​

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam wint Gouden A.A.P. 2017

De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam, een ontwerp van architectenbureau cepezed, is bekroond met de Gouden A.A.P. 2017, de Amsterdamse Architectuurprijs 2017. cepezed, opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf en de ontwikkelingscombinatie dpcp (Du Prie bouw & ontwikkeling en cepezedprojects) namen de trofee vorige week donderdag in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in de hoofdstedelijke Bijlmerbajes.

De tijdelijke rechtbank dient voor een periode van vijf jaar de rechtspraak door te laten gaan, terwijl op de naburige kavel aan de Parnassusweg een nieuw, permanent gerechtsgebouw wordt neergezet. In functionaliteit, comfort en uitstraling bezit de tijdelijke voorziening de kwaliteit van een permanent onderkomen.

Na gebruik kan het gebouw in zijn geheel worden gedemonteerd en geremonteerd op een andere locatie, bijvoorbeeld als kantoor of school. Om dit mogelijk te maken, is een staalconstructie met geboute verbindingen toegepast, zijn de wanden en vloeren eenvoudig te ontkoppelen en is de gevel afgewerkt met gespannen kunststofdoek. Meer over het project.

‘Wanneer je als bezoeker door de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam loopt, word je omarmd door een gevoel van rust’, aldus het juryrapport. ‘Zowel het exterieur als het interieur zijn eenvoudig en strak in vormgeving, in de betrouwbare stijl van cepezed, en wellicht op het eerste oog niet erg spannend. Achter deze kalme uitstraling schuilt echter een intrigerend verhaal; het gebouw is flexibel in tijd, plaats en functie. Op geen enkele manier verraadt het gebouw in de uitvoering een tijdelijke constructie te zijn: het is architectuur terugbrengen tot Lego, maar dan wel Lego van spectaculaire, hoogwaardige kwaliteit’.

De vakjury van de Gouden A.A.P. bestond dit jaar uit Tracy Metz (journalist/auteur), Jeroen van Schooten (architect-directeur Team V Architectuur) en Carola Hein (hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis TU Delft).

De Amsterdammers Ingrid van de Grint, Jan Versteeg en Jasper Nagtzaam vormden ditmaal de jury van de Publieksprijs Gouden A.A.P. Zij kenden de Publieksprijs toe aan het winkelpand Crystal Houses in de P.C. Hoofdstraat. Dit project van MVRDV en uitvoerend architect Gietermans & Van Dijk dankt zijn landelijke bekendheid aan de voorgevel van glazen stenen die op de bovenverdiepingen overgaan in de gebruikelijke bakstenen.

Voor de Gouden A.A.P. 2017 waren tien projecten genomineerd.

  • Ter ere van het tien jarig bestaan van de Amsterdamse Architectuur Prijs heeft Arcam een speciale, publiekstoegankelijke expositie ingericht met de tien finalisten van de Gouden A.A.P 2017. De tentoonstelling is tot 25 juni a.s. te bezoeken. Voor meer informatie: www.arcam.nl
  • Foto’s: Lucas van der Wee en Leon van Woerkom | Cepezed en Jannes Linders.