Vrije indeelbaarheid in aanbouw

Rem Koolhaas, aanvoerder van architectenbureau OMA, zei ’t al bij de presentatie van het architectonisch ontwerp, enkele jaren geleden: ‘Het nieuwe stadskantoor Rotterdam gaat in staal, vanwege de duurzaamheid.’ Die belofte wordt nu daadwerkelijk ingelost. Aannemer Heijmans heeft inmiddels de twee stalen stabiliteitskernen gemonteerd. Rondom deze kernen komt een staalskelet, opgebouwd uit forse Vierendeelliggers die tot 17 m uitkragen. De staalconstructie maakt de gewenste modulaire indeling van het gebouw mogelijk. Door de grote vrije overspanningen zijn de ruimten, zowel horizontaal als verticaal, vrij indeelbaar voor de initiële functies en in de toekomst gemakkelijk opnieuw in te delen bij gebruiksverandering of functiewijziging.

Vanaf de oplevering in juni 2015 gaat het zogeheten ‘Timmerhuis’ plaats bieden aan het stadskantoor met publieks- en werkruimten, maar ook aan 91 woningen in een hoogbouwdeel en winkels en horecagelegenheden in de plint aan de straatzijde. Onder het complex komt een parkeergarage. De nieuwbouw verrijst op een ontruimd binnenplein, middenin het stadscentrum en achter het monumentale Stadstimmerhuis. Bouwen met relatief kleinschalige, geprefabriceerde elementen is dan eigenlijk een must. De bouwlocatie is moeilijk bereikbaar en biedt weinig ruimte voor groot materieel en opslag van materialen. Met een historische buurman op steenworp afstand dienen bovendien de trillingen door bouwwerkzaamheden tot het minimum te worden beperkt.

Een afgewogen combinatie aan maatregelen en voorzieningen moet resulteren in een hoge duurzaamheidsscore van het nieuwe gebouw. Voor het ontwerp werd al een BREEAM-certificaat Excellent ontvangen. Mede omwille van de duurzaamheid vervaardigt CSM Steelstructures de staalconstructie voornamelijk in S355. Deze staalsoort biedt in vergelijking met gangbaar constructiestaal een hogere sterkte bij minder materiaalgebruik.