EPO operationeel

 

New Main, het nieuwe hoofdkantoor van de European Patent Office (EPO), is in vol bedrijf. Nog net voor het jongstleden zomerreces hebben de naar schatting 2.000 medewerkers van de patentenorganisatie hun intrek genomen.

Met een schijfvormig volume van 107 m hoog, 150 m lang en (slechts) 25 m breed, nagenoeg geheel in glas gehuld, presenteert het gebouw zich zoals de architectencombinatie Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners het heeft bedacht. Het water van de grote vijver aan de entreezijde van het gebouw en de luchten boven het Rijswijkse bedrijventerrein Plaspoelpolder worden weerspiegeld in de glazen gevels waardoor de gebouwmassa bijna doorzichtig wordt en onder bepaalde weersomstandigheden soms zelfs geheel aan het oog wordt onttrokken.

De transparantie, maar ook de ruime indelingsopties zijn mede mogelijk gemaakt door een staalskelet, gecombineerd met Slimlinevloeren op de kantoorverdiepingen. In deze vloeren zijn de kabels en leidingen geïntegreerd, waardoor ze niet in de weg liggen bij mogelijk latere herindelingen van kantoorplattegronden. Wel blijven ze bereikbaar in de vloer voor eventuele aanpassingen van de installatietechniek. De installatietechnische integratie resulteert bovendien in een dunner vloerpakket, waardoor meer vrije hoogte overblijft.