​

Een wolk van een toren

Begin vorige maand, net voor de bouwvakantie, heeft Equinix op het Amsterdam Science Park bij de A10 het nieuwe datacenter AM4 in gebruik genomen. De 72 m hoge toren staat direct naast het lagere, in 2012 voltooide AM3; eveneens een datacenter van Equinix.

Net als AM3 komt het ontwerp van AM4 uit de koker van Benthem Crouwel Architects. Bij AM4 heeft het architectenbureau het onzichtbare als het ware zichtbaar gemaakt: een abstracte wolk van data verpakt in een imponerende hoogbouw van 12 bouwlagen, goed voor onder meer 6.500 m2 vloeroppervlakte gevuld met servers die onafgebroken ons internetverkeer en dataopslag faciliteren. AM4 en AM 3 zijn via loopbruggen gekoppeld met een vrijstaande laagbouw. Hier zijn de gezamenlijke entree en receptie bijeengebracht.

RoyalHaskoning DHV en Pieters Bouwtechniek traden in het project op als constructief adviseurs. Voor de bouwkundige uitwerking werd Pieters Bouwkunde in de arm genomen. De uitvoering was in handen van UDD, een samenwerking van Unica Fastcom en Dura Vermeer Bouw Midden West. Buiting Staalbouw leverde de 1.600 ton zware staalconstructie.