​

Graafschap College Doetinchem geopend

Het Graafschap College heeft in Doetinchem een nieuw schoolgebouw in gebruik genomen. De vestiging op Sportpark Zuid biedt ruimte aan de mbo-opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap, gezamenlijk goed voor zo’n 700 leerlingen. Ook twee sportgerelateerde ondernemingen – SportMedX en Sportservice – hebben als huurder hun intrek genomen. Dinsdag 16 oktober was de lokale burgemeester ter plaatse om het gebouw onder ruime publieke belangstelling ten doop te houden. Mochten de toeschouwers hun aandacht niet voortdurend bij de openingsceremonie hebben kunnen houden, ‘t valt hen nauwelijks aan te rekenen. Aan drie zijden gaat de drielaagse nieuwbouw namelijk gehuld in een zeer opvallende voorzetgevel van weervast stalen bomen.

De roestbruine kleur van het Cor-Ten staal – hoe industrieel ook – strookt als vanzelfsprekend met de natuurlijke inrichting van het sportpark. Het patroon van de weervaststalen takken is per gebouwzijde bovendien in overeenstemming met de dichtheid van het naburige loofhout. De voorzetgevels zijn echter niet louter esthetische toevoegingen. Als zonwering dragen ze bij aan een beperkte warmtelast in de school. De perforaties in het plaatmateriaal zorgen voor voldoende zicht op de omgeving.

De hoge belevingswaarde van het exterieur is in het gebouw doorgezet door het atrium vorm te geven als een getrapt landschap voor studie, overleg en ontmoeting. De twee beuken aan het atrium zijn ingevuld met klaslokalen. Mede vanwege de vrije indeelbaarheid én aanpasbaarheid in de toekomst kreeg het gebouw een skeletvormige stalen draagconstructie met kanaalplaatvloeren op de verdiepingen.

Aannemer Klaassen Groep heeft voor de bouw nog geen jaar nodig gehad (van zomer 2017 tot juni 2018). Het staal is hiertoe geleverd door Klein Poelhuis Konstruktie. Het architectonisch ontwerp staat op naam van architectenbureau cepezed. Dochterbedrijf cepezedinterieur tekent voor het interieurontwerp.

  • Meer weten over het Graafschap College Doetinchem? Lees hier verder.
  • Foto’s: cepezed | Lucas van der Wee.