Inschrijving voor Nationale Staalprijs 2018 geopend

Vanaf vandaag kunnen projecten worden ingezonden voor de Nationale Staalprijs 2018. Inschrijven kan tót 11 mei 2018 op www.nationalestaalprijs.nl/inschrijven

De Nationale Staalprijs is de tweejaarlijkse prijs van Bouwen met Staal, bestemd voor inspirerende toepassingen van staal in de bouw. Deelname aan de editie 2018 staat open voor projecten, zowel nieuwbouw als renovatie, die in 2017 of 2016 zijn opgeleverd of in gebruik genomen. Ook projecten in het buitenland kunnen meedoen. Bij deze projecten dienen minimaal twee projectpartners (opdrachtgever, architect, constructeur, aannemer en/of staalbouwer) van Nederlandse komaf te zijn.

Deelnemen is mogelijk in de categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur en karakteristieke stalen bouwdelen. Tot deze vijfde categorie behoren stalen gevels en daken, atria, luifels, trappen en openbaar kunstbezit.

Daarnaast dingen alle inzendingen mee naar de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal. Deze categorie-overstijgende prijs gaat naar het project dat – van alle inzendingen – het beste scoort op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid.

Het reglement Nationale Staalprijs 2018 biedt nadere informatie over de deelname-opties en -voorwaarden.

Beoordeling

Alle inzendingen worden beoordeeld door een vakjury waarin verschillende belangrijke disciplines van de Nederlandse bouw zijn vertegenwoordigd. De jury Nationale Staalprijs 2018 bestaat uit:

 • Janneke Bierman (Bierman Henket architecten) (voorzitter)
 • Arie Bergsma (TU Delft)
 • Thijs Huijsmans (Royal HaskoningDHV)
 • Guus Keusters (Dura Vermeer)
 • Gino Obdam (Vic Obdam Staalbouw)
 • Vincent Taapken (New Industry Development)
 • Ad Tissink (Cobouw)
 • Remko Wiltjer (IMd Raadgevende Ingenieurs)
 • Coert Zachariasse (Delta Development Group).

De jury kan in elk van de vijf deelnamecategorieën een of meerdere projecten nomineren voor een Nationale Staalprijs 2018. Daarnaast kan de jury uit alle inzendingen een of meerdere nominaties selecteren voor de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018. Uit de genomineerden kiest de jury de winnaar(s) van de Nationale Staalprijs 2018 per deelnamecategorie en de winnaar(s) van de Nationale Duurzaamheidsprijs Staal 2018.

Bekendmaking

Direct na de jurering in juni 2018 maakt Bouwen met Staal de genomineerde projecten bekend. Bekendmaking van de prijswinnaars volgt in oktober tijdens de Nationale Staalbouwdag 2018. Alle deelnemende projecten worden gepubliceerd op www.nationalestaalprijs.nl en in de oktobereditie van het vakblad Bouwen met Staal.

Winnaars 2016

De vorige editie van de Nationale Staalprijs (2016) leverde de volgende winnaars op:

Aan de prijs in 2016 namen 118 projecten deel. De inzendingen zijn gedocumenteerd op www.nationalestaalprijs.nl/archief/2016

 • Voor meer informatie: www.nationalestaalprijs.nl
 • Foto's: Nationaal Militair Museum, winnaar van de Nationale Staalprijs 2016 in de categorie Utiliteitsbouw (Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, © Christiaan Richters) en de bijbehorende projectpartners tijdens de prijsuitreiking op de Nationale Staalbouwdag 2016 (© Pieter Kers).