Nieuw leven in Groot Lab

Mediabedrijven, Hostel Click Noord en de Hogeschool voor de Kunsten zijn de nieuwe ‘bewoners’ van het respectvol verbouwde Groot Lab op de noordelijke IJ-oever in Amsterdam. Nagenoeg de gehele vorige eeuw fungeerde het Groot Lab als research- en development centrum van Shell. In opdracht van de huidige eigenaar – de gemeente Amsterdam – heeft het gebouw een multifunctionele herbestemming gekregen.

Beeldbepalend onderdeel is Blok 1, waarin de theater- en danszalen van de Hogeschool zijn ingepast. Om die inpassing binnen de gebouwschil mogelijk te maken, heeft Heijmans in het bestaande atrium een staalskelet ingebracht. Het onderste deel van de constructie beslaat de bouwlagen 1 tot 4 en bevat de kleine zaal, een leefkeuken en een ruime ontmoetingsplek, bereikbaar via een theatrale trap.

De ruimte vanaf de 4e bouwlaag is voorbehouden aan de grote zaal. De ruimte loopt door tot ruim 6 m boven het dak van het gebouw. De volledige beglazing van deze ‘optop’ geeft de dansers in de zaal een panoramisch uitzicht over het IJ en het gevoel dat ze – daar hoog in de lucht – hun kunsten vertonen onder de aanblik van de wijde omgeving.