The Green House genomineerd voor Nederlandse Bouwprijs 2019

Het circulaire horecapaviljoen The Green House in Utrecht maakt kans op een Nederlandse Bouwprijs 2019. Deze tweejaarlijkse prijs is bestemd voor gebouwen, civiele werken en bouwmaterialen/-systemen die blijk geven van het onderscheidend vermogen van de Nederlandse bouw. Daarnaast is een Nederlandse Bouwprijs beschikbaar voor ‘Talent met toekomst’. De winnaars worden 4 februari a.s. tijdens de Bouwbeurs bekend gemaakt.

De inzendingen voor de Nederlandse Bouwprijs (ditmaal 70 in totaal) dienen vooral bij te dragen aan maatschappelijke doelen, afgemeten aan het adagium ‘People, Planet, Profit’. ‘Wat ons opviel is dat circulair ontwerpen en bouwen al flink wordt toegepast’, stelt juryvoorzitter Louise Vet (directeur Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW). Dat blijkt ook uit de nominaties voor de categorie Gebouwen.

Een van de drie kandidaten voor de prijs in deze categorie is The Green House. Dit 600 m2 grote gebouw biedt sinds begin april 2018 plaats aan restaurant, keuken, urban farm en vergaderfaciliteiten van cateraar Albron. Dat is voor een periode van maximaal 15 jaar. Daarna kan het gebouw ‘in een handomdraai’ weer uit elkaar, voor herbouw van het complete gebouw op een andere locatie óf voor hergebruik van de bouwdelen in nieuwe projecten. Alle componenten van het gebouw zijn demontabel en remontabel: van de fundering van stelcon platen en legio blokken tot en met het staalskelet, modulair opgezet met gangbare kolommen, liggers en boutverbindingen.

Voor ontwikkeling, bouw en beheer van The Green House tekent R Creators, het samenwerkingsverband van Strukton, Ballast Nedam en Facilicom. De staalconstructies zijn geleverd door Kampstaal staalbouw. De opdracht voor het tijdelijk gebouw komt van het Rijksvastgoedbedrijf, het ontwerp van architectenbureau cepezed.

Het oordeel van de jury: ‘Indrukwekkend voorbeeldproject van een integrale aanpak van een circulair gebouw, sociale circulariteit, materialen, energie tot businessmodellen.’ Opvallend vindt de jury dat dit gebouw tot en met de fundering kan worden opgepakt voor recycling of hergebruik. ‘De uitspraak: “We willen circulariteit mainstream maken”, getuigt van lef en ambitie.’

Voor de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Gebouwen neemt The Green House het op tegen Biosintrum, het biobased kenniscentrum in Ooststellingwerf naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects en Circl, het eveneens circulair paviljoen van ABN AMRO op de Amsterdamse Zuidas, een ontwerp van de Architekten Cie..