Noord-Zuidlijn Amsterdam wint internationale WAF Award

De Noord-Zuidlijn, naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects, heeft een WAF-award 2018 gewonnen in de categorie Infrastructuur. Deze internationale prijs voor architectonische projecten wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het World Architecture Festival. Vorig jaar vond het event eind november plaats. De 2019-editie staat op de rol voor 4–6 december in RAI Amsterdam.

Voor de WAF Awards 2018 kwamen in totaal 550 projecten uit 47 landen op de shortlist. Verdeeld over 35 categorieën zijn de nominaties eerst aan de tand gevoeld door de festivalbezoekers, verenigd in beoordelingspanels. De prijswinnaars per categorie zijn geselecteerd door de ‘superjury’, ditmaal geformeerd uit de architecten Lesley Lokko, Manuelle Gautrand, Frederick Cooper Llosa, Li Xiaodong en Nathalie de Vries van MVRDV.

Naast de winst in de categorie Infrastructuur pakt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn ook The Amsterdam Prize 2018 mee. Deze prijs gaat steeds naar één van de inzendingen uit het land dat het World Architecture Festival huisvest. De Noord-Zuidlijn verbindt station Noord en station Zuid van de hoofdstad via een 10 km lange OV-lijn. De complete rit duurt 15 minuten. Halt wordt gehouden bij zeven lichte en ruimtelijke stations, voornamelijk uitgevoerd in staal.

Enkele andere projecten van eigen bodem, met een hoofdrol voor staal, brachten ’t tot een nominatie:

In de woningbouwcategorie is dat Pontsteiger, het 90 m hoge woongebouw met zijn majestueuze poortvorm (© Arons en Gelauff) aan de Westelijke Houthavens in Amsterdam-Noord.

In de categorie sportgebouwen is Nederland vertegenwoordigd met schaatstempel Thialf in Heerenveen, vernieuwd naar ontwerp van Zwarts & Jansma Architecten en

Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, waarvoor FaulknerBrowns Architects tekent.

Overzicht van alle winnaars

• Foto’s: Jannes Linders (Noord-Zuidlijn, Amsterdam, Benthem Crouwel Architects), Arons en Gelauff (Pontsteiger, Amsterdam), Roy Klompmaker (Thialf, Heerenveen, Zwarts & Jansma Architecten), Scagliola Brakkee (Sportcampus Zuiderpark, FaulknerBrowns Architects).