​

AM4 vergezelt AM3

Equinix, onderneming in International Business Exchange-datacenters (IBX), bezit wereldwijd al meer dan 145 datacenters. Deze vastgoedfamilie wordt in Amsterdam aangevuld met het ruim 70 m hoge AM4, naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects. De nieuwbouw wordt naar verwachting volgende maand opgeleverd op het Amsterdam Science Park bij ringweg A10.

De AM4-toren voegt zich bij de laagbouw van AM3. Dit datacenter is in 2012 voltooid, eveneens naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects en eveneens eigendom van Equinix. Als antwoord op het liggende volume van AM3 met zijn horizontale belijning is AM4 vormgegeven als staand volume met verticale lijnen. Beide gebouwen zijn via loopbruggen gekoppeld met een derde, vrijstaande laagbouw waarin de centrale entree en receptie zijn ondergebracht. Uit beveiligingsoverwegingen (datacentra zijn a priori niet bestemd voor publiek bezoek) is het gebouwensemble bijeen gezet op een eiland. Wie een afspraak heeft met Equinix, bereikt het entreegebouw via een voetbrug over het kanaal.

UDD, een vof van Unica Fastcom en Dura Vermeer Bouw Midden West, is in februari 2016 begonnen met de bouw. Het hoogste punt is begin december vorig jaar gehaald.

De constructief adviseurs in het project zijn RoyalHaskoning DHV en Pieters Bouwtechniek. Pieters Bouwkunde levert de adviezen voor de bouwkundige uitwerking van AM4. De staalconstructie, in totaal zo’n 1.600 ton, is gefabriceerd en gemonteerd door Buiting Staalbouw. De gevelbekleding komt van Prince Cladding Benelux.