Plantronics Soundscape - Hoofddorp

Plantronics Soundscape is zevende telg in de familie duurzame gebouwen op Park 20|20, het full service businesspark in Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp. Park 20|20 – zo’n 92.000 m2 groot – is geheel naar de principes van Cradle to Cradle opgezet door de ontwikkelingscombinatie Park 20|20 CV van VolkerWessels, Reggeborgh en Delta Development Group.

Plantronics Soundscape is het Europese hoofdkwartier van Plantronics Europe, de Europese tak van een van oorsprong Amerikaanse bedrijf dat wereldwijd audiocommunicatieproducten ontwikkelt en produceert voor bedrijven en consumenten. Op Park 20|20 beschikt de onderneming nu over een even duurzaam als stijlvol bedrijfsgebouw van zo’n 3.300 m2. Het gebouw biedt plaats aan kantoorruimte voor 126 personeelsleden en een experience-center voor de beleving van verschillende innovatieve audio-toepassingen. Onder het drielaagse gebouw huist een parkeerkelder van circa 2.100 m2 voor 54 auto’s.

Duurzaam en lean bouwen

Het kantoorgebouw is het product van samenwerking tussen Park 20|20 CV, de architecten van McDonough + Partners en het uitvoerende Nederlandse architectenbureau N3O, constructeur Van der Vorm Engineering, DGMR als adviseur duurzaamheid en bouwfysica, Homij Technische Installaties, hoofdaannemer IBB Kondor en staalconstructiebedrijf Voortman Staalbouw. Zij hebben eerder met elkaar gewerkt op Park 20|20 en dat heeft geresulteerd in een snel en efficiënt bouwproces naar de idee van Lean Bouwen.

In mei 2015 ging de uitvoering van start met de aanleg van de half verdiepte parkeerlaag. Op deze kelder is vervolgens een staalskelet met kanaalplaatvloeren aangebracht. Eind 2015 was het gebouw ‘wind- en waterdicht’ met houtskeletbouw-, groen- en vliesgevels en een stalen dak. Daarna is het kantoordeel ingericht met metalstud- en aluminium scheidingswanden en computervloeren met tapijt. Het experience-center is belegd met composiet tegels. Het ontwerp is geheel in 3D BIM uitgewerkt.

Gebouweigenaar bouwt mee

Bouwprojecten op Park 20|20 kenmerken zich door een actieve betrokkenheid van de latere eigenaren/gebruikers van de gebouwen. Zo ook bij dit project. Plantronics heeft gedurende het gehele ontwikkelingstraject meegedacht en meegepraat, onder meer om de akoestische prestaties op een niveau te brengen dat past bij een technologiebedrijf op het gebied van audiocommunicatie.

Daartoe heeft Plantronics zelf een zogeheten soundmasking systeem geïmplementeerd. Dit ingenieuze audiosysteem produceert een niet-storende ruis, waardoor de geluidsprikkels in het gebouw afnemen. Voor geluidsisolatie tussen de kantoren en het experience-center dient de ‘crystal wall’: een scheidingswand met een kristalstructuur van geluidsabsorberend materiaal. Daarnaast zijn ook de plafonds, vloeren en andere wanden geluidsabsorberend uitgevoerd.

Cradle to Cradle en BREEAM Excellent

Om van het gebouw een treffend voorbeeld van Cradle to Cradle te maken en bij oplevering de kwalificatie Excellent in BREEAM te verwerven, is gekozen voor een lichte en demontabele draagconstructie, groene gevels, C2C-gecertificeerde afbouwmaterialen én duurzame energie.

Via een WKO-installatie in de technische ruimte is het gebouw aangesloten op de duurzame energievoorziening van Park 20|20. De WKO-installatie is binnen een dag opgebouwd uit geprefabriceerde modules. In de energiebehoefte wordt verder voorzien via zonnepanelen op het dak. Met onder meer LED-verlichting en intelligente regeltechniek wordt gezorgd voor reductie van energiegebruik.

Smart Working

In juli 2016 heeft IBB Kondor het gebouw nagenoeg geheel turnkey opgeleverd. De Plantronics-medewerkers zijn overgekomen over uit het bestaande bedrijfspand naast Park 20|20. ‘Als buren waren we al snel onder de indruk van de Cradle to Cradle-aanpak’, zegt Philip Vanhoutte, managing director van Plantronics Europe & Africa. ‘Die aanpak sluit perfect aan bij ons ‘Smart Working’. De nieuwe vestiging – de Plantronics Soundscape – is the place to be en een bron van inspiratie voor onze medewerkers, partners en klanten’.

Projectgegevens

Locatie: Scorpius, Park 20|20, Beukenhorst-Zuid, Hoofddorp • Omvang: 5.400 m2 (incl. parkeergarage) • Oplevering: juli 2016 • Start bouw: mei 2015 • Opdracht: Plantronics • Ontwikkeling: ontwikkelingscombinatie Park 20|20 CV van VolkerWessels, Reggeborgh en Delta Development Group • Architectuur: McDonough + Partners • Uitvoerend architect: N3O • Constructief ontwerp: Van der Vorm Engineering • Advies duurzaamheid en bouwfysica: DGMR • Installatietechniek: Homij Technische Installaties • Hoofduitvoering: IBB Kondor • Staalconstructies: Voortman Staalbouw • Afbeeldingen: IBB Kondor,  Park 20|20 CV, N3O en Alkondor • Redactie: Arend Dolsma (Bouwen met Staal), november 2016

Delen via