​

Dynamische schakel

Volgens bouwplanning kan het Graafschap College per eind volgende maand beschikken over een nieuwe vestiging op Sportpark Zuid in Doetinchem. ‘Klein Papendal’ heet het park in de volksmond en met recht: het gebied is ingericht met onder meer topsporthal, sportvelden, een skeeler- en ijsbaan, een BMX-parcours en fitnessfaciliteiten. Logisch dat het Graafschap College – een grote ROC voor middelbaar beroepsonderwijs – deze locatie heeft verkozen voor de nieuwbouw van haar opleidingen Sport en Bewegen en Veiligheid en Vakmanschap.

Het gebouw telt drie lagen van in totaal zo’n 5.600 m2, genoeg voor de 700 studenten. Ondanks het formaat heeft het gebouw, ontworpen door architectenbureau cepezed, een bescheiden visuele impact op de omgeving. Dat komt door de relatief beperkte gebouwhoogte en een weervast stalen voorzetgevel die in kleur en vormgeving aansluit bij de omringende bomen.

De thermische gevels bestaan uit bandramen van aluminium vliesgevels en borstweringen van houtskeletbouw met daarvoor aluminium gevelcassettes. Het vertakte patroon van de roestbruine voorzetgevels is bij de verschillende gevels afgestemd op het aantal en de dichtheid van de omringende bomen. Tegelijk steekt het industriële staal visueel ook af bij de organische natuur. De gevelopbouw draagt bij aan beperking van het energiegebruik. De thermische gevels zijn hoogisolerend en de voorzetgevel in weervast staal helpt om de interne warmtelast te reduceren. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de duurzame energiewinning.

De school staat op een verhoogd basement met deels getrapte tribunes en zitranden, dat aan de oostkant uitmondt in het schoolplein. Het gras van de aangrenzende sportvelden loopt aan twee zijden van het gebouw door tot aan dit basement, waardoor gebouw en park hier als vanzelfsprekend in elkaars verlengde liggen.

Het verhoogde en gelaagde plein werkt als een logische opmaat naar de brede, getrapte vloer van het atrium, middenin het gebouw. Deze ‘podiumtrap’ ontsluit de twee omliggende gebouwbeuken met theorielokalen en vormt zelf een cascaderend landschap voor studie, overleg en ontmoeting dat onderin uitmondt in de schoolkantine. Een half verdiepte laag onder het atrium en de twee beuken is ingevuld met een stalling voor 400 fietsen.

De identiteit van beide opleidingen is herkenbaar aan de look & feel van het gebouw, uitgedrukt in het materiaalgebruik en de grafische elementen. Gerelateerd aan Veiligheid & Vakmanschap, de opleiding die voorbereidt op een baan bij defensie, is met stoere materialen zoals zwart rubber en kopschout voor de vloeren een solide basis geschapen. Accenten zijn aangebracht met bijvoorbeeld prints en meubelstofferingen in neonkleuren die weer meer refereren aan Sport & Bewegen.

Omwille van de vrije indeelbaarheid van de ruimten (en daarmee een grote functionele flexibiliteit en een langere levensduur van het gebouw) heeft IMd Raadgevende Ingenieurs de draagconstructie opgezet als een staalskelet met verdiepingvloeren van kanaalplaten. Hiermee zijn overspanningen van zo’n 10 m gemaakt. Een vernuftige toepassing uit eerdere projecten waarin cepezed en IMd samen optrokken (zoals de Yes! Labs Delft en het CHDR in Leiden), is in Doetinchem herhaald. De kanaalplaten zijn iets uit elkaar gelegd, waardoor in de vloeren ruimten zijn ontstaan voor leidingen. Hierdoor wordt de behoefte aan verlaagde plafonds beperkt en daarmee de verdiepinghoogte geoptimaliseerd.

De draagconstructie is mede verantwoordelijk voor de korte bouwtijd. Aannemer Klaassen Groep is in de zomer van 2017 gestart met de bouw. De oplevering is eind juni 2018 voorzien. De staalconstructies zijn geleverd door Klein Poelhuis Konstruktie. De plaatsing van de weervast stalen voorzetgevel, vervaardigd door Metadecor, is in april gestart. De voorzetgevel is opgebouwd uit segmenten, onderling verbonden en als geheel via pendelstaven aan de gebouwgevels bevestigd. Een tiental studenten aan bouw- en installatieopleidingen van het Graafschap College heeft in het project stage gelopen, tijdens voorbereiding en uitvoering.

In de zomervakantie gaat het Graafschap College inhuizen, zodat het gebouw bij de aftrap van het nieuwe schooljaar 2018/2019 operationeel is. Naast de opleidingen Sport en Bewegen en Veiligheid en Vakmanschap gaat het nieuwe gebouw ook plaats bieden aan de huurders SportMedX en Sportservice.

  • Afbeeldingen: cepezed, Koen van Tienen en Lucas van der Wee.