BNA Beste Gebouw 2019: Noord-Zuidlijn, Amsterdam

Het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 is de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Dat is 17 mei jl. bekend gemaakt tijdens een feestelijke happening in de LocHal in Tilburg.

De Noord-Zuidlijn is een metrolijn die met behulp van een nieuwe boortechniek dwars onder de fundering van de historische binnenstad van Amsterdam is aangelegd. De metrolijn telt zeven haltes. Benthem Crouwel Architects tekent voor het architectonisch ontwerp, in opdracht van Gemeente Amsterdam, Metro en Tram.

De jury vindt het project: ‘een ode aan vakmanschap, een liefdesverklaring aan materiaal’ en ‘een overwinning op het Amsterdamse ‘metrotrauma’. Hierbij wordt gedoeld op de Oostlijn waarvoor hele stukken hoofdstad zijn afgebroken. ‘Met de Noord-Zuidlijn heeft de politiek nieuwe moed en het openbaar vervoer nieuw elan gekregen. Juryvoorzitter Jort Kelder voegt toe: ‘Bovenal toont de Noord-Zuidlijn dat het maatschappelijk zinvol is om te investeren in de lange termijn, om de ambities voor projecten op te blijven rekken, in de wetenschap dat zo vanzelf manifest wordt wat goede architectuur vermag.’

De BNA (Bond van Nederlandse Architecten) stelt de prijs elk jaar beschikbaar aan het gebouw met de ‘meeste maatschappelijke meerwaarde’.

De gastlocatie van de prijsuitreiking 2019 – de LocHal in Tilburg – kreeg de Publieksprijs toegekend. Bijna de helft van de 10.000 uitgebrachte publiekstemmen ging naar de LocHal, de herbestemming van de voormalige treinenwerkplaats tot bibliotheek, eventcenter, exporuimte en stadscampus. Door de jury werd de LocHal aangewezen als winnaar in de categorie ‘Leefbaarheid & Sociale Cohesie.’

De winnaars op een rij:

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019:


Noord-Zuidlijn, Amsterdam (architect: Benthem Crouwel Architects, opdrachtgever: Gemeente Amsterdam, Metro en Tram, © Jannes Linders)

Winnaar categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie en Publieksprijs:

LocHal, Tilburg (architecten: Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside / Petra Blaisse, opdrachtgever: Gemeente Tilburg, © Stijn Bollaert)

Winnaar categorie Stimulerende Omgevingen:


Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (architect: EGM Architecten, opdrachtgever: Erasmus MC, © Ossip van Duivenbode)

Winnaar categorie Identiteit & Icoonwaarde:


De Pontsteiger, Amsterdam (architect: Arons en Gelauff Architecten, opdrachtgever: M.J. De Nijs en Dura Vermeer).

Winnaar categorie Particuliere Woonbeleving:


Het SchetsBlok, Amsterdam (architect: ANA architecten, opdrachtgevers: Stichting 4 Winden & Kondor Wessels Vastgoed, © Luuk Kramer).

Voor Gebouw van het Jaar zijn dit jaar 114 projecten ingezonden. De inzendingen zijn hier te bekijken.