Fokker Technologies - Papendrecht

Vliegtuigonderdelenproducent Fokker Technologies heeft al sinds jaar en dag een fiks fabriekscomplex aan de Industrieweg in Papendrecht. Sinds juni vorig 2019 staat daar, nog geen 600 m verderop, een modern (inter)nationaal hoofdkantoor bij. Ter vervanging van de oude hoofdzetel uit 1962 ontwierp AGS Architects een bezienswaardig gebouw dat gepaste referenties biedt aan de luchtvaart en werkplek voor zo’n 250 medewerkers.

AGS heeft 6.500 m2 bvo vervat in verschillende gestapelde bouwvolumes. Hierdoor presenteert het negenlaagse gebouw zich als een compacte en gelede vorm in het vlakke, groene landschap van Papendrecht. De vierkante onderbouw bestaat uit een tweelaagse plint met de entree, receptie, het servicecenter en vergaderzalen. Daarbovenop liggen vier kantoorlagen. Op het kantoorblok ligt een ovale bovenbouw die begint met een verdieping met restaurant en dakterras en eindigt in twee topverdiepingen met het Sale Center, het bestuurscentrum en vergezichten op de Merwerde en de historische Papendrechtse binnenstad.

In aansluiting op de kernactiviteiten van de gebruiker roept het hoofdkantoor allerhande associaties op met de luchtvaart. Als geheel doet de stapeling van volumes denken aan een verkeersleidingstoren. De uitkragingen aan alle zijden van het vierlaagse kantoorblok en rondom de bovenbouw refereren aan vliegtuigvleugels. En met zijn ovale hoofdvorm zou de bovenbouw, apart bezien, goed door kunnen gaan voor een landende UFO.

De bezienswaardigheid, openheid en vrije indeelbaarheid van het hoofdkantoor worden mede gefaciliteerd door de draagconstructie: een ruimtelijk staalskelet van kolommen en liggers met kanaalplaatvloeren op de verdiepingen. De relatief eenvoudige constructieopzet, bedacht door IMd Raadgevende Ingenieurs, maakt niet alleen kolomvrije plattegronden, maar ook de ophangconstructie in de bovenbouw economisch haalbaar. Via deze staalconstructie ‘hangen’ de bovenste twee bouwlagen aan de betonnen stabiliteitskern, waardoor het beeld van de vliegende schotel wordt versterkt. De kern zorgt voor afvoer van de krachten uit de ophangconstructie. Uiteindelijk is de ophangconstructie opgenomen in de technische ruimten op de bovenverdieping. Voor gewichtsbesparing en slankheid zijn de verdiepingvloeren uitgevoerd als staalplaat-betonvloer. Eveneens voor gewichtsreductie is het dak gemaakt van geprofileerde staalplaten.

Aan de duurzaamheid van het kantoor is gedacht door toepassing van onder meer warmtewerend dubbelglas en warmte- en koudeopslag in bodem, aangestuurd door warmtepompen. In de elektriciteitsbehoefte wordt voorzien via zonnepanelen op de daken van de naburige Fokker-fabriekshallen.

Projectgegevens:

Locatie: Industrieweg, Papendrecht • Oplevering: juni 2019 • Start bouw: november 2017 • Opdracht: CV-BV Slobbengors (Fokker en gemeente Papendrecht) • Architectuur: AGS Architects • Constructief ontwerp: IMd Raadgevende Ingenieurs • Hoofduitvoering en installatietechniek: Strukton Worksphere • Staalconstructies: Holland Staal en Niste Montage • Gevelbouw: De Groot & Visser • Foto’s: AGS en De Groot & Visser • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), juni 2020

Delen via