Vlissingen krijgt grootste zonnedak van Nederland

Waarschijnlijk volgend jaar bezit het Zeeuwse Vlissingen het grootste dak-zonnepark van ons land. Op de daken van de terminals van logistiek bedrijf Verbrugge zijn 140.000 zonnepanelen gepland. Dat is meer dan ooit op één Nederlandse locatie. De zonnepanelen komen op tientallen loodsen van Verbrugge in de Scaldia- en de Quarleshaven van Vlissingen. Bij het zonnedakpark komen ook vijf windmolens. Gezamenlijk hebben de panelen en molens een capaciteit van 50 megawatt, voldoende om zo’n 36.000 huishoudens van stroom te voorzien.

In het project trekt Enduris samen op met de provincie Zeeland, Eneco als exploitant van de windmolens, havenbedrijf North Sea Ports, overslagbedrijf C.RO, installateur KiesZon, gemeente Vlissingen en de host van de zonnepanelen, Verbrugge. Het project vormt een van de uitwerkingen van het Zeeuwse Energieakkoord dat de winning voorstaat van 700 megawatt windenergie en 1000 megawatt zonne-energie in 2030. Het park in Vlissingen neemt 16 procent van de overeengekomen windenergie-opwekking voor zijn rekening en 7 procent van de afgesproken zonne-energie.

Om het zonne- en windpark aan de oostzijde van de stad aan te sluiten op het net, trekt netbeheerder Enduris nieuwe elektriciteitskabels over een lengte van 1,5 kilometer onder de haven van Vlissingen door naar het Enduris-verdeelstation, De boringen hiervoor, tot een diepte van ongeveer 50 m., worden naar verwachting nog deze maand afgerond

Ook KiesZon is al gestart met de werkzaamheden. De onderneming huurt de dakoppervlakte van Verbrugge. Op zijn beurt kan Verbrugge een deel van de geproduceerde elektriciteit afnemen voor de eigen energievoorziening. Het andere deel gaat het net op. In een later stadium wil Verbrugge voor nog eens 60.000 panelen dakvlak vrijmaken, van loodsen in Terneuzen. Met al zijn terminals in de Zeeuwse havens heeft de logistiek ondernemer beschikking over bijna 1 miljoen vierkante meter dakoppervlakte.

  • Projectvideo
  • Impressie: zonnepanelen op daken Verbrugge-loodsen, Scaldiahaven, Vlissingen (© Verbrugge Terminals).