​

Monumentale transformatie

In het Groene Hart bij Oudewater (provincie Utrecht) is het voormalige domein van touwfabriek G. van der Lee omgevormd tot eigentijdse woonwijk in historische context. In opdracht van NL Development en naar ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau biedt het fabrieksterrein nu plaats aan een collectie van 47 koopwoningen van uiteenlopende typen: van eengezinswoningen voor iets beter bedeelde doorstromers in de woningmarkt tot en met loftwoningen voor starters die de eindjes nog een beetje aan elkaar moeten knopen.

Behoud van de bestaande, monumentale staalconstructies van de fabriekshal (status: Rijksmonument), het ketelhuis en de smederij vormden het vertrekpunt van de herontwikkeling. Dat heeft geresulteerd in de respectvolle invoeging van 14 loftwoningen in de fabriekshal, ná restauratie, conserveren en schilderen van de authentieke vakwerkconstructie.

Eenzelfde behandeling kreeg de vakwerkconstructie van het ketelhuis, waarin nog een extra loftwoning is ondergebracht. Naast de hal is een rij van acht eengezinswoningen gebouwd in de stijl van de oude hal en in lijn met de bestaande strokenbebouwing van de 8.000 m2 grote kavel. In dwarsrichting wordt een panoramisch uitzicht geboden op het omringende polderlandschap. En de smederij, die nu doet nu dienst als open stallingsgelegenheid voor de bewoners.

De 47 woningen gingen als warme broodjes over de toonbank van de makelaar. De kersverse particuliere huiseigenaren nemen in de loop van dit jaar en volgend jaar hun intrek.