n 2.000 stoelen, verdeeld over zeven zalen.

De Sterrenkijker is het tweede gebouw van CineMec in ons land. De bioscoopexploitant streek al in 1999 neer in Ede. In 2009 werd dit eerste complex uitgebreid met een evenementenhal en een parkeergarage. Begin 2016 gaat het derde filiaal open: CineMec Waalsprong in Nijmegen-Noord.

Familiair

Het drietal gebouwen toont sterke verwantschap in bouwkundige indeling, (multi-)functionaliteit, vrije indeelbaarheid, afwerking en constructie. Hierdoor vormt het trio een consistente ‘CineMec-gebouwenlijn’, wat natuurlijk óók de resultante is van het werken met vaste ontwerpers: DP6 architectuurstudio als architect en ABT als constructeur.

De link tussen het gebouw in Utrecht en dat in Ede zit ‘m alleen al in de projectering. Vormt CineMec Ede de voortzetting van de geluidswal aan de A12, CineMec Leidsche Rijn grenst direct aan de landtunnel van de A2. Op deze plek koppelt de nieuwbouw de monumentale as van het plaatselijke Berlijnplein aan de cultuuras met Hofstede Terwijde en boerderij Rood Noot.

Net als in Ede is de locatie – zo buiten het eigenlijke stadscentrum – minder logisch voor een bioscoop- annex evenementengebouw. Ook al liggen de A2, A12 en station Leidsche Rijn nabij, CineMec Leidsche Rijn moet vooral zichzelf promoten.

Opzienbarend

Dat lukte al tijdens de bouw met een opzienbarend staalskelet waarin de zeven zalen als ‘doosjes’ zijn ingehangen. De vloer van de grootste zaal (660 zitplaatsen) is afgehangen aan een aparte stalen dakconstructie. De complete staalconstructie rust op een eigen betonnen kelderbak, onderheid met prefab-betonpalen. Hierdoor staat de constructie geheel vrij van de tunnelwand.

Het staalskelet is aangekleed met geïsoleerde gevelcassettes. De buitenzijden van deze cassettes zijn verticale kokertjes (‘baguettes’) van geëxtrudeerd aluminium in vijf verschillende tinten rood en in twee glansgraden. De geschakeerde geleding van de gevels verleent de gebouwmassa zijn lichtvoetigheid en zorgt voor een gevarieerde beleving van het exterieur.

Door de willekeurige plaatsing van de baguettes presenteert het gebouw zich van veraf in één kleur rood. Maar naarmate je dichterbij komt, zijn steeds meer tinten te onderscheiden. Sta je recht voor het gebouw, dan kun je tussen de baguettes door de binnendozen zien. Vanaf de zijkant lijkt ’t echter of de kokers op elkaar aansluiten, de gevel oogt als één vlak. Een rondgang om het gebouw, te voet of op de fiets, langs de verschillende schakeringen rood, levert een dynamisch gevelbeeld op.

Multifunctioneel

Een glazen vliesgevel markeert de hoofdentree. Deze ingang richt zich naar het Berlijnplein. Een tweede entree aan het parkeerterrein verwelkomt de bezoekende automobilisten.

Vanuit de ruimtelijke foyer voeren stalen trappen en beglaasde liften naar de zalen. De zalen zijn van verschillend formaat en zó ingedeeld dat ze voor verschillende doeleinden inzetbaar zijn: van bioscoop (de primaire gebruiksfunctie) tot congreszaal, theaterzaal of collegezaal. De foyer met zijn ‘uitlopers’ onder en tussen de opgetilde zalen leent zich voor kleinkunst, conferenties, exposities óf studieplekken voor studenten. Van colleges of (pop)concerten van over de gehele wereld worden in CineMec livestreams gebracht.

Sterren op het doek, sterren vanaf het dak

Het terras op het dak bezorgde CineMec-directeur Gerben Kuipers de ingeving voor de gepaste naamgeving van het gebouw: ‘De Sterrenkijker’. Het terras bezit een niveau op 19,5 m hoogte, om buiten uit de wind te zitten, en een topniveau op 22,85 m voor het weidse uitzicht over de skyline van Utrecht. Het dakterras is bereikbaar via een lift en een trap die vanaf de begane grond tot het dak doorloopt en ‘en passant’ alle publieke foyerruimten met elkaar verbindt.

Projectgegevens

Locatie: Berlijnplein 100/Oude Vleutenseweg 33, Utrecht • Oplevering: november 2015 • Opdracht: CineMec • Architectuur: DP6 Architectuurstudio • Constructief ontwerp: ABT Delft • Bouwfysisch advies: DGMR • Projectmanagement: Advicus • Hoofduitvoering: Dura Vermeer Bouw • Staalconstructies en montage kanaalplaatvloeren: Oostingh Staalbouw • Gevelelementen: Leebo • Interieur-afbouw (plafonds, wanden): Eissink Afbouw • Installatietechniek: Lammerink Installatiegroep • Foto's: Ossip van Duivenbode en Leebo (uitvoering) • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), november 2015